Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας: Το ιδιαίτερο μήνυμα για το 2016 – Ψυχολογικές Πρώτες Βοήθειες

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας
Η 10η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, με γενικό στόχο την ευαισθητοποίηση του κόσμου σε θέματα ψυχικής υγείας και την κινητοποίηση των επιμέρους οργανισμών και δομών για την υποστήριξη της ψυχικής υγείας.

Το θέμα στην φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας καλύπτει το ευρύ πεδίο με τίτλο “Ψυχολογικές Πρώτες Βοήθειες”. Οι προσπάθειες του ΠΟΥ σήμερα επικεντρώνονται στην βασική και ρεαλιστική ψυχολογική υποστήριξη, που μπορεί να παρέχει σε όσους το έχουν ανάγκη, κάθε άνθρωπος που απασχολείται στον τομέα της Υγείας, αλλά ακόμα και κάθε δάσκαλος, πυροσβέστης, αστυνομικός κλπ.

Με τα όσα τραγικά μαθαίνουμε δυστυχώς σε καθημερινή βάση στις ειδήσεις, αναφορικά με αιματηρές επιθέσεις και άλλα δυστυχήματα, το φετινό κεντρικό θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας μοιάζει άκρως επίκαιρο.

Όταν συμβαίνουν φοβερά πράγματα στις κοινωνίες μας, μπορούμε να προσφέρουμε ο καθένας μας μια χείρα βοηθείας σε όσους επηρεάζονται από αυτά. Μπορεί να βρείτε τον εαυτό σας στον τόπο ενός ατυχήματος, όπου κάποιοι άνθρωποι έχουν τραυματιστεί. Ίσως είστε ένας εργαζόμενος υγειονομική περίθαλψη, ή δάσκαλος και μιλάτε με κάποιον άνθρωπο που μόλις έχει γίνει μάρτυρας του βίαιου θανάτου ενός αγαπημένου του προσώπου. Ίσως να είστε παρόντες σε μια καταστροφή, ή εθελοντές για να βοηθήσετε πρόσφυγες, οι οποίοι έφτασαν μετά από αναρίθμητες κακουχίες στην κοινότητά σας.

Σε κάθε περίπτωση, το να γνωρίζετε τις βασικές αρχές των Ψυχολογικών Πρώτων Βοηθειών θα σας βοηθήσει να παρέχετε καλύτερη υποστήριξη σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη και, το σημαντικότερο, όχι να ξέρετε τι να πείτε σε μια τέτοια κατάσταση, αλλά να ξέρετε και τι να μην πείτε.

Οι Ψυχολογικές Πρώτες Βοήθειες εμπεριέχουν τόσο την ψυχολογική, όσο και την κοινωνική υποστήριξη. Ακριβώς όπως και η γενική υγειονομική περίθαλψη δεν αποτελείται από φυσικές πρώτες βοήθειες και μόνο, έτσι και ένα σωστό σύστημα ψυχολογικής βοήθειας δεν θα πρέπει να αποτελείται από ψυχολογικές πρώτες βοήθειες και μόνο. Η επένδυση στις ψυχολογικές πρώτες βοήθειες είναι μέρος μιας μακροπρόθεσμης προσπάθειας να εξασφαλιστεί ότι ο καθένας, που βρίσκεται σε οξεία δυσφορία λόγω κάποιας κρίσης, θα είναι σε θέση να λάβει βασική ψυχολογική υποστήριξη.

Στους παρακάτω συνδέσμους, μπορείτε να δείτε το ενημερωτικό υλικό που διαθέτει ο ΠΟΥ για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας:

Ψυχολογικές Πρώτες Βοήθειες: Διατήρηση της αξιοπρέπειας στην αντιμετώπιση μιας κρίσης

Ψυχολογικές Πρώτες Βοήθειες για όλους

Υποστήριξη των ανθρώπων μετά από γεγονότα κρίσης

http://www.who.int

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν