Οι κίνδυνοι που απειλούν το παιδί όταν παίζει στην άμμο

  • Iatropedia
άμμος
Το παιχνίδι στην άμμο είναι σήμα κατατεθέν του καλοκαιριού, αλλά δεν παύει να κρύβει αρκετούς κινδύνους για το παιδί και το δέρμα του.

Κατ’ αρχάς υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού από αντικείμενα που ενδεχομένως κρύβονται στην άμμο. Επιπρόσθετα υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης από κάθε είδους ιό, βακτήριο, παράσιτο και μύκητα.

Η μόλυνση είναι πιθανότερη στα σημεία του δέρματος όπου υπάρχει λύση της συνέχειάς του, δηλαδή κάποια μικρή αμυχή ή εκδορά.

Αν και οι περισσότεροι παθογόνοι μικροοργανισμοί που υπάρχουν στην άμμο είναι αβλαβείς, μερικοί προκαλούν ασθένειες που μερικές φορές είναι επίμονες ή/και σοβαρές.

Οι πιο γνωστές από τις δερματοπάθειες που μπορεί να κολλήσει ένα παιδί (ή και μεγάλος) από την άμμο είναι οι μυρμηγκιές. Αυτές προκαλούνται από τον ιό HPV και είναι πολύ συχνές στα μικρά παιδιά που παίζουν στην άμμο χωρίς να φοράνε πεδιλάκια. Στα πέλματα και στα δάκτυλα των ποδιών εκδηλώνονται σαν μαύρα στίγματα. Στο υπόλοιπο σώμα μοιάζουν με μικρές ελιές που έχουν το χρώμα του δέρματος.

Μια άλλη πιθανή ιογενής λοίμωξη στην άμμο είναι η μολυσματική τέρμινθος, που μοιάζει με σπυράκια με άσπρο «κεφαλάκι».

Από την άμμο μπορεί το παιδί να κολλήσει και μύκητες ή ακόμα και βακτήρια που προκαλούν γαστρεντερίτιδα, όπως ο εντερόκοκκος και το e. coli. Τα βακτήρια αυτά εύκολα καταλήγουν στις παραλίες από τα λύματα και συχνά ανευρίσκονται (και) στις ελληνικές ακτές.

Ειδικά στα κοριτσάκια μεγάλος κίνδυνος είναι και οι ουρολοιμώξεις, όταν παίζουν γυμνά στην άμμο.

Επιπλέον, υπάρχει κίνδυνος ηλιακού εγκαύματος όταν το παιδί παίζει κάτω από τον ήλιο.

Συμβουλές προστασίας

Για όλους αυτούς τους λόγους, οι ειδικοί συνιστούν τα εξής:

* Μην αφήνετε τα παιδιά να παίζουν, ούτε να κάθονται γυμνά στην άμμο.

* Αν θέλουν να καθίσουν, να χρησιμοποιούν πάντοτε ψάθα, καθαρή πετσέτα ή καρεκλάκι παραλίας.

* Τα βρέφη πρέπει να φορούν πάνα ή βρακάκι, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος ουρολοίμωξης.

* Πριν πάτε στην παραλία, αλείψτε καλά τα παιδιά με αντηλιακό κατάλληλο για την ηλικία τους. Επαναλάβετε την επάλειψη αμέσως μόλις βραχούν, ακόμα κι αν θα μείνουν στον ήλιο φορώντας μπλουζάκι. Για να μη διακόπτετε το παιχνίδι τους, χρησιμοποιήστε αντηλιακό σπρέι για παιδιά που ψεκάζεται ακόμα και σε βρεγμένο δέρμα.

* Ιδανικά όλα τα παιδιά πρέπει να αλλάζουν μαγιό όταν βγουν από την θάλασσα (εφόσον δεν μπαινοβγαίνουν).

* Μετά το μπάνιο, να τα κάνετε ένα ντους και να τα στεγνώνετε καλά. Προσέξτε ιδιαίτερα την περιοχή ανάμεσα στα δακτυλάκια τους (συχνά αναπτύσσονται μύκητες εκεί). Όσον αφορά τα νύχια τους, φροντίστε να μην είναι πολύ κοντά κομμένα, αφήνοντας εκτεθειμένο το δέρμα.