Δημιουργικότητα: 10 κοινές συμπεριφορές των πολύ δημιουργικών ανθρώπων

  • Iatropedia newsroom
τέχνη και δημιουργικότητα
Το ενδιαφέρον είναι ότι όλοι έχουμε ένα ή περισσότερα από αυτά τα χαρακτηριστικά...

Δύο φίλοι από τα παλιά. Ένα βροχερό απόγευμα. Καφές στα Starbucks. Συζητήσεις για τη ζωή, τον κόσμο και το καλύτερο τιραμισού στην πόλη. Και για ένα βιβλίο σχετικά με τη δημιουργικότητα. Εξού και η ερώτηση: Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των δημιουργικών ανθρώπων;

Σύμφωνα με ένα άρθρο στο Scientific American, «…η δημιουργική εργασία συνδυάζει διαφορετικά στοιχεία και επιρροές με τον πιο πρωτότυπο ή ασυνήθιστο τρόπο και αυτές οι ποικίλες καταστάσεις, χαρακτηριστικά και συμπεριφορές συχνά συγκρούονται μεταξύ τους στο μυαλό του δημιουργικού ανθρώπου». Ουσιαστικά, οι δημιουργικοί άνθρωποι έχουν ανακαλύψει ότι η δημιουργικότητά τους είναι ένας συνδυασμός διαφορετικών ενδιαφερόντων, επιρροών και συμπεριφορών – ένας συνδυασμός που ασκούν καθημερινά και συστηματικά.

Δημιουργικές συμπεριφορές

Το ενδιαφέρον είναι ότι όλοι έχουμε ένα ή περισσότερα από αυτά τα χαρακτηριστικά. Πολλά από αυτά τα χρησιμοποιούμε ως παιδιά και άλλα τα συνειδητοποιούμε με την είσοδό μας στην αγορά εργασίας. Η αλήθεια για τη δημιουργικότητα είναι ότι όλες αυτές οι συμπεριφορές είναι διαθέσιμες σε όσους θέλουν να βελτιώσουν ή να αυξήσουν το πόσο δημιουργικοί είναι.

1. Οι δημιουργικοί άνθρωποι αναζητούν πιθανότητες και όχι απόλυτα μεγέθη

Οι δημιουργικοί άνθρωποι αισθάνονται άβολα με το status quo. Για αυτούς, μια δημιουργική ζωή είναι μια ζωή γεμάτη επιλογές, ευκαιρίες και εναλλακτικές. Δεν αποδέχονται πάντα αυτό που κάνουν οι άλλοι. Αντίθετα, αναζητούν πολλαπλές απαντήσεις και απόψεις. Στην πραγματικότητα, η πιο «δυνατή» τους ερώτηση είναι αυτή που ξεκινά με τις λέξεις «Και αν…;»

2. Οι δημιουργικοί άνθρωποι είναι ονειροπόλοι

Η ονειροπόληση, από την άποψη της δημιουργικότητας, είναι καλό πράγμα. Δεν είναι κάτι που πρέπει να αποτρέπουμε. Το να έχεις το «κεφάλι στα σύννεφα» είναι μια ευκαιρία να αφήσεις τις δημιουργικές σου δυνάμεις να αναπτυχθούν και να ανθίσουν: μια αποτελεσματική άσκηση που στηρίζει και γιορτάζει την καινοτόμο σκέψη.

3. Οι δημιουργικοί άνθρωποι περνούν αρκετό χρόνο σε εξωτερικούς χώρους

Η φύση έχει την ικανότητα να προκαλεί έναν δημιουργικό τρόπο σκέψης, κάνοντας μας πιο περίεργους και ικανούς να αγκαλιάσουμε νέες ιδέες και κινητοποιώντας μας να σκεπτόμαστε πιο ευέλικτα. «Η φύση είναι η μεγάλη ορατή μηχανή της δημιουργικότητας, έναντι της οποίας μετρώνται όλες οι άλλες δημιουργικές προσπάθειες», είπε ο Terrance McKenna σε μια ομιλία στις αρχές της δεκαετίας του ’90. «Η δημιουργικότητα της φύσης είναι προφανώς η πηγή της ανθρώπινης δημιουργικότητας».

4. Οι δημιουργικοί άνθρωποι είναι ανοιχτοί στο να μάθουν νέα πράγματα

Η τυπική εκπαίδευσή τους είναι απλώς ένα σημείο εκκίνησης, μία βάση για πρόσθετες εκπαιδευτικές ευκαιρίες. Οι δημιουργικοί άνθρωποι ασπάζονται μια συνεχή διαδικασία μάθησης σε μια μεγάλη ποικιλία τομέων—συχνά τομείς που έχουν μικρή σχέση με την επαγγελματική τους ειδικότητα. Ένας δάσκαλος που παρακολουθεί μαθήματα μαγειρικής. Ένας αρχιτέκτονας που κάνει μια αρχαιολογική περιήγηση στην Ελλάδα. Ένας οδοντίατρος που διαβάζει βιβλία για την ιστορία της Κίνας. Ένας συγγραφέας που μαθαίνει να χορεύει.

