Παιδιά και έφηβοι σε όλο τον κόσμο γυρίζουν την πλάτη σε φρούτα και λαχανικά
Τα παιδιά σε όλο τον κόσμο δεν τρώνε όσα φρούτα και λαχανικά χρειάζονται για να αναπτυχθούν ομαλά και να διαφυλάξουν την υγεία τους, σύμφωνα με μία νέα, παγκόσμια έρευνα.
Τα φυτικής προελεύσεως τρόφιμα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν την ανάπτυξη του οργανισμού τους, λένε οι ερευνητές. Ωστόσο δεν είναι εξίσου γευστικά με τα ανθυγιεινά τρόφιμα που κατακλύζουν την καθημερινότητά τους, στις ανεπτυγμένες κυρίως χώρες.
Η συνέπεια είναι να τρώνε μικρότερες ποσότητες από τα φρούτα ή/και τα λαχανικά που χρειάζονται. Στην πραγματικότητα, τα παιδιά του πλανήτη ηλικίας κάτω των 2 ετών τρώνε μόλις 1,43 μερίδες την ημέρα, κατά μέσον όρο. Αντίστοιχα, τα παιδιά και οι έφηβοι ηλικίας 2-19 ετών περιορίζονται σε 2,80 μερίδες ημερησίως.
Τα μη αμυλούχα λαχανικά (π.χ. σπανάκι, μπρόκολο, λάχανο κ.λπ.) αντιστοιχούν σε μόλις 0,64 μερίδες ημερησίως.
Πόσο πρέπει να τρώνε
Σύμφωνα όμως με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) τα παιδιά ηλικίας 2-5 ετών χρειάζονται τουλάχιστον 250 γραμμάρια φρούτα και λαχανικά την ημέρα. Στις ηλικίες 6-9 ετών χρειάζονται τουλάχιστον 350 γραμμάρια. Και μετά τα 10 τους χρόνια χρειάζονται τουλάχιστον 400 γραμμάρια φρούτα και λαχανικά ημερησίως!
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά ηλικίας κάτω των 4 ετών πρέπει να τρώνε καθημερινά τουλάχιστον 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα φρέσκα φρούτα και 1 φλιτζάνι κομμένα, φρέσκα λαχανικά.
Καθώς πλησιάζουν την ενηλικίωση, εξ άλλου, οι έφηβοι πρέπει να τρώνε κάθε ημέρα τουλάχιστον 3 φλιτζάνια φρέσκα λαχανικά και 2 φλιτζάνια φρέσκα φρούτα. Ούτε κατά διάνοιαν όμως φθάνουν σε αυτές τις ποσότητες.
Η μελέτη
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση BMJ Global Health. Όπως γράφουν οι ερευνητές, τα φυτικής προελεύσεως τρόφιμα είναι τα θεμέλια της υγείας για όλες τις ηλικίες. Επομένως όλοι πρέπει να τρώνε φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, σπόρους και όσπρια.
Όλ’ αυτά είναι ιδιαιτέρως απαραίτητα στα παιδιά, για να τροφοδοτούν τον οργανισμό τους με όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.
Η νέα ανάλυση βασίσθηκε σε στοιχεία σχεδόν τριών δεκαετιών (1990-2018). Τα στοιχεία προέρχονται από 1.248 διατροφικές έρευνας που διεξήχθησαν σε 185 χώρες του κόσμου.
Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Tufts στη Βοστώνη διαπίστωσαν ότι τα παιδιά εξακολουθούν να καταναλώνουν χαμηλές ποσότητες από αυτά τα κρίσιμα τρόφιμα. Μάλιστα ακόμα κι αν τρώνε πολλά όταν είναι πολύ μικρά, μεγαλώνοντας τα περιορίζουν – τάση που παρατηρείται κυρίως στις εύπορες χώρες.
Το πρόβλημα αφορά και τις πέντε βασικές κατηγορίες φυτικής προελεύσεως τροφίμων που εξέτασαν οι ερευνητές, ήτοι:
- Τα φρούτα
- Τα μη αμυλούχα λαχανικά
- Τα αμυλούχα λαχανικά (όχι πατάτες)
- Τα φασόλια και τα όσπρια
- Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι
Σύμφωνα με την ανάλυση, τα λιγότερα φρούτα και λαχανικά τρώνε τα βρέφη ηλικίας κάτω του 1 έτους. Μετά βίας φθάνουν στις 1,19 μερίδες την ημέρα. Την μεγαλύτερη έχουν οι έφηβοι ηλικίας 15-19 ετών. Φθάνουν τις 3,55 μερίδες την ημέρα. Όμως ούτε με αυτές πλησιάζουν τις ποσότητες που συνιστώνται για την ηλικία τους.
Σε χώρες όπως η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφονται μερικές από τις χαμηλότερες καταναλώσεις του κόσμου. Αντιθέτως, σε χώρες όπως το Βιετνάμ, το Κονγκό και το Μεξικό τα παιδιά τρώνε πολύ περισσότερα φρούτα και λαχανικά.
«Όταν οι ανήλικοι δεν τρώνε επαρκείς ποσότητες από τα τρόφιμα που χρειάζονται, βλάπτουν το σώμα και την ψυχική υγεία τους, ενώ μειώνουν την ενέργεια, τον μεταβολισμό, τη μάθηση και την ψυχική τους διάθεση», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Dariush Mozaffarian, καθηγητής Καρδιολογίας στο Tufts.
Φωτογραφία: iStock




