Τα προβλήματα μετά την εμμηνόπαυση είναι μεγαλύτερα στις γυναίκες με κατάθλιψη

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
κατάθλιψη
Οι γυναίκες που υποφέρουν από κατάθλιψη αλλά και από ακράτεια παρουσιάζουν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα στην περιοχή του κόλπου απ’ ό,τι οι γυναίκες της ίδιας ηλικίας που δεν έχουν ούτε κατάθλιψη ούτε ακράτεια. Κι αυτό είναι κρίμα, γιατί και τα δύο μπορούν να θεραπευτούν.

Η ξηρότητα του κόλπου, ο πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή και η φαγούρα είναι συμπτώματα που εμφανίζονται σε πολλές γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Όμως η κατάθλιψη είναι αυτή που τα κάνει πιο έντονα και η κατάθλιψη συνδέεται πολλές φορές και με την ακράτεια.

Νέα μελέτη που έγινε σε 745 γυναίκες έδειξε ότι το 11-12% των γυναικών που είχαν αυτά τα ενοχλητικά προβλήματα στον κόλπο υπέφεραν και από κατάθλιψη, ενώ το 27-37% είχε ακράτεια. Η Μary Hunter, επικεφαλής της έρευνας που έγινε από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, εξηγεί ότι η σχέση των μετά την εμμηνόπαυση προβλημάτων του κόλπου και της κατάθλιψης φαίνεται να είναι μεγάλη.

Αντίθετα, οι γυναίκες που ούτε κατάθλιψη έχουν ούτε ακράτεια, μπορούν μετά την εμμηνόπαυση να μην παρουσιάζουν προβλήματα στον κόλπο ή αν παρουσιάζουν φροντίζουν να τα αντιμετωπίζουν εύκολα με τα ανάλογα φάρμακα, ειδικά σαπούνια κλπ που υπάρχουν άφθονα στην αγορά σήμερα. Παρουσιάζει ενδιαφέρον επίσης ότι η μελέτη έδειξε πως οι γυναίκες με υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο έχουν λιγότερα προβλήματα μετά την εμμηνόπαυση απ’ ό,τι οι γυναίκες χαμηλότερου μορφωτικού επιπέδου.