Όταν το παιδί τρώει πολύ τι να κάνω;

  • Iatropedia
Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί μία μάστιγα παγκοσμίως, καθώς κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 ετών το ποσοστό στα παιδιά έχει υπερδιπλασιαστεί και στους εφήβους έχει τετραπλασιαστεί. Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία η Ελλάδα κατέχει την απογοητευτική πρωτιά με περίπου ένα στα τρία ελληνόπουλα να είναι παχύσαρκα αφήνοντας πίσω τις ΗΠΑ. Από τι κινδυνεύουν τα παχύσαρκα παιδιά; Πως μπορούν οι γονείς να τα βοηθήσουν ώστε να μην καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες φαγητού; Απαντήσεις στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί μία μάστιγα παγκοσμίως, καθώς κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 ετών το ποσοστό στα παιδιά έχει υπερδιπλασιαστεί και στους εφήβους έχει τετραπλασιαστεί.

Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία η Ελλάδα κατέχει την απογοητευτική πρωτιά με περίπου ένα στα τρία ελληνόπουλα να είναι παχύσαρκα αφήνοντας πίσω τις ΗΠΑ.

Σε ποιες ηλικίες είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί η παιδική παχυσαρκία;

Η διατροφή της μητέρας πριν από τη σύλληψη, αλλά και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζει το βάρος του νεογνού και το αυξημένο βάρος γέννησης (πάνω από 4,5 κιλά) προδιαθέτει για εμφάνιση παχυσαρκίας στο απώτερο μέλλον.

Στην ηλικία των 6-7 χρόνων παρατηρείται απότομη αύξηση των λιποκυττάρων και είναι πιο πιθανό να παρατηρηθεί αύξηση του σωματικού βάρους.

Τελος, στην περίοδο της εφηβείας οι ορμονικές μεταβολές συμβάλλουν στην αύξηση των λιποκυττάρων και στην ανακατανομή του λίπους.

Γιατί είναι τόσο ανησυχητική η παιδική παχυσαρκία;

Η παιδική παχυσαρκία έχει βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία.

Οι παχύσαρκοι έφηβοι είναι πιο πιθανό να έχουν και άλλους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο, όπως υψηλή χοληστερόλη ή υψηλή αρτηριακή πίεση.

Επίσης είναι πιο πιθανό να έχουν προδιαβήτη, δηλαδή αυξημένες τιμές σακχάρου στο αίμα, οι οποίες μπορεί να μην είναι παθολογικές, αλλά αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τα επόμενα χρόνια.

Τα παχύσαρκα παιδιά και έφηβοι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν προβλήματα στα οστά και στις αρθρώσεις, άπνοια ύπνου, κοινωνικά και ψυχολογικά προβλήματα, όπως στιγματισμός, σχολικός εκφοβισμός (bullying), κατάθλιψη και χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός οτι είναι πιθανό να παραμείνουν παχύσαρκοι και ως ενήλικες με αποτέλεσμα να έχουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, οστεοαρθρίτιδα και διάφορους τύπους καρκίνου.

Η παχυραρκία συνδέεται με καρκίνο του μαστού, του παχέος εντέρου, του ενδομητρίου, του οισοφάγου, των νεφρών, του παγκρέατος, της χοληδόχου κύστης, του θυρεοειδούς, των ωοθηκών και του προστάτη, καθώς και με το πολλαπλό μυέλωμα και το λέμφωμα Hodgkin.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

www.bountouri.gr

email: cbountouri@gmail.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τελικά τι έχω κρυολόγημα ή αλλεργία;

Όταν πονούν τα νεφρά: Δείτε τα πρώτα συμπτώματα

Πέντε tips για να διώξτε το καθημερινό άγχος!

Οικογενειακός γιατρός: Αυτός ο άγνωστος!