Νιώθετε να σας κατακλύζει θυμός; Το απλό τρικ που μπορεί να σώσει καταστάσεις

  • Iatropedia newsroom
θυμωμένη γυναίκα
Επιστήμονες στην Ιαπωνία ανακάλυψαν ένα απλό κόλπο που φαίνεται να κάνει τεράστια διαφορά, μειώνοντας τις αρνητικές συνέπειες στην εργασία και την προσωπική ζωή

Δεν είναι λίγες οι φορές που νιώθουμε να μας κατακλύζει οργή και θυμός, ιδίως όταν μας προσβάλλουν και δεν μπορούμε να αντιδράσουμε. Όμως, μια ομάδα ερευνητών στην Ιαπωνία ανακάλυψε ότι υπάρχει ένας πολύ απλός τρόπος να ελέγξουμε απόλυτα τον θυμό μας, μειώνοντας τις αρνητικές συνέπειες στον χώρο δουλειάς, αλλά και στην προσωπική μας ζωή.

Ερευνητές στην Ιαπωνία ανακάλυψαν, λοιπόν, πως όταν κάποιος καταγράφει την αντίδρασή του και τις σκέψεις του για ένα αρνητικό περιστατικό σε ένα κομμάτι χαρτί και στη συνέχεια το σκίσει ή το πετάξει μειώνει τα συναισθήματα θυμού.

«Το περιμέναμε ότι η μέθοδός μας θα κατέστειλε τον θυμό σε κάποιο βαθμό», λέει ο επικεφαλής ερευνητής Nobuyuki Kawai.

«Αλλά είδαμε έκπληκτοι ότι ο θυμός εξαλείφθηκε σχεδόν εντελώς», συμπληρώνει.

Γιατί είναι σημαντική η συγκεκριμένη έρευνα

Αυτή η έρευνα είναι σημαντική γιατί ο έλεγχος του θυμού στο σπίτι και στον χώρο εργασίας μπορεί να μειώσει τις αρνητικές συνέπειες στη δουλειά και την προσωπική μας ζωή.

Δυστυχώς, πολλές τεχνικές διαχείρισης θυμού που προτείνονται από ειδικούς στερούνται εμπειρικής ερευνητικής υποστήριξης.

Ο θυμός μπορεί επίσης να δυσχεράνει τη λειτουργία της μνήμης, της ανάκλησης δηλαδή πληροφοριών την ώρα που είμαστε θυμωμένοι.

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports, είναι το αποκορύφωμα προηγούμενων ερευνών ετών σχετικά με τη σχέση μεταξύ του γραπτού λόγου και της μείωσης του θυμού.

Βασίζεται επίσης σε έρευνες που δείχνουν πώς οι αλληλεπιδράσεις με φυσικά αντικείμενα μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεση ενός ατόμου.

Το πείραμα

Για το έργο τους, ο Kawai και η μεταπτυχιακή φοιτήτρια Yuta Kanaya, αμφότεροι από το Graduate School of Informatics του Πανεπιστημίου Nagoya, ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να γράψουν σύντομες απόψεις σχετικά με σημαντικά κοινωνικά προβλήματα, όπως το αν το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους πρέπει να απαγορεύεται.

Στη συνέχεια τούς είπαν ότι ένας διδακτορικός φοιτητής θα αξιολογούσε αυτά που έγραψαν.

Ωστόσο, οι διδακτορικοί φοιτητές που έκαναν την αξιολόγηση είχαν συγκεκριμένες οδηγίες. Ανεξάρτητα από το τι έγραφαν οι συμμετέχοντες, οι αξιολογητές τούς βαθμολογούσαν χαμηλά ως προς την ευφυΐα, το ενδιαφέρον, τη φιλική διάθεση, τη λογική και τον ορθολογισμό.

Για να αποδώσουν πραγματικά το θέμα, οι διδακτορικοί φοιτητές έγραψαν επίσης σε όλους το ίδιο προσβλητικό σχόλιο: «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ένας μορφωμένος άνθρωπος θα σκεφτόταν έτσι. Ελπίζω να μάθει κάτι όσο είναι στο πανεπιστήμιο».

Αφού μοίρασαν αυτά τα αρνητικά σχόλια, οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να γράψουν τις σκέψεις τους σχετικά με τα σχόλια που πήραν, εστιάζοντας περισσότερο σε εκείνο που τους προκάλεσε περισσότερο.

Τέλος, σε κάποιους από τους συμμετέχοντες ζητήθηκε είτε να πετάξουν το χαρτί που έγραψαν σε έναν κάδο απορριμμάτων είτε να το κρατήσουν σε ένα αρχείο στο γραφείο τους.

Σε μια άλλη ομάδα ζητήθηκε να καταστρέψουν το έγγραφο σε μία συσκευή καταστροφής εγγράφων ή να το βάλουν μέσα σε ένα πλαστικό κουτί.

Εν συνεχεία ζητήθηκε από τους φοιτητές να βαθμολογήσουν πόσο έντονος ήταν ο θυμός τους μετά την προσβολή που δέχθηκαν και αφού πέταξαν ή κράτησαν το χαρτί.

Όπως ήταν αναμενόμενο, όλοι οι συμμετέχοντες ανέφεραν υψηλότερο επίπεδο θυμού μετά τη λήψη των προσβλητικών σχολίων.

Ωστόσο, τα επίπεδα θυμού των ατόμων που πέταξαν το χαρτί τους στον κάδο απορριμμάτων ή το κατέστρεψαν επανήλθαν στην αρχική τους κατάσταση μετά την κίνηση αυτή.

Αντιθέτως, οι συμμετέχοντες που κράτησαν το χαρτί παρουσίασαν μικρή μόνο μείωση στον συνολικό θυμό τους.

Πού μπορεί να βοηθήσουν τα αποτελέσματα της έρευνας

Για τον Kawai, η έρευνά του θα μπορούσε να βοηθήσει επιχειρηματίες που βιώνουν στρεσογόνες καταστάσεις.

«Η τεχνική αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί την ίδια στιγμή, καταγράφοντας την αιτία του θυμού σας σαν να κρατάτε σημειώσεις που θα πετάξετε στη συνέχεια, όταν κάποιος αισθάνεται θυμωμένος σε μια επαγγελματική κατάσταση», εξήγησε.

Και μία σχετική ιαπωνική παράδοση…

Μαζί με τα πρακτικά οφέλη της, η ανακάλυψη αυτή μπορεί να ρίξει φως και στην προέλευση μίας ιαπωνικής παράδοσης που είναι γνωστή ως hakidashisara (το hakidashi αναφέρεται στον εξαγνισμό ή την αποφόρτιση από κάτι και το sara σε ένα πιάτο ή δίσκο) στο ιερό Hiyoshi στο Kiyosu, λίγο έξω από τη Ναγκόγια. Το Hakidashisara είναι ένα ετήσιο φεστιβάλ όπου οι άνθρωποι σπάνε μικρούς δίσκους που αντιπροσωπεύουν πράγματα που τους θυμώνουν. Τα ευρήματα των επιστημόνων ίσως εξηγήσουν το αίσθημα ανακούφισης που αναφέρουν οι συμμετέχοντες μετά το φεστιβάλ.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κρέας ή φυτικά υποκατάστατα; Τι είναι καλύτερο [μελέτη]

Μπορούμε να ζήσουμε για πάντα; Τα μυστικά της μακροζωίας

Καρκίνος παχέος εντέρου: Αιματολογική εξέταση θα μπορούσε να αντικαταστήσει την κολονοσκόπηση εντός 4ετίας