Άνδρες δίχως οργασμό; και όμως ισχύει

  • Iatropedia
Για γυναίκες που δυσκολεύονται να φτάσουν σε οργασμό, έχουμε ακούσει πολλές φορές. Για γυναίκες που απολαμβάνουν το σεξ και είτε είναι στρεσαρισμένες, είτε ο σύντροφος τους δεν τα καταφέρνει να τις κάνει να ολοκληρώσουν, έχουμε ακούσει. Γνωρίζετε όμως ότι υπάρχουν και άνδρες ανοργασμικοί;. Άνδρες που δεν καταφέρνουν να φτάσουν σε οργασμό; Τι σημαίνει η οργασμική διαταραχή στον άνδρα και σε ποιους παρατηρείται; Διαβάστε το επιστημονικό άρθρο και θα καταλάβετε.

Της Ελεάνας Ελευθερίου

Ψυχοδυναμικής Ψυχοθεραπεύτριας

Κλινικής Θεραπεύτριας σεξουαλικών διαταραχών

Ως οργασμική διαταραχή ορίζεται η επίμονη ή επανεμφανιζόμενη καθυστέρηση της εκσπερμάτισης, (ή η απουσία αυτής) που ακολουθεί μια καθ´όλα φυσιολογική φάση διέγερσης κατά την σεξουαλική πράξη.

Στο DSM-IV-TR η δυσκολία του άνδρα να εκσπερματίσει ταξινομείται στις διαταραχές οργασμού, ενώ συχνά αναφέρετε ως ανεσταλμένος οργασμός ή καθυστερημένη εκσπερμάτιση και σημαίνει ότι ο άνδρας εκσπερματίζει κατά την ερωτική πράξη με μεγάλη δυσκολία. Ο άνδρας με πρωτοπαθή οργασμική διαταραχή, δεν έχει καταφέρει ποτέ να εκσπερματώσει κατά την ερωτική πράξη.

Η διαταραχή διαγιγνώσκεται ως δευτεροπαθής, όταν ο άνδρας μέχρι κάποια χρονική στιγμή εκσπερμάτιζε χωρίς εμφανή δυσκολία. Κάποιοι ερευνητές πιστεύουν ότι χρειάζεται να γίνει διαχωρισμός μεταξύ οργασμού και εκσπερμάτισης, ιδίως στην περίπτωση των ανδρών που εκσπερματώνουν, αλλά αναφέρουν μειωμένη ή απουσία υποκείμενης αίσθησης ευχαρίστησης κατά τη διάρκεια της οργασμικής λειτουργίας(οργασμική ανηδονία).

Ανάμεσα στις διαταραχές εκσπερμάτισης η εμφάνιση της οργασμικής διαταραχής είναι αρκετάμικρότερη σε συχνότητασε σχέση με αυτή της πρόωρης εκσπερμάτισης.

Σύμφωνα με τα διαγνωστικά κριτήριαη οργασμική διαταραχή του άνδρα

Διακρίνεται σε:

– Πρωτοπαθή

– Δευτεροπαθή

Μπορεί να είναι:

– Γενικευμένη

– Επιλεκτική

Οφείλεται σε:

– Ψυχογενής παράγοντες

– Συνδυασμό ψυχογενών και οργανικών παραγόντων

Λόγοι όπως μια θρησκευτικά αυστηρή ανατροφή και ένα συντηρητικό οικογενειακό περιβάλλον, μπορεί να συμβάλλουν σε διαστρεβλώσεις των αντιλήψεων γύρω απο το σεξ καιτα γεννητικά όργανα,ενώ παράλληλα να ευνοήσουν την δημιουργία πεποιθήσεωνόπως ότι το σεξ είναι αμαρτωλό ή ότι τα γεννητικά όργανα είναι ακάθαρτα. Επίσης μπορεί να υπάρχουν ασυνέδητες συγκρούσεις και επιθυμίες που έχουν ως αποτέλεσμα την οργασμική δυσκολία.

Ο άνδρας με αυτή τη διαταραχή πιθανόν να αντιμετωπίζει ευρύτερες δυσκολίες εγγύτητας,οι οποίες δεν περιορίζονται μόνο στις σεξουαλικές τους σχέσεις.

Είναι εξίσου σημαντικό να αναφερθεί πως σε μια μόνιμη ερωτική σχέση, η δευτεροπαθής οργασμική διαταραχή μπορεί να αντανακλά διαπροσωπικές δυσκολίες, ενώ μπορεί να αποτελεί τον τρόπο διαχείρισης του άνδρα των πραγματικών η φαντασιακών αλλαγών που διδαραματίζονται στη σχέση,όπως η επιθυμία και τα σχέδια εγκυμοσύνης,για τα οποία ο άνδρας μπορεί να νιώθει αμφιθυμικά,η απώλεια του σεξουαλικού ενδιαφέροντος για τη σύντροφο ή οι απαιτήσεις για μεγαλύτερη δέσμευση απο τη σύντροφο.

Σε κάποιες περιπτώσεις η αδυναμία του άνδρα να εκσπερματώσει, αποτελεί απόρροια μιας ασυνείδητης εχθρικότ προς τη γυναίκα.

Η αντιμετώπιση της οργασμικής διαταραχής στον άνδρα,χρήζει τη συνεργασία ουρολόγου-ανδρολόγου και ειδικού ψυχικής υγείας,ώστε να είναι εφικτή η ανίχνευση όλων των παραμέτρων που συναθροίζονται και οδηγούν στη διαταραχή και στη συνέχεια να ακολουθηθεί συνδιασμένη θεραπεία για την καλύτερη αντιμετώπιση και θεραπεία.

Ελεάνα Ελευθερίου

Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια

Κλινική Θεραπεύτρια σεξουαλικών διαταραχών

http://about.me/eleana.eleftheriou

http://www.facebook.com/eleftheriou.eleana

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οι 8 πιο συχνές απορίες για τη στυτική δυσλειτουργία

Γιατί η πορνογραφία ελκύει;

8 απλοί τρόποι για τις γυναίκες, για να αποφύγουν τις ουρολοιμώξεις

Πως η κρίση τσάκισε την ερωτική ζωή του Έλληνα

Τι είναι ο πριαπισμός και πως θεραπεύεται

Γιατί οι ταινίες πορνό στρεσάρουν τις γυναίκες;

Αυτοί είναι οι 12 λόγοι που πρέπει να κάνουμε συχνά σεξ