5. Οι δημιουργικοί άνθρωποι διαλογίζονται και εξασκούν την ενσυνειδητότητα

Έρευνα που αναφέρθηκε στο Harvard Business Review έδειξε ότι μόλις 10 λεπτά διαλογισμού την ημέρα μπορούν να αυξήσουν τις δημιουργικές μας δυνάμεις. Η απλή πράξη ενός «διαλείμματος» είναι αρκετή για να ηρεμήσει το μυαλό και να προσφέρει ευκαιρίες για δημιουργία και καινοτομία. Το «κλειδί» είναι να εντάξουμε τον διαλογισμό και την ενσυνειδητότητα στις καθημερινές μας δραστηριότητες – να φροντίζουμε να βρίσκουμε ένα ήσυχο μέρος και να αφήνουμε τις σκέψεις μας να ρέουν.

6. Οι δημιουργικοί άνθρωποι είναι ανεξάρτητοι

Μπορούν να πάρουν τις δικές τους αποφάσεις και να τις ακολουθήσουν. Δεν χρειάζονται πάντα συμβουλές από άλλους, μπορούν να σκέφτονται (και να ενεργούν) μόνοι τους. Νιώθουν άνετα να αντιμετωπίζουν νέες προκλήσεις χωρίς την πίεση της έγκρισης των άλλων. Αν και θα δουλέψουν με άλλους, συχνά θεωρούν ότι η καλύτερη δουλειά τους είναι εκείνη που κάνουν μόνοι τους.

7. Οι δημιουργικοί άνθρωποι είναι ανοιχτόμυαλοι

Τα ανοιχτόμυαλα άτομα αγκαλιάζουν πάντα νέες ιδέες και νέους τρόπους να κάνουν πράγματα. Συχνά μπορούν να δουν τη «μεγάλη εικόνα» επειδή εξετάζουν μια ποικιλία πιθανοτήτων αντί να αναζητούν απλώς μία μοναδική σωστή απάντηση. Τους αρέσει να δοκιμάζουν νέα πράγματα μόνο και μόνο επειδή μπορούν. Για αυτούς, κάθε νέα κατάσταση είναι μια κατάσταση μάθησης, όχι απαραίτητα ένα μέσο για έναν σκοπό.

8. Οι δημιουργικοί άνθρωποι είναι παθιασμένοι

Ακολουθούν τα όνειρά τους—ταξιδεύοντας μέσα από νέες εμπειρίες απλώς και μόνο επειδή προσφέρουν νέες δυνατότητες. Δεν ακολουθούν πάντα την πεπατημένη, αλλά μάλλον τον λιγότερο ταξιδεμένο δρόμο. Βρίσκουν χαρά στις επιδιώξεις τους και χαίρονται να τις μοιράζονται με άλλους. Είναι, από πολλές απόψεις, αισιόδοξοι εξερευνητές του αγνώστου.

9. Οι δημιουργικοί άνθρωποι ρισκάρουν

Ρισκάρουν. Εξετάζουν το άγνωστο – όχι απαραίτητα επειδή θα οδηγήσει σε κάτι επιτυχημένο, αλλά επειδή είναι καινούργιο. Μπορούν με χαρά να απομακρυνθούν από τα ήδη γνωστά και να πειραματιστούν με νέες ιδέες. Το πιο σημαντικό, δεν φοβούνται την αποτυχία γιατί βλέπουν την αποτυχία ως ευκαιρία για μάθηση.

10. Οι δημιουργικοί άνθρωποι εξασκούν τη δημιουργικότητά τους κάθε μέρα

Για αυτούς, η δημιουργικότητα δεν είναι μια περιστασιακή δραστηριότητα αλλά μάλλον δια βίου δέσμευση. Όταν κάνουμε τη δημιουργικότητα τακτική συνήθεια, «εκπαιδεύουμε» το μυαλό μας να αντιμετωπίζει κάθε είδους ψυχικές προκλήσεις. Είναι όπως με το τρέξιμο σε έναν μαραθώνιο παγκόσμιας κλάσης. Πρέπει να τρέξεις αρκετές μέρες (στην πραγματικότητα, αρκετά χρόνια) πριν από το μεγάλο γεγονός για να είσαι ανταγωνιστικός. Χωρίς αυτή την καθημερινή προπόνηση, θέτεις σε κίνδυνο τις πιθανότητές σου να τερματίσεις. Το ίδιο ισχύει και για τη δημιουργικότητα.

Συμπέρασμα

Ένα πράγμα σχετικά με την παραπάνω λίστα – δεν υπάρχει απολύτως καμία αναφορά σε νοημοσύνη ή IQ. Η υψηλή νοημοσύνη, άλλωστε, δεν αποτελεί προϋπόθεση για τη δημιουργικότητα. Αυτό που είναι σημαντικό —ειδικά για όσους επιθυμούν να ενισχύσουν τη δημιουργικότητά τους— είναι να επιδιώκουν συνεχώς να ανανεώνουν και να εκμεταλλεύονται τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Κάθε μέρα!

Πηγή: Psychology Today

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πνευμονολόγοι για αφρικανική σκόνη: «Τοξικό και επικίνδυνο μείγμα» – Τι να κάνουν οι πολίτες

Κατοικίδια-ρομπότ δίνουν χαρά σε οίκο ευγηρίας

Οι άνθρωποι μεταδίδουν περισσότερους ιούς στα ζώα απ’ ό,τι εκείνα σε εμάς