Μήπως πάσχετε από χρόνια σοβαρότητα; 7 τρόποι να ξαναβρείτε το κέφι και το χιούμορ σας

  • Iatropedia newsroom
σοβαρότητα
Αν και δεν πρόκειται για επίσημη διάγνωση, σύμφωνα με τον ψυχολόγο και συγγραφέα Seth J. Gillihan, η χρόνια σοβαρότητα είναι μια... σοβαρή κατάσταση.

Αν είστε ενήλικας για πολύ καιρό, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχετε βιώσει μια κατάσταση που θα μπορούσε να την ονομάσει κανείς «χρόνια σοβαρότητα».

Αν και δεν πρόκειται για επίσημη διάγνωση, σύμφωνα με τον ψυχολόγο και συγγραφέα Seth J. Gillihan, Ph.D., είναι μια… σοβαρή κατάσταση.

Τα τυπικά συμπτώματα, σύμφωνα με τον ίδιο, περιλαμβάνουν:

  • απουσία διασκέδασης
  • δυσκολία στο χαμόγελο ή στο γέλιο
  • προσήλωση στην παραγωγικότητα
  • έλλειψη χόμπι
  • συχνοί αναστεναγμοί
  • συνεχείς προσπάθειες για αυτοβελτίωση
  • νευρικότητα και οξυθυμία
  • αυξημένη επίγνωση του τι μπορεί να πάει στραβά
  • αυστηρή τήρηση προγράμματος
  • ελάχιστη ανοχή στην επιπολαιότητα
  • έλλειψη δημιουργικότητας

Όπως φαίνεται ξεκάθαρα από αυτά τα συμπτώματα, η χρόνια σοβαρότητα δεν είναι αστείο.

Έναρξη και εξέλιξη

Η χρόνια σοβαρότητα τείνει να ξεκινά ύπουλα.

Συνήθως ξεκινά με το να είσαι υπεύθυνος ενήλικας και να φροντίζεις όλα τα πράγματα που αποτελούν κομμάτι της ενηλικίωσης. Αλλά με τον καιρό μπορεί σιγά σιγά να μεταμορφωθεί σε κάτι πιο άσχημο. Μπορεί να αρχίσετε να φοβάστε ότι τα πράγματα θα καταρρεύσουν αν δεν βρίσκεστε σε συνεχή επαγρύπνηση.

Σύντομα η διασκέδαση και το παιχνίδι θα αρχίσουν να σας φαίνονται ανεπιθύμητοι περισπασμοί. Η μόνη ασφαλής προσέγγιση, πιστεύετε, είναι να ζείτε όσο το δυνατόν πιο προσεκτικά και ευσυνείδητα: να είστε καλοί, να ακολουθείτε τους κανόνες, να τηρείτε το πρόγραμμα, να κάνετε ό,τι πρέπει, να σχεδιάζετε για το μέλλον, να τρώτε σωστά, να ελέγχετε τα πάντα.

Τελικά, μπορεί να συνειδητοποιήσετε ότι έχετε εγκαταλείψει όλα τα χόμπι σας ή ότι τα χόμπι που έχετε τα αντιμετωπίζετε πολύ σοβαρά.

Οι φιλίες σας αρχίζουν επίσης να χάνονται.

Είναι δύσκολο να παρακολουθήσετε μια ταινία ή να χαλαρώσετε με την οικογένειά σας χωρίς το μυαλό σας να πλανάται συνεχώς στο ημερολόγιό σας ή στη λίστα με τις ανησυχίες σας.

Όταν πάσχει κανείς από χρόνια σοβαρότητα, όλα φαίνονται πολύ σοβαρά και σημαντικά. Και μπορεί να είναι ένα ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο στη μέση ηλικία.

Η κατάσταση αυτή μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κατάθλιψη. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι ο άνθρωπος έχει ανάγκη τόσο από διασκεδαστικές όσο και από σημαντικές δραστηριότητες για να είναι υγιής.

Τι μπορείτε να κάνετε

Εάν νομίζετε ότι μπορεί να αντιμετωπίζετε χρόνια σοβαρότητα, αντιμετωπίστε τον εαυτό σας με συμπόνια. Σίγουρα δεν είστε οι μόνοι και δεν φταίτε για κάτι. Και μην απελπίζεστε: Μπορεί η κατάσταση να είναι χρόνια, αλλά δεν χρειάζεται να είναι μόνιμη.

Τα ακόλουθα βήματα μπορούν να σας βοηθήσουν να ξαναβρείτε το κέφι σας:

Γελάστε λίγο με τον εαυτό σας και με το πόσο έχετε χάσει το χιούμορ σας. Υπάρχει κάτι λίγο κωμικό στο να είσαι τόσο σοβαρός. Το να παίρνετε τον εαυτό σας πολύ στα σοβαρά είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό της χρόνιας σοβαρότητας, επομένως το να είστε πρόθυμοι να γελάσετε με τον εαυτό σας είναι μια από τις καλύτερες θεραπείες.

Εισάγετε περισσότερη διασκέδαση στη ζωή σας. Αυτό θα μπορούσε να είναι λίγο τρομακτικό στην αρχή, καθώς η διασκέδαση μπορεί να φαίνεται επικίνδυνη απόσπαση της προσοχής από αυτό που «πραγματικά» υποτίθεται ότι κάνετε. Ξεκινήστε με μια μέτρια δραστηριότητα την ημέρα.

Επιτρέψτε στον εαυτό σας να μη νιώθει τη συνεχή αίσθηση του καθήκοντος και της υποχρέωσης όταν κάνετε κάτι ευχάριστο. Και πάλι, αυτό μπορεί να είναι άβολο στην αρχή. Αφήστε, όμως, τον εγκέφαλό σας να μάθει ότι τα πράγματα μπορούν να είναι εντάξει ακόμα και χωρίς τη συνεχή προσοχή και ανησυχία σας.

Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι η διασκέδαση είναι πολύ σημαντική. Υπάρχουν λίγα πράγματα καλύτερα για την υγεία σας από ένα σοβαρό γέλιο.

Βρείτε δραστηριότητες που δεν έχουν στόχο πέρα από την ίδια την εμπειρία. Για παράδειγμα, καθίστε έξω και παρατηρήστε τον κόσμο για 15 λεπτά.

Περάστε χρόνο με παιδιά. Τα παιδιά είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα φέρουν λίγη ελαφρότητα στη ζωή σας.

Κάντε κάτι απροσδόκητο: Τρέξτε γύρω από το σπίτι σας στη μέση μιας νεροποντής. Πείτε ένα πρόστυχο αστείο. Μάθετε ταχυδακτυλουργικά. Φορέστε κάτι ανόητο. Η έκπληξη είναι η ουσία του χιούμορ και το χιούμορ έχει αποδειχθεί ότι αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τη χρόνια σοβαρότητα.