Έρωτας και σοκολάτα: Δύο τρόποι για να χαλαρώσετε ή να γεμίσετε ενέργεια

  • Iatropedia newsroom
Αγάπη και σοκολάτα
Από τη στιγμή που γεννιόμαστε, λαχταράμε για στοργή και αγάπη. Είναι το υλικό από το οποίο φτιάχνονται όλες οι ωραίες ιστορίες. Σε αυτόν τον τομέα, η επιστήμη μάς λέει αυτό που όλοι γνωρίζουμε: Οι σταθερές, υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις ενισχύουν την ευημερία μας. Αντίθετα, οι αρνητικές σχέσεις αποτελούν σημαντική πηγή άγχους και μπορούν να βλάψουν τη […]

Από τη στιγμή που γεννιόμαστε, λαχταράμε για στοργή και αγάπη. Είναι το υλικό από το οποίο φτιάχνονται όλες οι ωραίες ιστορίες. Σε αυτόν τον τομέα, η επιστήμη μάς λέει αυτό που όλοι γνωρίζουμε: Οι σταθερές, υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις ενισχύουν την ευημερία μας. Αντίθετα, οι αρνητικές σχέσεις αποτελούν σημαντική πηγή άγχους και μπορούν να βλάψουν τη σωματική μας υγεία.

Ο αείμνηστος John Cacioppo, καθηγητής Ψυχοφυσιολογίας και Κοινωνικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, έδειξε πριν από δεκαετίες ότι το να κρατιέστε από το χέρι με ένα αγαπημένο πρόσωπο μπορεί να μειώσει ακαριαία την αρτηριακή πίεση, να μειώσει τον καρδιακό ρυθμό και να αυξήσει τη μεταβλητότητα (διακύμανση) του καρδιακού ρυθμού -σημάδια μείωσης του στρες και χαλάρωση-, ενώ το να κρατιόμαστε χέρι-χέρι με έναν άγνωστο έκανε το αντίθετο. Πράγματι, πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η διακύμανση του καρδιακού ρυθμού αυξανόταν στα ζευγάρια που έπιαναν ο ένας το χέρι του άλλου μετά από έναν καυγά και η διάθεση και των δύο συντρόφων βελτιωνόταν, υποδηλώνοντας ότι το άγγιγμα είναι ένας σημαντικός τρόπος μείωσης του άγχους στα ζευγάρια που αγαπιούνται.

Το άγγιγμα ενεργοποιεί το πνευμονογαστρικό νεύρο και την απόκριση χαλάρωσης ακόμη και σε νεογέννητα βρέφη. Τη δεκαετία του 1990, η ψυχολόγος Tiffany Field διαπίστωσε ότι το μασάζ στο πρόωρο βρέφος της μείωσε τις συμπεριφορές άγχους του μωρού της. Ανέπτυξε, μάλιστα, μία μέθοδο μασάζ για πρόωρα βρέφη. Η μέθοδος αυτή αποδείχθηκε ότι βοηθούσε τα μωρά να πάρουν βάρος, ενώ η πέψη τους βελτιωνόταν. Όλα αυτά μέσω της επίδρασης του αγγίγματος στην ενεργοποίηση του πνευμονογαστρικού νεύρου.

Ο Sheldon Cohen, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon του οποίου η ομάδα έδειξε ότι τα στρεσαρισμένα άτομα είναι πιο επιρρεπή σε κρυολογήματα, έδειξε επίσης ότι όσο πιο θετικές σχέσεις αγάπης έχουμε, τόσο μικρότερες είναι οι πιθανότητες να αρρωστήσουμε από ιώσεις. Αντίθετα, η απομόνωση αυξάνει το στρες και τον αριθμό και τη σοβαρότητα ιογενών λοιμώξεων, όπως η γρίπη ή το κοινό κρυολόγημα.

