Ποια παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο από άσθμα;

  • Iatropedia
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια παιδιά κινδυνεύουν, και γιατί, να αποκτήσουν άσθμα; Πολλές μελέτες έχουν επικεντρωθεί σε μια συγκεκριμένη κατηγορία παιδιών, ενώ μια πρόσφατη μελέτη ήρθε να επιβεβαιώσει τις προηγούμενες διαπιστώσεις. Τα παιδιά λοιπόν που κινδυνεύουν περισσότερο από τα άλλα να αποκτήσουν άσθμα, είναι...

Είναι τα παιδιά που γεννιούνται με κάποια θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Αυτή η κατηγορία παιδιών, που σε σχέση με τα παιδιά που η σύλληψη και η γέννηση τους έχει γίνει φυσιολογικά έχουν περισσότερες πιθανότητες για άσθμα.

Η έρευνα έγινε από τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Έσεξ με επικεφαλής την επιδημιολόγο Μαρία Κουίγκλι και τη δρα Κλερ Κάρσον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο κορυφαίο περιοδικό για θέματα ανθρώπινης αναπαραγωγής «Human Reproduction”.

Οι ερευνητικές ομάδες των 2 πανεπιστημίων μελέτησαν 13.000 περιπτώσεις παιδιών και διαπίστωσαν ότι μόλις τα παιδιά που είχαν γεννηθεί με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, έφταναν στην ηλικία των 5 ετών, είχαν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν άσθμα (πολλές φορές οι πιθανότητες άγγιζαν το 40%). Επίσης το 27% των παιδιών είχαν κάποιες αναπνευστικές δυσκολίες, ενώ 9 στα 10 χρειάστηκε να καταφύγουν σε αντι- ασθματικές θεραπείες.

Σε γενικές γραμμές πάντως οι διαπιστώσεις αφορούσαν ότι 1 στα 4 παιδιά που γεννήθηκε με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή θα εμφανίσει άσθμα (25%), ενώ περίπου, μόλις ένα στα 10 που γεννήθηκαν φυσιολογικά έχουν αυτές τις πιθανότητες (το 13% περίπου).

Οι επιστήμονες πάντως είναι καθησυχαστικοί προς τους γονείς που γέννησαν με κάποια θεραπεία υπογονιμότητας, αφού ναι μεν υπάρχει σοβαρή συσχέτιση με το άσθμα, αλλά δεν έχει αποδειχτεί ότι οι θεραπείες υπογονιμότητας, είναι η αιτία για τον αυξημένο κίνδυνο άσθματος. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι μπορεί να υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που εμπλέκονται οι οποίοι θα πρέπει να διερευνηθούν με επιπλέον έρευνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

μάθετε τα πάντα για το άσθμα στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

πόσα αυγά την εβδομάδα επιτρέπεται να τρώει ένα παιδί;

αυτά τα πλάσματα βρίσκονται στο μαξιλάρι σας- ΦΩΤΟ

τι να κάνετε για να ηρεμήσετε από τον επίμονο βήχα

μάθετε τα πάντα για τον παιδικό εμβολιασμό κατά του πνευμονιόκοκκου

πότε πρέπει να εμβολιάσουμε τα παιδιά μας για τη γρίπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν