Τροφικές αλλεργίες: Πώς επηρεάζει τη ζωή της οικογένειας ο αποκλεισμός τροφίμων από το τραπέζι

  • Iatropedia newsroom
Τροφικές αλλεργίες: Πώς επηρεάζει τη ζωή της οικογένειας ο αποκλεισμός τροφίμων από το τραπέζι
Οι περισσότεροι γονείς που έχουν παιδί με τροφική αλλεργία επιλέγουν να αποκλείσουν εντελώς τα τρόφιμα που την προκαλούν από το σπίτι τους. Ωστόσο, η στρατηγική αυτή έρχεται με συναισθηματικό κόστος, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Οι γονείς που αποκλείουν τρόφιμα από το σπίτι τους επειδή κάποιο παιδί έχει τροφική αλλεργία, έχουν χειρότερη ποιότητα ζωής κατά μέσο όρο, λόγω ανησυχίας και άγχους, ανέφεραν οι ερευνητές σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open.

«Σε αυτή τη μελέτη, οι περισσότερες οικογένειες επέλεξαν να αποκλείσουν τα αλλεργιογόνα τρόφιμα από το νοικοκυριό τους και οι οικογένειες που ακολουθούσαν αυτή την πρακτική ανέφεραν περισσότερες ψυχοκοινωνικές ανησυχίες που σχετίζονται με την τροφική αλλεργία σε σχέση με τις οικογένειες που δεν το έκαναν», κατέληξε η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τη Hana Ruran, ασκούμενη ερευνήτρια στην ανοσολογία στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης.

Υπολογίζεται ότι περίπου ένα 10% των παιδιών παγκοσμίως έχει κάποια τροφική αλλεργία.

Για τη μελέτη αυτή, οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερες από 900 οικογένειες παιδιών με τροφικές αλλεργίες μεταξύ Απριλίου 2022 και Νοεμβρίου 2023.

Σχεδόν τα 2/3 των γονέων (64%) ανταποκρίθηκαν στην αλλεργία του παιδιού τους αποκλείοντας το προβληματικό για το παιδί τρόφιμο από το σπίτι τους, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα.

Τα πιο «απαγορευμένα» τρόφιμα ήταν τα φιστίκια (62%), οι ξηροί καρποί (55%) και το σουσάμι (51%), διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Από την άλλη πλευρά, μόνο το 24% των σπιτιών όπου κάποιο παιδί είχε αλλεργία στα αυγά απέκλεισε τα αυγά από το σπίτι του.

Οι αλλεργίες στο αγελαδινό γάλα, τη σόγια και το σιτάρι ήταν επίσης λιγότερο πιθανό να οδηγήσουν σε αποκλεισμό τους από το ντουλάπι ή το ψυγείο.

«Άλλες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η ψυχοκοινωνική δυσφορία μπορεί να βιώνεται σε μεγαλύτερα ποσοστά σε οικογένειες παιδιών με αλλεργίες στα φιστίκια, τους ξηρούς καρπούς και το σουσάμι σε σύγκριση με οικογένειες παιδιών με άλλες τροφικές αλλεργίες, όπως το αυγό και το γάλα, οι οποίες είναι εξίσου σημαντικές, πιο διαδεδομένες και δυνητικά απειλητικές για τη ζωή», έγραψαν οι ερευνητές.

Οι γονείς που επέλεξαν να αποκλείσουν τα τρόφιμα από το σπίτι τους είχαν χειρότερη μέση βαθμολογία ως προς την ποιότητα ζωής, λόγω ανησυχίας, άγχους και έλλειψης αυτοπεποίθησης, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Επιπλέον, τα παιδιά 8 έως 17 ετών που ζουν σε σπίτια που αποκλείουν τα τρόφιμα λόγω αλλεργιών είναι επίσης πιο πιθανό να έχουν περισσότερο άγχος.

Περίπου το 30% των παιδιών στα σπίτια που αποκλείουν τα τρόφιμα έχουν υψηλά σκορ άγχους, σε σύγκριση με ένα 16% των παιδιών στα σπίτια εκείνα όπου δεν αποκλείονται τα τρόφιμα.

Οι γιατροί μπορεί να είναι σε θέση να βοηθήσουν τις οικογένειες να διαχειριστούν τα άγχη που σχετίζονται με τις τροφικές αλλεργίες, δήλωσαν οι ερευνητές.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι, αν οι κλινικοί γιατροί ρωτούσαν πώς διαχειρίζονται οι τροφικές αλλεργίες στο σπίτι, θα μπορούσαν να πάρουν πληροφορίες σχετικά με την ψυχοκοινωνική ευημερία μιας οικογένειας», κατέληξε η ομάδα. «Επιπλέον, η διάθεση χρόνου κατά τη διάρκεια των ραντεβού για τη συζήτηση τρόπων διαχείρισης των τροφικών αλλεργιών μπορεί να συμβάλει στη μείωση του άγχους και του στρες των παιδιών».

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Διασωληνωμένος ο Μίμης Δομάζος – Τι αναφέρει το ιατρικό ανακοινωθέν

11 ύπουλα σημάδια υψηλού σακχάρου στο αίμα – Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα

Δ. Βαρτζόπουλος: Έρχεται νόμος που θα απαγορεύει την πώληση καπνικών προϊόντων σε ανηλίκους