Πανελλήνιες: Εντατικό διάβασμα το προηγούμενο βράδυ – Τι έδειξε έρευνα για την απόδοση στην εξέταση το επόμενο πρωί

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Πανελλήνιες
Ανεξάρτητα από το πόσο πολύ ένας μαθητής μελετάει καθημερινά, εάν θυσιάσει ύπνο για να διαβάσει εντατικά περισσότερο από το συνηθισμένο, τότε είναι πιο πιθανό να έχει προβλήματα στην απόδοσή του την επόμενη μέρα.

Στις Πανελλήνιες οι μαθητές τείνουν να θυσιάζουν όλο και περισσότερο τον χρόνο ύπνου για να διαβάσουν εντατικά τις τελευταίες μέρες και νύχτες πριν τις εξετάσεις. Αλλά αυτό ΔΕΝ είναι αποδοτικό!

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα επιστημονικής μελέτης που επικεντρώθηκε στις επιδόσεις και συνήθειες των μαθητών που θυσιάζουν ύπνο για να διαβάζουν περισσότερο. Η έρευνα διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA) και δημοσιεύθηκε το 2012 στο επιστημονικό περιοδικό Child Development.

Το να θυσιάζετε ύπνο για επιπλέον χρόνο μελέτης είναι αντιπαραγωγικό, υποστηρίζει ο Andrew J. Fuligni, καθηγητής ψυχιατρικής και επιστήμης βιοσυμπεριφοράς στο Ινστιτούτο Νευροεπιστήμης και Ανθρώπινης Συμπεριφοράς του Ινστιτούτου Jane και Terry Semel στο UCLA, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας.

“Η ακαδημαϊκή επιτυχία εξαρτάται από την εξεύρεση εκείνου του προγραμματισμού που θα επιτρέψει στο παιδί να αποφύγει την ανάγκη να θυσιάσει τον ύπνο, για να διαβάσει περισσότερο. Τέτοιος προγραμματισμός μπορεί να είναι η διατήρηση ενός σταθερού χρονοδιαγράμματος διαβάσματος κατά τη διάρκεια των ημερών που υπάρχουν εξετάσεις, σε συνδυασμό με τον περιορισμό άλλων, λιγότερο ουσιαστικών δραστηριοτήτων”.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις 535 μαθητές από διάφορα λύκεια του Λος Άντζελες, οι οποίοι κατέγραψαν πόσες ώρες μελετούσαν κάθε μέρα, πόσες ώρες κοιμόντουσαν και εάν αντιμετώπισαν προβλήματα στις εξετάσεις τους. Οι μαθητές αντιπροσώπευαν ένα ευρύ συνδυασμό κοινωνικοοικονομικών και εθνοτικών χαρακτηριστικών.

Αν και οι ερευνητές περίμεναν να βρουν, ότι οι επιπλέον ώρες διαβάσματος σε βάρος του ύπνου θα είχαν επίπτωση κυρίως στο επίπεδο αντίληψης και αποστήθισης πληροφοριών, έκπληκτοι διαπίστωσαν ότι ο μειωμένος ύπνος για εντατικό διάβασμα την τελευταία στιγμή συνδέεται με μειωμένη απόδοση στα τεστ ή τις εξετάσεις την επόμενη μέρα, δηλαδή το ακριβώς αντίθετο από την πρόθεση των μαθητών!

“Όπως έχουν δείξει και άλλες μελέτες, τα αποτελέσματά μας έδειξαν ότι ο μειωμένος ύπνος συνδέεται με μείωση ακαδημαϊκής απόδοσης μετά από συνεχείς ημέρες αυξημένης μελέτης, εξήγησε ο δρ Fuligni και πρόσθεσε: “Αν και αυτές οι νύχτες του έξτρα διαβάσματος μπορεί να φαίνονται απαραίτητες, στην πραγματικότητα μπορεί να κοστίσουν ακριβά στον μαθητή”.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι τα ευρήματα της μελέτης δεν υποδηλώνουν πως οι έφηβοι θα πρέπει να ξοδεύουν λιγότερο χρόνο για να μελετούν συνολικά, αλλά ότι αν εγκαταλείπουν τον ύπνο για εντατικό διάβασμα το βράδυ πριν από τις εξετάσεις, το πιο πιθανό είναι ότι θα έχουν προβλήματα απόδοσης την επόμενη μέρα.

Πηγή: https://www.eurekalert.org