Το στρες στην εγκυμοσύνη επηρεάζει την μελλοντική συμπεριφορά του παιδιού

  • Ρούλα Τσουλέα
εγκυμοσύνη
Τι έδειξε νέα, συνδυασμένη ανάλυση δεκάδων προγενέστερων μελετών. Πως εξηγείται η συσχέτιση.

Τα παιδιά γυναικών, οι οποίες ένιωθαν έντονο στρες, άγχος ή κατάθλιψη κατά την εγκυμοσύνη, μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν προβλήματα συμπεριφοράς μεγαλώνοντας, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν συνδυαστικά τα δεδομένα από δεκάδες προγενέστερες κλινικές μελέτες, με περισσότερους από 45.000 συμμετέχοντες. Όπως διαπίστωσαν, το στρες των εγκύων συσχετιζόταν στα παιδιά τους με προβλήματα όπως:

  • Η επιθετικότητα
  • Η παρορμητικότητα
  • Η έλλειψη αναστολών
  • Η διάσπαση της προσοχής

Μάλιστα η συσχέτιση αυτή ήταν ανεξάρτητη από την ψυχική κατάσταση των γυναικών κατά τη λοχεία.

«Η ανάλυσή μας υποδηλώνει ότι η ψυχολογική επιβάρυνση κατά την εγκυμοσύνη ασκεί μικρή, αλλά επίμονη επίδραση στη μελλοντική συμπεριφορά των παιδιών», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Irene Tung, επίκουρη καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Dominguez Hills.

Η ιατρική έρευνα έχει από καιρό συσχετίσει την ψυχική υγεία της γυναίκας στην εγκυμοσύνη με τη συμπεριφορά των παιδιών. Πολλές προγενέστερες μελέτες, όμως, δεν είχαν ξεχωρίσει την ψυχολογική επιβάρυνση των εγκύων από εκείνη μετά τον τοκετό. Το θέμα αυτό εξέτασαν οι ερευνητές στη νέα ανάλυση.

Η νέα ανάλυση

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ψυχολογική επιθεώρηση Psychological Bulletin. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, εξέτασαν συνδυαστικά τα ευρήματα 55 προγενέστερων κλινικών μελετών που είχαν διεξαχθεί:

  • Στην Ευρώπη (οι 17)
  • Στη Βόρειο Αμερική (οι 14)
  • Στην Αυστραλία/Ωκεανία (οι 3)
  • Στην Ασία και στη Νότιο Αμερική (2 και 1 αντιστοίχως)

Όλες οι μελέτες είχαν αξιολογήσει την ψυχολογική επιβάρυνση των γυναικών στην εγκυμοσύνη και μετά από αυτήν. Επιπλέον, είχαν αξιολογήσει τις εξωτερικευτικές συμπεριφορές (ή διαταραχές συμπεριφοράς) των παιδιών τους έως την εφηβεία.

Οι διαταραχές αυτές αποκαλούνται εξωτερικευτικές επειδή ενοχλούν ή προκαλούν ανεπιθύμητη συμπεριφορά προς άλλα άτομα. Τέτοιες συμπεριφορές είναι π.χ. η επιθετικότητα, η εχθρική συμπεριφορά κ.λπ.

Όσο περισσότερο άγχος, κατάθλιψη ή στρες είχαν οι γυναίκες στην εγκυμοσύνη, τόσο πιθανότερο ήταν να παρουσιάσουν τα παιδιά τους τέτοιου είδους προβλήματα.

Ανεξαρτήτως ηλικίας

Η συσχέτιση παρέμεινε ισχυρή ανεξάρτητα από το αν οι γυναίκες εξακολουθούσαν να έχουν ψυχολογική επιβάρυνση μετά τον τοκετό. Επιπλέον ίσχυε και για τα αγόρια και για τα κορίτσια σε όλο το ηλικιακό φάσμα, δηλαδή:

  • Στην πρώιμη παιδική ηλικία (2-5 ετών)
  • Την μέση παιδική ηλικία (6-12 ετών)
  • Την εφηβεία (13-18 ετών)

Ωστόσο ο αντίκτυπός της ήταν πιο έντονος στην πρώιμη παιδική ηλικία, διευκρίζουν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνουν την θεωρία ότι η έκθεση του εμβρύου στις ορμόνες του στρες, μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του, εξηγούν. Και αποδεικνύουν πόσο σημαντική είναι η υποστήριξη της γυναίκας καθ’ όλη την εγκυμοσύνη, ώστε να αναπτυχθεί ομαλά το έμβρυο, καταλήγουν.

Φωτογραφία: iStock