Κορωνοϊός: Πρέπει οι έγκυοι να εμβολιάζονται; Νέες συστάσεις από το CDC

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Οι νέες συστάσεις βασίζονται στα προκαταρκτικά ευρήματα μεγάλης μελέτης σε δεκάδες εγκύους. Ποια ήταν τα ευρήματά της. Τι συνιστούν οι ειδικοί στις εγκύους.

Σε αναθεώρηση των συστάσεών της προς τις εγκύους όσον αφορά το εμβόλιο έναντι της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, προχώρησε χθες η αρμόδια Αρχή των ΗΠΑ.

Όπως ανακοίνωσε η Dr. Rochelle Walensky, διευθύντρια των Κέντρων Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) στην Ατλάντα, η αναθεώρηση βασίζεται στη δημοσίευση των προκαταρκτικών ευρημάτων μεγάλης μελέτης για την εγκυμοσύνη και τα εμβόλια.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην κορυφαία ιατρική επιθεώρηση New England Journal of Medicine. Συμπεριέλαβε χιλιάδες εγκύους και εξέτασε τους δυνητικούς κινδύνους από τα εμβόλια για τις ίδιες και τα αγέννητα μωρά τους.

«Δεν εγέρθηκαν προβληματισμοί για την ασφάλεια των εμβολίων κατά το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης», είπε η Dr. Walensky. «Ούτε υπήρξε κάτι ανησυχητικό στα ευρήματα για τα έμβρυα. Υπό το φως αυτών των δεδομένων, τα CDC συνιστούν στις εγκύους να κάνουν το εμβόλιο έναντι της λοίμωξης Covid-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός».

Η Dr. Walensky έσπευσε ωστόσο να διευκρινίσει πως ο εμβολιασμός κατά την εγκυμοσύνη «παραμένει μια βαθιά προσωπική απόφαση». Γι’ αυτό τον λόγο, συνιστά σε όλες τις εγκύους να συζητήσουν το θέμα με τον γιατρό τους. «Μαζί θα αποφασίσουν τι είναι καλύτερο για τις ίδιες και τα μωρά τους», εξήγησε.

Η νέα μελέτη

Στη νέα μελέτη εντάχθηκαν 35.691 έγκυοι, ηλικίας 16 έως 54 ετών. Η πλειονότητα (πάνω από το 60%) είχαν ηλικία 25-34 ετών. Δεύτερη πολυπληθέστερη ηλικιακή ομάδα ήταν η ομάδα 35-44 ετών (σχεδόν 31% των εγκύων).

Οι έγκυοι είχαν εμβολιαστεί έναντι της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός μεταξύ 14 Δεκεμβρίου 2020 και 28 Φεβρουαρίου 2021. Όλες είχαν κάνει εμβόλια mRNA, δηλαδή τα εμβόλια των εταιρειών Pfizer και Moderna.

Οι έγκυοι ανέφεραν συχνότερα πόνο στο σημείο της έγχυσης, σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό. Ωστόσο ανέφεραν λιγότερες παρενέργειες όπως πονοκεφάλους, μυαλγία, ρίγη και πυρετό. Στην πραγματικότητα, πυρετό (θερμοκρασία 38 βαθμών Κελσίου ή υψηλότερη) ανέφερε:

  • Το 1% των εγκύων μετά την 1η δόση
  • Το 8% των εγκύων μετά την δεύτερη δόση

Από τις γυναίκες της μελέτης, οι 827 έχουν ολοκληρώσει την εγκυμοσύνη τους. Οι περισσότερες από αυτές είχαν εμβολιαστεί κατά το τρίτο τρίμηνο της κυήσεως. Τα ποσοστά των αποβολών μεταξύ τους είναι ίδια με εκείνα που καταγράφονταν πριν μπει ο νέος κορωνοϊός στη ζωή μας.

Οι ερευνητές σημειώνουν στο άρθρο τους πως αυτά είναι τα προκαταρκτικά ευρήματα. Αναμένονται τα οριστικά που αφορούν και γυναίκες οι οποίες είχαν εμβολιαστεί νωρίτερα στην εγκυμοσύνη, για να εξακριβωθεί τι ισχύει και γι’ αυτές.

Αυξημένος κίνδυνος νοσηλείας

Σύμφωνα με τα CDC, η εγκυμοσύνη αυξάνει τον κίνδυνο νοσηλείας εάν συμβεί λοίμωξη με τον νέο ιό. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να εμβολιάζονται οι έγκυοι.

Εν τούτοις, δεν είχαν συμπεριληφθεί έγκυοι στις κλινικές μελέτες που διενεργήθηκαν κατά το στάδιο ανάπτυξης των εμβολίων. Τα στοιχεία για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα στην συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα, άρχισαν να αναδύονται μετά την έγκριση των εμβολίων.