Πώς αντιμετωπίζουμε ένα ατυχές αποτέλεσμα στις εξετάσεις

  • Iatropedia
Οι Πανελλήνιες Εξετάσεις ολοκληρώθηκαν με την ανακοίνωση των βάσεων. Και ενώ για χιλιάδες νέα παιδιά τα αποτελέσματα αυτά σήμαναν την ανεπίσημη έναρξη της επόμνης φάσης της ζωής τους, μιας σημαντικής φάσης που αφορά τις σπουδές και το χτίσιμο του επαγγελματικού τους μέλλοντος, για πολλά άλλα παιδιά τα αποτελέσματα δεν ήταν ιδανικά και νιώθουν ότι απέτυχαν παταγωδώς.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό είναι κάτι που μπορεί να συμβεί στον καθένα. Μια αποτυχία στις εξετάσεις δεν σημαίνει ότι τελείωσε κάτι. Σπανίως, άλλωστε, η ζωή τα φέρνει όπως τα υπολογίζουμε και αυτό είναι κάτι που κάθε γονιός πρέπει να “περάσει” στο παιδί, είτε πέρασε στην σχολή που ήθελε, είτε όχι.

Είναι σίγουρα φυσιολογικό να αισθάνεστε εκνευρισμό ή κατάθλιψη, αν δεν πετύχατε στις εξετάσεις, ειδικά αν “τα δώσατε όλα”. Ωστόσο, δεν πρέπει να επιτρέψετε στην προσωρινή ατυχία να ορίσει την μελλοντική εξέλιξη και επιτυχία σας.

Είτε αν είστε ο ίδιος/α που δεν πετύχατε στις εξετάσεις όπως θα θέλατε, είτε είστε γονέας ενός παιδιού που δεν τα κατάφερε, όπως θα ήθελε, είναι σώφρον να μάθετε να αντιμετωπίσετε την αποτυχία στις εξετάσεις γρήγορα και αποτελεσματικά:

Να ξέρετε ότι δεν είστε μόνοι

Ο καθένας έχει περάσει από πολλές αποτυχίες, και πολλοί έχουν υποστεί χειρότερα “χτυπήματα” από το δικό σας, δηλαδή να μην περάσετε στις εξετάσεις. Πολλοί άνθρωποι αποτυγχάνουν σε κάτι και επιστρέφουν για να το καταφέρουν με ακόμα πιο εντυπωσιακό τρόπο. Πείτε στον εαυτό σας: είναι απλώς μια προσωρινή οπισθοδρόμηση.

Μην αφήνετε τον εαυτό σας να πέσει σε κατάθλιψη

Το τελευταίο πράγμα που θέλετε να συμβεί είναι να ταλαιπωρήστε τον εαυτό σας για κάτι που δεν αλλάζει, μα πάνω απ' όλα, δεν είναι τόσο σημαντικό στην ζωή σας. Οι γονείς πρέπει να δώσουν σε κάθε παιδί να καταλάβει ότι οι εξετάσεις εισαγωγής στο πανεπιστήμιο είναι απλά ένα μικρό κομμάτι της ζωής τους και τίποτα παραπάνω. Πρέπει να φροντίσουν ώστε τα παιδιά τους να τρώνε και να κοιμούνται καλά και να τους θυμίζουν με πράξεις, και όχι μόνο με λόγια, ότι η ζωή είναι κάτι πολύ πιο μεγάλο και όμορφο από τις εξετάσεις, και ότι σε κάθε περίπτωση μπορούν τα παιδιά να πετύχουν είτε με δεύτερη φορά του χρόνου, είτε με μια άλλη σχολή.

Είναι φυσιολογικό για ένα άτομο που έχει αποτύχει να αισθάνεται κατάθλιψη τις πρώτες μέρες. Μην πανικοβάλλεστε. Αυτό που πρέπει να προσέχετε είναι να μην διαρκέσει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Αν πιστεύετε ότι συμβαίνει, ζητήστε αμέσως βοήθεια από κάποιον ειδικό σύμβουλο, ψυχολόγο κλπ.

Διαχείριση του στρες

Είναι κάτι που το χρειάζονται μικροί και μεγάλοι. Η καθημερινότητα είναι γεμάτη από περιπτώσεις που αυξάνεται το στρες εξαιτίας κάποιας “αναποδιάς”, μικρής ή μεγάλης. Μην κλείνεστε στον εαυτό σας. Το άγχος είναι συχνά μια από τις κύριες αιτίες της κατάθλιψης. Πάρτε μια ανάσα. Βγείτε έξω με φίλους ή την οικογένεια. Κάντε ένα ταξίδι ή λίγες μέρες διακοπών. Κάντε κάτι παραγωγικό με το χρόνο σας, όπως κάποιο άθλημα. Μέχρι τη στιγμή που θα νιώσετε έτοιμοι για νέα πράγματα και ανανεωμένοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς πρέπει να διαχειριστεί παιδί και οικογένεια μια αποτυχία στις εξετάσεις