Ο κορωνοϊός μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη στα παιδιά

  • Ρούλα Τσουλέα
ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ
Την προσοχή των γιατρών εφιστούν Βρετανοί επιστήμονες, διότι ενδέχεται ο κορωνοϊός Covid-19 να συσχετίζεται με τον διαβήτη τύπου 1.

Ο διαβήτης τύπου 1 στα παιδιά ίσως αυξήθηκε στη διάρκεια της πανδημίας που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός Covid-19. Αυτό είναι το συμπέρασμα μίας νέας, μικρής μελέτης, η οποία υποδηλώνει μία πιθανή συσχέτιση ανάμεσα στις δύο παθήσεις.

Αν και η μελέτη βασίζεται μόνο σε μερικά περιστατικά, είναι η πρώτη που συσχετίζει τον νεοδιαγνωσθέντα διαβήτη τύπου 1 με τον κορωνοϊό.  Επομένως, οι γιατροί πρέπει να έχουν το νου τους, συνιστούν οι ερευνητές από το Imperial College του Λονδίνου (ICL).

«Η ανάλυσή μας έδειξε ότι κατά την κορύφωση της πανδημίας που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός, διαγνώστηκε ασυνήθιστα υψηλός ο αριθμός παιδιών με τύπου 1 διαβήτη», δήλωσε η επιβλέπουσα ερευνήτρια Dr Karen Logan.

Το εύρημα αυτό βασίστηκε στα περιστατικά διαβήτη τύπου 1 που καταγράφηκαν σε πέντε νοσοκομεία του Λονδίνου. Οι ερευνητές συνέκριναν τα εφετινά περιστατικά με εκείνα προγενέστερων ετών. Στα δύο από τα νοσοκομεία ο αριθμός των παιδιών με διαβήτη ήταν ασυνήθιστα υψηλός.

Επιπλέον, μερικά παιδιά με νεοδιαγνωσθέντα διαβήτη τύπου 1 είχαν παρελθούσα ή ενεργό μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Η Dr Logan είπε ότι είχαν υπάρξει κάποιες αναφορές στην Κίνα και την Ιταλία για διάγνωση παιδιών με τύπου 1 διαβήτη μεσούσης της πανδημίας. Ωστόσο οι αναφορές εκείνες δεν συσχέτιζαν τον κορωνοϊό με τον διαβήτη και οι ερευνητές τους αναρωτιόντουσαν αν υπήρχε όψιμη (καθυστερημένη) εκδήλωση του διαβήτη.

Οι ερευνητές του ICL, όμως, θέλησαν να εξετάσουν άμεσα αν ο διαβήτης τύπου 1 μπορεί να συσχετίζεται με την έκθεση στον κορωνοϊό.

Διαβητική κετοξέωση

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Diabetes Care. Όπως γράφουν οι ερευνητές, ανέλυσαν στοιχεία από 30 παιδιά τα οποία διαγνώσθηκαν με τύπου 1 διαβήτη την άνοιξη, κατά την έναρξη της επιδημίας του κορωνοϊού στο Λονδίνο. Ύστερα, συνέκριναν τον αριθμό τους με τον αντίστοιχο τα προηγούμενα χρόνια.

Ανακάλυψαν κατ’ αρχάς ότι σε δύο νοσοκομεία τα εφετινά κρούσματα ήταν υπερδιπλάσια απ’ ό,τι τις προηγούμενες χρονιές. Σε κάθε ένα από τα δύο νοσοκομεία υπήρχαν 10 κρούσματα, ενώ τα προηγούμενα χρόνια ήταν 2 έως 4 ετησίως.

Όλα τα παιδιά που είχαν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού είχαν ελεγχθεί για κορωνοϊό. Συνολικά, είχαν κάνει τεστ 21 από τα 30 παιδιά. Τα πέντε από αυτά βρέθηκαν θετικά στη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Τα υπόλοιπα παιδιά δεν είχαν ελεγχθεί για κορωνοϊό, διότι την άνοιξη δεν συνηθιζόταν να γίνεται αυτό.

Το πιο σοβαρό εύρημα ήταν ότι το 70% των παιδιών είχαν διαβητική κετοξέωση όταν μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία. Πρόκειται για μία πολύ σοβαρή κατάσταση, που εκδηλώνεται όταν ο οργανισμός δεν διαθέτει πια καθόλου ή σχεδόν καθόλου ινσουλίνη.

Όταν συμβεί αυτό, συσσωρεύονται στο σώμα επικίνδυνες ουσίες που λέγονται κετόνες. Η κετοξέωση μπορεί να απειλήσει τη ζωή, εάν δεν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί εγκαίρως.

Περισσότερο από το 52% των παιδιών της νέας μελέτης είχαν σοβαρή διαβητική κετοξέωση όταν διαγνώστηκαν με διαβήτη. Το ποσοστό αυτό είναι πολύ υψηλότερο από το αναμενόμενο, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Απ’ ό,τι γνωρίζουμε έως σήμερα, τα παιδιά δεν αρρωσταίνουν συχνά σοβαρά εξαιτίας του κορωνοϊού. Ωστόσο πρέπει να έχουμε στο νου μας τις τυχόν επιπλοκές από την έκθεση στον ιό», είπε η Dr Logan.

Τα β-κύτταρα του παγκρέατος

Ο διαβήτης τύπου 1 εκδηλώνεται όταν καταστρέφονται τα β-κύτταρα του παγκρέατος. Τα κύτταρα αυτά παράγουν την ορμόνη ινσουλίνη, η οποία είναι απαραίτητη για τη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Ο διαβήτης τύπου 1 διαγιγνώσκεται συνήθως στην παιδική ηλικία, αν και μπορεί να εκδηλωθεί όψιμα και σε νεαρούς ενήλικες. Αντιμετωπίζεται με καθημερινές εγχύσεις ινσουλίνης, που υποκαθιστούν την ορμόνη που λείπει.

Πώς θα μπορούσε ο νέος κορωνοϊός να ανοίξει τον δρόμο στην ανάπτυξή του; Μία πιθανή εξήγηση είναι ότι ο κορωνοϊός επιτίθεται στα β-κύτταρα, λένε οι ερευνητές.

«Τα ευρήματά μας είναι προκαταρκτικά. Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να βεβαιωθούμε αν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των δύο νόσων. Έως τότε, όμως, καλό είναι οι γιατροί να έχουν το νου τους και γι’ αυτό το ενδεχόμενο», κατέληξε η Dr Logan.