Με συμπτώματα χαμηλής ψυχικής διάθεσης 1 στις 4 έφηβες: Διπλάσιο ποσοστό από τα αγόρια

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
ψυχική διάθεση
Η σεξουαλική βία που βιώνουν τα κορίτσια παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Δεύτερος παράγοντας είναι ότι γενικά ασκούνται λιγότερο.

Χαμηλή διάθεση βιώνει το 18,6% των εφήβων, σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την διαπανεπιστημιακή ερευνητική ομάδα Epi4Health.

Βασίστηκαν σε δεδομένα από την έρευνα DESKcohort του πανεπιστημίου της Manresa, η οποία μελετά τις συμπεριφορές υγείας και υγείας χιλιάδων εφήβων παιδιών σχολικής ηλικίας στην κεντρική Καταλονία. Το εν λόγω πρόγραμμα ξεκίνησε το ακαδημαϊκό έτος 2019/2020 και συγκέντρωσε δεδομένα από 6.428 εφήβους μεταξύ 12 και 18 ετών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο επιπολασμός της χαμηλής διάθεσης είναι σαφώς άνισος, επηρεάζοντας το 11,6% των αγοριών και 25,1% των κοριτσιών.

Η έρευνα, η οποία έχει δημοσιευθεί στο Journal of Affective Disorders, έγινε από την υποψήφια διδάκτωρ Helena González Casals, ερευνήτρια στο UVic-UCC, υπό την επίβλεψη της δρ. Marina Bosque, της κύριας ερευνήτριας της ομάδας Epi4Health.

“Παρατηρήσαμε ανισότητες στην ψυχική υγεία μεταξύ των εφήβων. Η χαμηλή ψυχική διάθεση ήταν 2,2 φορές πιο συχνή στα κορίτσια παρά στα αγόρια. Επίσης το 36% αυτής της διαφοράς εξηγείται από κοινωνικούς καθοριστικούς παράγοντες και συμπεριφορές υγείας”, είπε η δρ. Bosque.

Ποιος είναι ο λόγος της διαφοράς ανάμεσα σε κορίτσια και αγόρια εφηβικής ηλικίας

Η σεξουαλική βία που βιώνουν τα κορίτσια παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, αν και ένας άλλος παράγοντας είναι ότι τα έφηβα κορίτσια αφιερώνουν λιγότερο χρόνο σε σωματική δραστηριότητα από τα αγόρια (57% δεν πληρούν τις ελάχιστες συστάσεις που έχει θέσει ο ΠΟΥ). Επιπλέον, το αν είναι μετανάστες, το τι διατροφή ακολουθούν και το αν καπνίζουν σε καθημερινή βάση, ήταν παράγοντες που συσχετίστηκαν με κακή ψυχική διάθεση μόνο στα κορίτσια, ενώ η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ συσχετίστηκε με χαμηλή διάθεση μόνο στα αγόρια.

Όσον αφορά τις κοινωνικές μεταβλητές, παρατηρήθηκε υψηλότερος επιπολασμός της χαμηλής διάθεσης τόσο σε αγόρια όσο και σε κορίτσια από μειονεκτικά κοινωνικο-οικονομικά περιβάλλοντα.

Οι χαμηλότεροι βαθμοί στο σχολείο, η προβληματική ενασχόληση με το κινητό τηλέφωνο καθώς και το αν έχουν βιώσει περιστατικά εκφοβισμού (bullying) είναι πρόσθετοι παράγοντες που δεν φαίνεται να έχουν διαφορές μεταξύ των δύο φύλων. Ωστόσο, οι περισσότερες από τις διαφορές αγοριών και κοριτσιών στον επιπολασμό της χαμηλής διάθεσης οφείλονται στο ότι κυρίως τα κορίτσια πέφτουν θύματα σεξουαλικής βίας.

Χρήσιμα στοιχεία για πρόληψη

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να είναι χρήσιμα για την υιοθέτηση προληπτικών μέτρων και τον εντοπισμό ζητημάτων και συμπτωμάτων προτού επιδεινωθούν ή γίνουν χρόνια και αλλάξουν από χαμηλή διάθεση σε πιο σοβαρές διαταραχές, όπως άγχος ή κατάθλιψη.

“Τώρα μπορούμε να προσδιορίσουμε την τρέχουσα κατάσταση όσον αφορά την ψυχική υγεία των εφήβων και να δούμε ποιοι παράγοντες σχετίζονται με αυτήν. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να σκεφτούμε και να εφαρμόσουμε προληπτικά μέτρα που στοχεύουν στη βελτίωση της ψυχικής υγείας των εφήβων και ειδικά των κοριτσιών”, είπε η González Casals.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το δείγμα είναι πολύ ποικίλο λόγω των χαρακτηριστικών της περιοχής, καθώς και επειδή συμμετείχαν έφηβοι τόσο από μεγάλες πόλεις όπως η Manresa και η Igualada, όπως και από μικρότερες. “Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να έχουμε μια πρόχειρη ιδέα για το τι συμβαίνει σε άλλους πληθυσμούς και να επεκτείνουμε τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης στον υπόλοιπο καταλανικό έφηβο πληθυσμό”, είπε η González Casals, ενώ προειδοποίησε ότι αυτή η συμπεριφορά μπορεί να διαφέρει σε πολύ μεγάλες πόλεις όπως η Βαρκελώνη, όπου υπάρχουν σημαντικές διαφορές από γειτονιά σε γειτονιά και σε άτομα διαφορετικών κοινωνικοοικονομικών επιπέδων.

Τα δεδομένα γι’ αυτήν την έρευνα συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους 2019/2020, έως ότου το lockdown για την COVID-19 οδήγησε στην παύση των εργασιών πεδίου.

Δεδομένου ότι η πανδημία φαίνεται να είχε σαφή αντίκτυπο στην ψυχική υγεία των εφήβων, η ομάδα του Epi4Health αναλύει επί του παρόντος δεδομένα από τον δεύτερο γύρο του έργου DESKcohort (με στοιχεία που συλλέχθηκαν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2021/2022), προκειμένου να προσδιορίσει λεπτομερώς τις αλλαγές στην ψυχική υγεία των εφήβων ως αποτέλεσμα της πανδημίας.

Η ομάδα στοχεύει επίσης να εξακριβώσει εάν το αστικό ή το αγροτικό περιβάλλον ασκεί επιρροή, προκειμένου να περιγράψει συγκεκριμένες δράσεις ή προληπτικές παρεμβάσεις που θα είναι ακόμη πιο ακριβείς.

Πηγή: https://medicalxpress.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ελλάδα – Έφηβοι: Απρόσκοπτη η πρόσβαση τους σε ηλεκτρονικά τσιγάρα και … ναργιλέδες!

Η κατάθλιψη σάρωσε παιδιά κι εφήβους κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Τα συμπτώματα της κατάθλιψης με απλά λόγια

φωτό: iStock