Πώς να βοηθήσετε το παιδί να χτίσει αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση σε νεαρή ηλικία

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
αυτοεκτίμηση
Ξεκινήσετε από τα βασικά: Διδάξτε του να αποδέχεται τις διαφορές του με τους άλλους.

Όταν τα παιδιά μεγαλώνουν αρκετά, πιθανώς να νιώθουν απόρριψη από τους συνομηλίκους τους.

Τότε οι γονείς συνειδητοποιούν πόσο σημαντικό είναι να αναγνωρίζουν και να επιλύουν τους κινδύνους συναισθηματικής ασφάλειας, αλλά δυστυχώς, δεν υπάρχει κάποιο “μαγικό εγχειρίδιο” για να δίνει λύσεις σε αυτό.

Τα παιδιά γύρω στην ηλικία των 5 ετών είναι γνωστό ότι συμπεριφέρονται πολύ “ωμά” στους συνομίληκούς τους.

Δεν έχουν αναπτύξει ακόμη τις κοινωνικές δεξιότητες ώστε π.χ. να μην κοιτούν επίμονα, να μην δείχνουν ή να μην κάνουν προσβλητικά σχόλια. Θεωρούμε αυτά που λένε ως ντροπιαστικά ή προσβλητικά, αλλά συχνά απλώς δηλώνουν αυτό που βλέπουν, δηλαδή εκφράζονται χωρίς κοινωνικό “φίλτρο” βάση της όποιας εμπειρίας έχουν. Δεν έχουν ακόμη εσωτερικεύσει αυτό που λέμε κανόνες κοινωνικής συμπεριφοράς.

Η δρ. Emily Edlynn, κλινική ψυχολόγος που ειδικεύεται στην εργασία με παιδιά και εφήβους, συμβουλεύει τα ακόλουθα:

Επαινέστε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και συμπεριφορές

Για να εστιάσετε στην οικοδόμηση αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης στο σπίτι, επαινέστε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και συμπεριφορές, όπως «Μου αρέσει πολύ το πώς χρησιμοποιείς τη φαντασία σου σε αυτό το ! Τι ωραίο που είσαι δημιουργικός»! Να θυμάστε ότι όταν επαινείτε το παιδί, είναι σημαντικό ο έπαινος να είναι επιλεκτικός και γνήσιος. Αν απλά ξεστομίζετε ένα… κρύο «μπράβο» κάθε τρις και λίγο, τότε ο έπαινος δεν έχει κανένα νόημα και καμία επίδραση.

Δείξτε στο παιδί πώς να αποδέχεται τις διαφορές του από τους άλλους

Γύρω στην ηλικία των 5 ετών τα παιδιά αποκτούν μεγαλύτερη επίγνωση του πόσο είναι ίδια και διαφορετικά με τους γύρω του. Έτσι μπορείτε να εμπλακείτε σε καθημερινές συζητήσεις για το πόσο κοινό και υπέροχο είναι να είναι όλοι μοναδικοί. Ρωτήστε το παιδί σας τι πιστεύει ότι το κάνει διαφορετικό από τα άλλα παιδιά και τι του αρέσει ή δεν του αρέσει σε αυτές τις διαφορές. Πείτε στο παιδί σας τι από αυτά που εκείνο έχει ως διαφορετικά, σας αρέσουν και αγαπάτε εσείς σε αυτό. Αυτό το σταθερό θετικό μήνυμα από τους γονείς παίζει σημαντικό ρόλο στο να αισθάνεται κάθε παιδί αυτοπεποίθηση με ισχυρή αυτοεκτίμηση.

Παρατηρήστε τις αλληλεπιδράσεις του με τους συνομηλίκους του

Εάν πιστεύετε ότι το παιδί σας γίνεται στόχος από τους συνομηλίκους του για τα μοναδικά του χαρακτηριστικά, πρέπει να παρακολουθείτε τι συμβαίνει από κοντά. Το παιδί σας μπορεί να αντιλαμβάνεται τις αντιδράσεις ή τα σχόλια των άλλων παιδιών ως αρνητικές ή μπορεί και όχι. Παρατηρήστε τις αλληλεπιδράσεις του αν είναι δυνατόν, μιλήστε με τους δασκάλους του για το τι παρατηρούν εκείνοι και συνεχίστε να μιλάτε στο παιδί σας. Μπορεί να το βοηθήσετε να αλλάξει τις συνήθειές του, ώστε να αισθάνεται πιο άνετα με τα άλλα παιδιά. Αλλά μπορείτε ταυτόχρονα να του δώσετε το μήνυμα ότι εσείς το αγαπάτε ακριβώς γι’ αυτό που είναι.

Δώστε του εργαλεία για να αντιμετωπίσει τις κοινωνικές του προκλήσεις

Η πραγματικότητα της κοινωνικής ανάπτυξης είναι ότι έχουμε κοινωνικές προσδοκίες με τις οποίες μαθαίνουμε να συμμορφωνόμαστε καθώς μεγαλώνουμε. Όλοι θέλουν τα παιδιά τους να αγαπούν πάντα αυτό που είναι, αλλά υπάρχουν στιγμές που μπορείτε να τα βοηθήσετε να τροποποιήσουν κάποιες συμπεριφορές. Μέρος της δουλειάς σας ως γονείς είναι να τα καθοδηγείτε ως μέλος ενός κοινωνικού συνόλου στον κόσμο. Η στόχευση της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησης θέτει τα θεμέλια της συναισθηματικής ασφάλειας στο σπίτι, η οποία δίνει στα παιδιά μας τα εργαλεία για να διαχειριστούν αυτό που δεν μπορείτε να ελέγξετε όταν βγαίνει από αυτό.

Αυτό που έχει σημασία είναι να είστε εκεί για το παιδί και χαίρεστε για το τι άνθρωπος είναι σε κάθε βήμα της διαδρομής.

Καθώς καταλαβαίνουν λίγο-λίγο ποιοι είναι στον κόσμο, θα ξέρουν βαθιά μέσα τους ότι είναι αγαπητά και ξεχωριστά άτομα στην κοινωνία. Αυτό έχει την μεγαλύτερη δύναμη να οικοδομήσει αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση στο παιδί.

Πηγή: https://www.parents.com

φωτό: iStock