Η κατάθλιψη αφήνει το… σημάδι της στον μεταβολισμό μας

  • Iatropedia
Με έκπληξη ερευνητές ανακάλυψαν ότι η βαρειά κατάθλιψη αφήνει την «υπογραφή» της στον μεταβολισμό μας, μια διαπίστωση που τους επιτρέπει τώρα να κατανοήσουν καλύτερα την φύση της συγκεκριμένης διαταραχής.

Συγκρίνοντας τα γονίδια χιλιάδων γυναικών που έπασχαν από επαναλβανόμενη κατάθλιψη βαρειάς μορφής λόγω στρες με αντίστοιχα υγιών γυναικών, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης διαπίστωσαν ότι τα δείγματα των πρώτων εμφάνιζαν υψηλά επίπεδα μιτοχονδριακού DΝΑ, κάτι το οποίο συνδέουν με την αντίδραση του οργανισμού στο στρες. Η απρόσμενη αυτή ανακάλυψη στο πλαίσιο έρευνας για γονίδια που αυξάνουν τον κίνδυνο για κατάθλιψη, σημαίνει ότι η διαταραχή αυτή… «μαρκάρει» τον μεταβολισμό μας, προκαλώντας μάλιστα εντοπίσιμες αλλαγές.

Όπως επισημαίνει στην επιθεώρηση Current Biology ο επικεφαλής της σχετικής έρευνας, καθηγητής μοριακής ψυχιατρικής Τζόναθαν Φλιντ, ο αριθμός των αλλαγών στο μιτοχονδριακό DNA λόγω στρες δείχνει μια απροσδόκητη σχέση μεταξύ κυτταρικής «ενεργητικότητας» και μείζονος κατάθλιψης. Τα μιτοχόνδρια, αποκαλούμενα μερικές φορές και ως τα «εργοστάσια παραγωγής ενέργειας των κυττάρων», είναι υπεύθυνα για την απαιτούμενη ενέργεια που θέλουν τα κύτταρα προκειμένου να εκπληρώσουν τον ρόλο τους. Μια αύξηση του μιτοχονδριακού DNA (mtDNA) ενδεχομένως υποδεικνύει αλλαγή στα μιτοχόνδρια και την κυτταρική ενεργητικότητα, εξηγεί ο καθηγητής Φλιντ.

Αυτές οι αλλαγές πιθανότατα δείχνουν πώς ο οργανισμός μας ανταποκρίνεται σε μείζονες στρεσογόνους παράγοντες: η αντίληψη μιας απειλής όπως η επαναλαμβανόμενη κακοποίηση, μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά μεταβολικών αλλαγών ως μια μορφή προστασίας, εκτιμούν οι ειδικοί. Μάλιστα, λένε ότι η ίδια η κατάθλιψη μπορεί να θεωρηθεί ως αντίδραση του μεταβολισμού μας στο στρες. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι οι διαπιστωθείσες αλλαγές μπορούν να αποβούν αξιόπιστοι βιοδείκτες του στρες και των σχετιζομένων με αυτό διαταραχών, επιτρέποντας π.χ. με την εξέταση των επιπέδων του μιτοχονδριακού DNA να διαπιστώνεται πόσο αποτελεσματική βαίνει μια θεραπεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Πέντε tips για να διώξτε το καθημερινό άγχος!