Και η σοκολάτα…

Τι σχέση, όμως, έχουν όλα αυτά με τη σοκολάτα;

Αποδεικνύεται ότι η σοκολάτα ενεργοποιεί κάποιες θετικές για τον εγκέφαλο περιοχές που ενεργοποιούν και οι ερωτικές σχέσεις, προάγοντας την έκκριση ντοπαμίνης και ενδορφινών, που μας κάνουν να αισθανόμαστε καλά και μειώνουν τον πόνο.

Η σοκολάτα περιέχει επίσης ανανδαμίδιο, το φυσικό κανναβινοειδές του εγκεφάλου που προκαλεί ευφορία.

Η χρήση της σοκολάτας τόσο ως διεγερτικό όσο και ως φάρμακο για πολλές ασθένειες χρονολογείται χιλιάδες χρόνια πίσω.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι ζεστά ροφήματα που γίνονται με πρώτη ύλη τον κόκκο του κακάο καταναλώνονταν στη Μεσοαμερική ήδη από το 2.000 έως το 1.000 π.Χ..

Η σοκολάτα προέρχεται από τους κόκκους του φυτού Theobroma cacao, που ονομάστηκε έτσι από τον Σουηδό βοτανολόγο Carl von Linné, ή Linnaeus, το 1753, συνδυάζοντας τη λατινική λέξη Theobroma (η οποία σημαίνει «τροφή των θεών») με ένα παράγωγο της λέξης που χρησιμοποιούσαν οι Αζτέκοι για το πικρό νερό (xocoatl).

Στην πραγματικότητα, οι Αζτέκοι πίστευαν ότι ο θεός Quetzalcóatl μετέφερε το κακαόδεντρο στη Γη πάνω στις ακτίνες του φωτός του πρωινού άστρου – ένας ταιριαστός φόρος τιμής στον τρόπο που μας κάνει να νιώθουμε: ξύπνιοι και σε εγρήγορση. Οι Μάγια, πάλι, οι πρόγονοι των οποίων χρησιμοποιούσαν το κακάο χιλιάδες χρόνια για τις δυναμωτικές του ιδιότητες, παρασκεύαζαν ένα ζεστό ρόφημα από αλεσμένους κόκκους, κανέλα και πιπεριά. Ένα ρόφημα που εξακολουθούν να πίνουν στο Μεξικό και στην Κεντρική και Νότια Αμερική.

Δύο δεκαετίες αφότου ο Χριστόφορος Κολόμβος συνάντησε για πρώτη φορά το κακάο, όταν υποτίθεται ότι έπιασε κατά λάθος ένα κανό γεμάτο με παράξενα φασόλια, ο Ισπανός κατακτητής Χέρναν Κορτές συνάντησε το νόστιμο ρόφημα στην αυλή του αυτοκράτορα Μοντεζούμα και το πήγε αμέσως στον βασιλιά της Ισπανίας. Ο Κορτές περιέγραψε στον βασιλιά πώς μπορούσε να καταπολεμά την κούραση και να λειτουργεί ως αφροδισιακό, ενημερώνοντάς τον μάλιστα ότι ο Μοντεζούμα έπινε ένα ειδικό παρασκεύασμα με κακάο πριν επισκεφτεί τις γυναίκες του. Σήμερα, η επίδραση αυτή βρίσκεται υπό αμφισβήτηση, γιατί οι χημικές ουσίες της σοκολάτας που συνδέονται με τους υποδοχείς κανναβινοειδών, προκαλώντας ευφορία, βρίσκονται σε πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις στη σοκολάτα και μεταβολίζονται γρήγορα. Πιστεύεται ότι οι περισσότερες από τις επιδράσεις της σοκολάτας στη σεξουαλική επιθυμία δεν σχετίζονται με τη χημική της σύσταση, αλλά μάλλον με τις επιδράσεις που έχει στις αισθήσεις μας: με το άρωμα, το χρώμα και τη γεύση της. Ακόμη και η πλούσια, κρεμώδης υφή της λιωμένης σοκολάτας και η αίσθηση της στο στόμα σας είναι αισθησιακή.

