Θυμός: Γιατί ΔΕΝ ενδείκνυται η γυμναστική για να ηρεμήσετε

  • Ρούλα Τσουλέα
θυμός γυμναστική
Αν νιώθετε θυμωμένοι, δεν είναι καθόλου καλή ιδέα να πάτε στο γυμναστήριο και να αρχίσετε την άρση βαρών. Ούτε να διανύσετε τρέχοντας σαν να σας κυνηγούν μερικά χιλιόμετρα.

Η συστηματική γυμναστική παρέχει πολλά οφέλη στην υγεία, ενώ αντιθέτως ο θυμός την υπονομεύει. Όταν, όμως, αυτά τα δύο συνδυάζονται, τα επακόλουθα μπορεί να είναι σοβαρά για την καρδιά.

Πριν από λίγα χρόνια, μελέτη με 12.500 ασθενείς από 52 χώρες είχε δείξει πως είναι πολύ κακή ιδέα η σκληρή γυμναστική όταν μας έχει… ανέβει το αίμα στο κεφάλι. Και αυτό, διότι αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για έμφραγμα.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν μέση ηλικία τα 58 έτη και όλοι τους είχαν πάθει έμφραγμα. Όταν ανάρρωσαν, είχαν συμπληρώσει αναλυτικά ερωτηματολόγια στα οποία ανέφεραν τι είχε συμβεί το τελευταίο 24ωρο πριν από το έμφραγμα.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, το 13,6% από αυτούς γυμνάζονταν σκληρά 1 ώρα πριν εκδηλωθεί το έμφραγμα. Αντίστοιχα, το 14,4% ήταν θυμωμένοι.

Στην πραγματικότητα, ο θυμός από μόνος του διπλασίαζε τον κίνδυνο για έμφραγμα. Το ίδιο και η σκληρή γυμναστική. Ωστόσο όταν αυτά τα δύο συνδυάζονταν, ο κίνδυνος για έμφραγμα τριπλασιαζόταν!

Μπορεί, λοιπόν, να είναι καλή ιδέα ένας περίπατος έως ότου υποχωρήσει ο θυμός, αλλά όχι το να αρχίσετε να τρέχετε ή να πάτε στο γυμναστήριο, λένε οι ερευνητές.

Ρήξη αθηρωματικών πλακών

Πώς μπορεί, όμως, ο θυμός να οδηγήσει στο έμφραγμα; Όπως εξηγεί ο κλινικός ψυχολόγος Dr Barry Jacobs, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιάς (AHA) για θέματα οικογενειακής φροντίδας, τα έντονα συναισθήματα αυξάνουν την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό. Προκαλούν επίσης συστολή των αιμοφόρων αγγείων.

Τα βιολογικά αυτά φαινόμενα μπορεί να οδηγήσουν σε ρήξη των αθηρωματικών πλακών. Οι αθηρωματικές πλάκες δημιουργούνται από τη συσσώρευση λιπωδών ιζημάτων (π.χ. χοληστερόλη) στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών. Η ρήξη τους έχει ως επακόλουθο το έμφραγμα (ή και το εγκεφαλικό).

Ανάλογες βιολογικές (σωματικές) συνέπειες μπορεί να έχει και η σκληρή γυμναστική.

Επομένως, για να πυροδοτήσει το έμφραγμα ένα εξωτερικό ερέθισμα όπως η άσκηση, πρέπει το άτομο να έχει ήδη κάποιο καρδιαγγειακό πρόβλημα.

Αργά και ήρεμα

Σύμφωνα, εξ άλλου, με το Αμερικανικό Κολλέγιο Καρδιολογίας, εκείνοι που κινδυνεύουν από την σκληρή γυμναστική είναι συχνότερα οι αγύμναστοι άνθρωποι, που ξαφνικά αποφασίζουν «να τα δώσουν όλα» στο γυμναστήριο.

Τα ευρήματα της μελέτης, λοιπόν, σημαίνουν δύο βασικά πράγματα:

  • Δεν υπάρχει κανένας λόγος να σας ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι. Ο θυμός είναι ένα συναίσθημα που όλοι μπορούμε και πρέπει να ελέγξουμε. Δοκιμάστε λοιπόν τεχνικές όπως οι βαθιές ανάσες, ο διαλογισμός, η ονειροπόληση. Αλλά αν δεν αποδώσουν, συμβουλευθείτε έναν ειδικό στην ψυχική υγεία.
  • Η καλύτερη προσέγγιση στη γυμναστική είναι να αρχίζετε αργά και να αυξάνετε σταδιακά τη διάρκεια και την ένταση.
  • Αν είστε θυμωμένοι και θέλετε να εκτονωθείτε, πηγαίνετε μία βόλτα στο πλησιέστερο πάρκο.

Η προαναφερθείσα μελέτη είχε δημοσιευθεί στην ιατρική επιθεώρηση Circulation.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν