Παιδιά με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής εξαιτίας των κινητών τηλεφώνων;

  • Iatropedia
Οι γυναίκες που χρησιμοποιούν συχνά το κινητό τους τηλέφωνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, έχουν αυξημένες πιθανότητες να γεννήσουν υπερκινητικά και με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής, παιδιά . Αυτό φαίνεται να συμβαίνει επειδή η ακτινοβολία του κινητού, επηρεάζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου, μέσα στην κοιλιά της μάνας, άρα και την εν γένει συμπεριφορά του αργότερα.

Η μελέτη αυτή βασίστηκε σε πειράματα σε πειραματόζωα, και οι επιστήμονες του πανεπιστημίου Yale που την πραγματοποίησαν, ανέφεραν ότι πρόκειται για ''την πρώτη πειραματική ένδειξη πως η έκθεση του εμβρύου στην ακτινοβολία των ραδιοσυχνοτήτων από τα κινητά τηλέφωνα, όντως επηρεάζει την κατοπινή συμπεριφορά των ενηλίκων''.

Οι επιστήμονες εξέθεσαν έγκυα ποντίκια στην ακτινοβολία κινητού τηλεφώνου (από 800 έως 1.900 Mhz) που είχε τοποθετηθεί ακριβώς πάνω από το κλουβί τους, ενώ σε μια άλλη ομάδα ποντικιών, για λόγους σύγκρισης, το κινητό ήταν απενεργοποιημένο. Οι ερευνητές κατέγραψαν αργότερα την ηλεκτρική δραστηριότητα των ενηλίκων ποντικιών, που ως έμβρυα είχαν εκτεθεί στην ακτινοβολία και, παράλληλα, έκαναν μια σειρά από τεστ συμπεριφοράς σε αυτά τα πειραματόζωα.

Έτσι, διαπίστωσαν ότι όσα ποντίκια είχαν εκτεθεί στην ακτινοβολία των κινητών, έτειναν ως ενήλικα να είναι πιο υπερκινητικά και είχαν μειωμένες ικανότητες μνήμης σε σχέση με τα άλλα που δεν είχαν εκτεθεί στην ίδια ακτινοβολία. Οι επιστήμονες απέδωσαν την επίπτωση αυτή στις αλλαγές που επέφερε η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία των κινητών, στην ανάπτυξη των νευρώνων στον προμετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου των πειραματόζωων. Η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας στους ανθρώπους έχει νευροβιολογική βάση που εντοπίζεται στην ίδια εγκεφαλική περιοχή.

''Δείξαμε ότι τα προβλήματα συμπεριφοράς στα ποντίκια, ανάλογα με αυτά που υπάρχουν στη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας, προκαλούνται από την έκθεση στα κινητά τηλέφωνα μέσα στη μήτρα'', δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Χιού Τέιλορ. Και πρόσθεσε ότι ''η αύξηση στις διαταραχές συμπεριφοράς στα παιδιά των ανθρώπων μπορεί εν μέρει να οφείλεται στην αντίστοιχη έκθεση των εμβρύων στην ακτινοβολία της κινητής τηλεφωνίας''.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι χρειάζονται περαιτέρω έρευνες στους ανθρώπους για να κατανοηθούν καλύτερα οι μηχανισμοί που βρίσκονται πίσω από τα νέα ευρήματα και να επιβληθούν όρια ασφαλείας στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όσον αφορά την χρήση των κινητών. Σε κάθε περίπτωση, είπε ο καθηγητής Τέιλορ, ο περιορισμός, ώστε να προστατευθεί το παιδί, φαίνεται ήδη εύλογος.

Πάντως σύμφωνα με τους επιστήμονες μεγάλο ρόλο παίζει και η διάρκεια της κύησης. Στους ανθρώπους διαρκεί 9 μήνες και στα ποντίκια, κρατά μόλις 19 μέρες. Ο εγκέφαλος των νεογέννητων ποντικιών, είναι λιγότερο ανεπτυγμένος σε σχέση με των μωρών των ανθρώπων. Γι' αυτούς τους λόγους, οι πρόσθετες μελέτες είναι αναγκαίες για να διαπιστωθεί σε ποιο βαθμό τα παιδιά των ανθρώπων διατρέχουν ανάλογους κινδύνους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

μάθετε τα πάντα για την εγκυμοσύνη στην Κατηγορία του iatropedia

μάθετε τα πάντα για την επιληψία στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

μάθετε τα πάντα για την εγκεφαλίτιδα στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

εγκυμοσύνη: προσοχή στα ωμά τρόφιμα

νέος κανονισμός για την άδεια μητρότητας

εγκυμοσύνη και κατοικίδια: είναι υγιεινή η συμβίωση;

προεκλαμψία: νέο τεστ ανίχνευσης

δηλητήριο το παθητικό κάπνισμα για τις έγκυες

τα μωρά που θηλάζουν κλαίνε περισσότερο αλλά είναι υγιέστερα