Ναι στη μεσογειακή διατροφή αλλά με τι λεφτά;

  • Iatropedia
Το ότι η μεσογειακή διατροφή ή αλλιώς μεσογειακή δίαιτα, έχει αναγνωριστεί από όλους τους επιστήμονες ως η πλέον υγιεινή αλλά και θρεπτική σε ολόκληρο τον κόσμο, είναι γεγονός. Τα οφέλη που έχει στην υγεία (καρδιά, καρκίνος ακόμη και στον διαβήτη) δεν αμφισβητούνται. Όμως όπως έχει γίνει η κατάσταση σε λίγο καιρό οι κάτοικοι του Ευρωπαϊκού νότου, οι κάτοικοι της Μεσογείου, θα είναι οι μοναδικοί που δεν θα μπορούν να την απολαύσουν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Οι Έλληνες, οι Ιταλοί, οι Τούρκοι, οι Ισπανοί, οι φτωχότεροι δηλαδή κάτοικοι αυτής της ηπείρου, δεν θα μπορούν λόγω κόστους να απολαμβάνουν τα αγαθά και τις διατροφικές συνήθειες της πατρίδας τους, επειδή το κόστος των προϊόντων θα είναι απαγορευτικό. Μεσογειακή διατροφή θα μπορούν να απολαμβάνουν οι Γερμανοί, οι Σκανδιναβοί και άλλοι, όχι όμως και οι λαοί της μεσογείου.

Επιστήμονες από το εργαστήριο Γενετικής και Περιβαλλοντικής Επιδημιολογίας του καθολικού πανεπιστημίου του Καμπομπάσο αφού ανέλυσαν τα οικονομικά στοιχεί και τις διατροφικές συνήθειες 13.000 ανθρώπων που τρέφονται μεσογειακά, κατέληξαν πως, όσο πιο φτωχός είναι κάποιος απομακρύνεται από τη μεσογειακή διατροφή και όσο πιο πλούσιος, τη χρησιμοποιεί συχνότερα. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal- Open».

Όπως είπαν οι Ιταλοί επιστήμονες τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι οι φτωχοί τρέφονται λιγότερο υγιεινά, καθώς καταφεύγουν συχνότερα στο έτοιμο και φτηνό Junk food, το οποίο είναι φυσικά κατά πολύ φθηνότερο από το να αγοράσει κάποιος φρέσκα μεσογειακά προϊόντα. Ίσως είναι και αυτός ο λόγος που στους μεσογειακούς λαούς παρατηρείται μεγαλύτερο ποσοστό παχυσαρκίας, αν και δεν θα έπρεπε.

«Το να προσκομίζουμε συνεχώς αποδείξεις για τα οφέλη της Μεσογειακής διατροφής, δεν πρέπει να είναι πια η μόνη μας μέριμνα. Πρέπει επίσης να εξασφαλίσουμε ότι ο καθένας έχει την ευκαιρία να εκμεταλλευθεί όντως αυτά τα οφέλη», υπογράμμισε ο ιταλός ερευνητής δρ Τζιοβάνι ντε Γκαετάνο, επικεφαλής της έρευνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

οι διαφορές της μεσογειακής δίαιτας και του junk food

μισό εκατομμύριο ελληνόπουλα δεν έχουν να φάνε

η στεφανιαία νόσος χτυπά όλο και περισσότερες γυναίκες

οι παχύσαρκοι έλληνες και η άγνοια κινδύνου

οι καρδιοπάθειες τσακίζουν, ελλάδα και τουρκία