Σωματική δυσμορφική διαταραχή: Τα συμπτώματα της εμμονής με την αρνητική αυτο-εικόνα του σώματος

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
σωματική δυσμορφική διαταραχή
Πρόκειται για μια ψυχολογική διαταραχή, η οποία εξαπλώνεται τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στις εφηβικές ηλικίες.

Η Μέγκαν Φοξ αποκάλυψε σε ένα βίντεο για το τεύχος «Swimsuit 2023» του Sports Illustrated ότι αδυνατεί να δει πόσο όμορφη είναι, καθώς πάσχει από σωματική δυσμορφία:

“Έχω σωματική δυσμορφία – δεν βλέπω ποτέ τον εαυτό μου όπως με βλέπουν οι άλλοι. Δεν υπάρχει ούτε μία στιγμή της ζωής μου που να αγάπησα το σώμα μου, ποτέ, ποτέ (…) Όταν ήμουν μικρή, αυτή ήταν μια εμμονή που είχα. Είχα επίγνωση όσο ήμουν μικρή ότι δεν ήμουν σίγουρη για το σώμα μου και σίγουρα δεν ήταν πρόβλημα του περιβάλλοντος, καθώς μεγάλωσα σε ένα πολύ θρησκευόμενο περιβάλλον όπου τα σώματα δεν αναγνωρίζονταν καν. Το ταξίδι της αγάπης του εαυτού μου θα είναι ατελείωτο, νομίζω”, είπε η Μέγκαν Φοξ.

Τι είναι η σωματική δυσμορφική διαταραχή

Η σωματική δυσμορφική διαταραχή είναι μια κατάσταση ψυχικής υγείας κατά την οποία το άτομο δεν μπορεί να σταματήσει να σκέφτεται ένα ή περισσότερα ελαττώματα στην εμφάνισή του, ακόμα και κάτι μικρό που δεν μπορούν καν να το δουν οι άλλοι. Μπορεί όμως να νιώθει τόσο πολύ αμηχανία, ντροπή και άγχος, ώστε να φτάσει να αποφεύγει τις κοινωνικές καταστάσεις.

Όταν έχετε σωματική δυσμορφική διαταραχή, εστιάζετε έντονα στην εμφάνιση και την εικόνα του σώματός σας, ελέγχοντας επανειλημμένα τον καθρέφτη και αναζητάτε επιβεβαίωση, μερικές φορές για πολλές ώρες κάθε μέρα. Αυτό που εσείς αντιλαμβάνεστε ως ελάττωμα στο σώμα σας προκαλεί άγχος και επηρεάζει την ικανότητά σας να λειτουργείτε στην καθημερινή σας ζωή.

Σωματική δυσμορφική διαταραχή: Συμπτώματα

  • Το να είσαι εξαιρετικά απασχολημένος με ένα αντιληπτό ελάττωμα στην εμφάνιση που στους άλλους δεν φαίνεται καθόλου ή φαίνεται πολύ μικρό
  • Ισχυρή πεποίθηση ότι έχετε ένα ελάττωμα στην εμφάνισή σας που σας κάνει άσχημο ή παραμορφωμένο
  • Η πεποίθηση ότι οι άλλοι προσέχουν ιδιαίτερα την εμφάνισή σας με αρνητικό τρόπο ή σας κοροϊδεύουν
  • Συμπεριφορές που στοχεύουν στη διόρθωση ή την απόκρυψη του αντιληπτού ελαττώματος που είναι δύσκολο να τις σταματήσετε ή τις ελέγξετε, όπως ο συχνός έλεγχος στον καθρέφτη, η περιποίηση ή το μάζεμα του δέρματος
  • Προσπάθεια απόκρυψης αντιληπτών ελαττωμάτων με το styling, το μακιγιάζ ή τα ρούχα
  • Συγκρίνετε συνεχώς την εμφάνισή σας με εκείνη άλλων ατόμων
  • Συχνά αναζητάτε επιβεβαίωση για την εμφάνισή σας από άλλους
  • Τάσεις τελειομανίας
  • Αναζητάτε αισθητικές επεμβάσεις με μικρή ικανοποίηση
  • Αποφυγή κοινωνικών καταστάσεων

Η ενασχόληση με την εμφάνισή σας και οι υπερβολικές σκέψεις και οι επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές μπορεί να είναι ανεπιθύμητες, δύσκολες στον έλεγχο και τόσο χρονοβόρες ώστε να προκαλέσουν μεγάλο άγχος ή προβλήματα στην κοινωνική σας ζωή, την εργασία, το σχολείο ή άλλους τομείς της λειτουργίας σας.

Μπορεί να εστιάσετε υπερβολικά σε ένα ή περισσότερα μέρη του σώματός σας. Το σωματικό χαρακτηριστικό στο οποίο εστιάζετε μπορεί να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου.

Τα πιο κοινά χαρακτηριστικά στα οποία τείνουν να εστιάζουν τα άτομα με σωματική δυσμορφική διαταραχή είναι:

  • Πρόσωπο, όπως μύτη, υφή δέρματος, ρυτίδες, ακμή και άλλες ατέλειες
  • Μαλλιά, όπως εμφάνιση, αραίωση και φαλάκρα
  • Εμφάνιση δέρματος και φλεβών
  • Μέγεθος στήθους
  • Μυϊκός τόνος
  • Γεννητικά όργανα

Η ενασχόληση με το ότι το σώμα σας είναι πολύ μικρό ή όχι αρκετά μυώδες (μυϊκή δυσμορφία) εμφανίζεται σχεδόν αποκλειστικά στους άνδρες.

Οι γνώσεις σχετικά με τη σωματική δυσμορφική διαταραχή ποικίλλουν.

Μπορεί να αναγνωρίσετε ότι οι πεποιθήσεις σας για τα ελαττώματα που αντιλαμβάνεστε μπορεί να είναι υπερβολικές ή να μην είναι αληθινές, αλλά μπορεί και να πιστεύετε ότι πιθανώς είναι αληθινές ή να είστε απολύτως πεπεισμένοι ότι είναι αληθινές. Όσο πιο σίγουροι είστε για τις πεποιθήσεις σας, τόσο περισσότερη αγωνία και αναστάτωση μπορεί να αντιμετωπίσετε στη ζωή σας.

Πότε να δείτε γιατρό

Η ντροπή και η αμηχανία για την εμφάνισή σας μπορεί να σας εμποδίσουν να αναζητήσετε θεραπεία για τη σωματική δυσμορφική διαταραχή. Αλλά εάν έχετε σημάδια ή συμπτώματα, επισκεφθείτε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Η σωματική δυσμορφική διαταραχή συνήθως δεν βελτιώνεται από μόνη της. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου, οδηγώντας σε άγχος, εκτεταμένους ιατρικούς λογαριασμούς, σοβαρή κατάθλιψη, ακόμη και σκέψεις και αυτοκτονικές συμπεριφορές.

Πηγή: https://www.mayoclinic.org

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σχήμα σώματος: Υπολογισμός ΕΔΩ με απλές μετρήσεις – 7 βασικοί σωματότυποι

Πώς να διορθώσετε τις σκασμένες φτέρνες

Πώς να βάλετε νέα, απαραίτητη, επίστρωση αντηλιακού πάνω από το μέικ-απ

Το βίντεο που ξεμπροστιάζει το τι κάνουν τα Media στην εικόνα της γυναίκας και γιατί είναι παγκόσμιο πρόβλημα υγείας

φωτό: iStock