Δεν υπάρχει αμφιβολία, ωστόσο, ότι τα χημικά συστατικά της σοκολάτας δίνουν ενέργεια και μπορούν να κάνουν την καρδιά κάποιου να φτερουγίζει ή και να νιώθει ανήσυχος, όπως συμβαίνει συχνά με τη σεξουαλική διέγερση ή όταν είναι κανείς ερωτευμένος. Όταν καταναλώνεται σε μέτριες ποσότητες, η μαύρη σοκολάτα (εφόσον δεν είναι μολυσμένη με βαρέα μέταλλα) έχει πολλά οφέλη για την υγεία, εκτός του ότι δίνει ενέργεια, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της φλεγμονής και της αρτηριακής πίεσης.

Μεταξύ των πολλών χημικών ουσιών στις οποίες οφείλονται οι ιδιότητες αυτές είναι μέταλλα, όπως ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, ο χαλκός και το μαγνήσιο, καθώς και η υψηλή περιεκτικότητά της σε φλαβονοειδή και άλλες πολυφαινόλες – αντιφλεγμονώδη αντιοξειδωτικά που μειώνουν την αρτηριακή πίεση και την αντίσταση στην ινσουλίνη. Αυξάνουν, επίσης, τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και βελτιώνουν την ταχύτητα επεξεργασίας του εγκεφάλου, τις εκτελεστικές λειτουργίες και τη μνήμη. Ωφελούν δε την ανάπτυξη και την επιβίωση των νευρικών κυττάρων, γεγονός που δείχνει ότι η σοκολάτα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της γνωστικής έκπτωσης και να αποτρέψει την άνοια.

Φυσικά, το κακάο περιέχει επίσης θεοβρωμίνη και καφεΐνη, που μας κρατούν σε εγρήγορση. Έτσι, αν φάτε ένα κομματάκι μαύρης σοκολάτας ενώ χαλαρώνετε, να ξέρετε ότι τα οφέλη για την υγεία σας είναι πολλά.

Υπάρχει ένα ακόμη πλεονέκτημα που συνδέει τη σοκολάτα με τις σχέσεις αγάπης. Η σοκολάτα θεωρείται από παλιά ως ιδανικό δώρο που επιβεβαιώνει την αγάπη κάποιου. Το να δίνεις, από μόνο του, κάνει καλό στην υγεία και στη διάθεση. Η αλτρουιστική αγάπη και η γενναιοδωρία μειώνουν το άγχος, βοηθούν στη χαλάρωση, βελτιώνουν τη διάθεση, προστατεύουν από την κατάθλιψη και ενεργοποιούν τον μηχανισμό ανταμοιβής (ντοπαμίνη) που μας κάνει να νιώθουμε καλά και τις περιοχές του εγκεφάλου όπου εκκρίνονται ενδορφίνες κατά του πόνου.

Ο συνδυασμός των δύο μπορεί, επίσης, να βοηθήσει στην ενίσχυση της ικανότητας του ανοσοποιητικού σας συστήματος να καταπολεμά τις ασθένειες. Προχωρήστε, λοιπόν, πιάστε το αγαπημένο σας πρόσωπο από το χέρι, κάντε του δώρο σοκολάτα και απολαύστε την μαζί για να νιώσετε ταυτόχρονα ήρεμοι και γεμάτοι ενέργεια.

Πηγή: Psychology Today

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σαλμονέλα: Εκατοντάδες κρούσματα κάθε χρόνο στην Ελλάδα – Οι συχνότερες αιτίες

Πόσο συχνές είναι οι επιθέσεις από καρχαρίες – Συμβουλές προστασίας από τους ειδικούς

Τέσσερα tips για να ρίξετε το σάκχαρό σας με φυσικό τρόπο