Τα αντιβιοτικά σε παιδιά συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο νεανικής αρθρίτιδας

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
αντιβιοτικά
Παιδιά στα οποία είχαν συνταγογραφηθεί αντιβιοτικές θεραπείες είχαν και διπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν νεανική αρθρίτιδα απ’ ότι παιδιά που δεν ελάμβαναν αντιβιοτικά, υποστηρίζει τώρα νέα μελέτη.

Περίπου το 1/4 από τα αντιβιοτικά που χορηγούνται σε παιδιά είναι περιττό, εκτιμούν ειδικοί επιστήμονες. Η εκτίμηση δε αυτή είναι υψηλότερη για τα αντιβιοτικά που συνήθως συνταγογραφούνται για την αντιμετώπιση οξέων λοιμώξεων του αναπνευστικού.

Η μελέτη που δημοσιεύει η επιθεώρηση Pediatrics δείχνει ότι όσο περισσότερα αντιβιοτικά παίρνουν τα παιδιά, τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετωπίζουν να αναπτύξουν νεανική αρθρίτιδα. Συγκεκριμένα, παιδιά που έπασχαν από λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού οι οποίες αντιμετωπίσθηκαν με αντιβιοτικά, έδειξαν να έχουν υψηλότερο κίνδυνο αρθρίτιδας σε σύγκριση με όσα είχαν αντίστοιχες λοιμώξεις αλλά δεν έλαβαν θεραπεία.

Δεδομένου ότι δεν βρέθηκε σύνδεση μεταξύ αρθρίτιδας και αντι-ιικών και αντιμυκητιακών φαρμάκων, επιστήμονες μπόρεσαν να συνδέσουν τον σχετικό κίνδυνο ειδικά με τα αντιβιοτικά. «Η έρευνά μας καταδεικνύει ακόμα έναν πιθανό λόγο να αποφεύγουμε την κατάχρηση αντιβιοτικών για λοιμώξεις οι οποίες σε άλλη περίπτωση θα περνούσαν από μόνες τους, επισημαίνει ο επικεφαλής της σχετικής έρευνας Daniel Horton, μεταπτυχιακός ερευνητής στο Παιδιατρικό Τμήμα της Ιατρικής Σχολής Robert Wood Johnson του Πανεπιστημίου Rutgers στο Νιού Τζέρσεϋ.

Παρόλο που η αρθρίτιδα τυπικά συνδέεται με μεγαλύτερους σε ηλικία ενήλικες, στις Ηνωμένες Πολιτείες περίπου 294.000 παιδιά ηλικίας κάτω των 18 εκτιμάται ότι πάσχουν από την ασθένεια αυτή ή από άλλες ρευματικές παθήσεις. Η νεανική αρθρίτιδα είναι μια αυτοάνοση διαταραχή η οποία προκαλεί φλεγμονή στις αρθρώσεις με αποτέλεσμα πόνο, δυσκαμψία, κινητικά προβλήματα και σε ορισμένες περιπτώσεις απώλεια όρασης.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι για το ¼ των περιπτώσεων ενοχοποιούνται γενετικοί παράγοντες ενώ στον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου ενδέχεται να συμβάλλουν και περιβαλλοντικοί παράγοντες. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει σχέση μεταξύ της χρήσης αντιβιοτικών σε παιδιά, την διατάραξη του μικροβιώματος και την εκδήλωση αυτοάνοσων ασθενειών.

Σύμφωνα με τον Δρα Horton, τα αντιβιοτικά είναι ένας από τους περισσότερο γνωστούς λόγους διατάραξης της μικροβιακής ισορροπίας στο ανθρώπινο έντερο. Η διατάραξη δε του μικροβιώματος πιστεύεται ότι συμβάλλει στην ανάπτυξη της φλεγμονώδoυς νόσου του εντέρου ή IBD (Inflammatory Bowel Disease) καθώς και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας σε ενήλικες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γονόρροια: Παγκόσμια ανησυχία από την αυξημένη αντίσταση στα αντιβιοτικά – Τι πρέπει να ξέρετε

Το καμπανάκι έγινε… συναγερμός για τα αντιβιοτικά – Κίνδυνος παγκόσμιας κρίσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν