Κλινική μελέτη έδειξε πώς να μειώσετε τις αλλεργίες στα φιστίκια στα μωρά

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
φιστίκια
H επίβλεψη από αλλεργιολόγο είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της έγκαιρης διαχείρισης τυχόν αντιδράσεων.

Οι αλλεργίες στα φιστίκια μπορούν να περιοριστούν στα βρέφη μέσω της έγκαιρης παρέμβασης, σύμφωνα με μελέτη ερευνητών στην κλινική του Κλίβελαντ.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Allergy & Clinical Immunology: In Practice, υπογραμμίζει τα οφέλη από την έναρξη από του στόματος ανοσοθεραπείας με φιστίκια υπό ιατρική επίβλεψη κατά τη βρεφική ηλικία, ενισχύοντας την ανοσολογική απόκριση του παιδιού στα φιστίκια με την πάροδο του χρόνου.

Οι επιστήμονες της Cleveland Clinic προσφέρουν στοματική ανοσοθεραπεία για μωρά και νήπια που είναι αλλεργικά στα φιστίκια.

Μέσω μιας ελεγχόμενης βήμα-προς-βήμα διαδικασίας, τα παιδιά κάτω των τεσσάρων ετών αναπτύσσουν ανεκτικότητα καταναλώνοντας ελάχιστες ποσότητες φιστικιών.

Η δρ. Sandra Hong, αλλεργιολόγος και διευθύντρια του Food Allergy Center, σημείωσε:

“Έχουμε δει το πώς η στοματική ανοσοθεραπεία με φιστίκια είναι καλά ανεκτή στα νήπια, αλλά υπάρχουν περιορισμένα διαθέσιμα στοιχεία από τον πραγματικό κόσμο για να καταδείξουν τα οφέλη στα μωρά”.

Πώς έγινε η έρευνα

Η μελέτη επικεντρώθηκε σε 22 βρέφη ηλικίας 7 έως 11 μηνών που υποβλήθηκαν σε από του στόματος ανοσοθεραπεία με φιστίκια. Ξεκινώντας με μια ημερήσια δόση 18 mg πρωτεΐνης φιστικιού, τα βρέφη κατανάλωναν σταδιακά μεγαλύτερες μερίδες σε διάστημα έξι μηνών μέχρι να φτάσουν σε μια σταθερή δόση 500 mg. Και τα 22 νήπια πέτυχαν τον στόχο. Πάνω από τα μισλα εμφάνισαν ήπιες αλλεργικές αντιδράσεις, οι περισσότερες από τις οποίες υποχώρησαν από μόνες τους, και μόνο ένα χρειάστηκε επινεφρίνη. Περίπου το 27% δεν παρουσίασε καθόλου αλλεργικές αντιδράσεις.

Τονίστηκε η ασφάλεια της διαδικασίας, με την δρ. Hong να δηλώνει: “Η ασφάλεια είναι πρωταρχικής σημασίας. Κάθε φορά που τα μωρά εκτίθεντο σε μεγαλύτερη ποσότητα πρωτεΐνης φιστικιού, γινόταν υπό την προσεκτική επίβλεψη ενός αλλεργιολόγου”.

Μετά την ολοκλήρωση της ανοσοθεραπείας, 14 μωρά υποβλήθηκαν σε τεστ αλλεργίας, το οποίο αποκάλυψε μειωμένη ευαισθησία στα φιστίκια. Μεταξύ αυτών, 11 συμμετείχαν σε ένα διατροφικό τεστ από το στόμα, με το 91% να ανέχεται αυξανόμενες δόσεις πρωτεΐνης φιστικιού χωρίς αλλεργικές αντιδράσεις.

Η δρ. Sarah Johnson, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, εξήγησε:

“Η μελέτη μας δείχνει ότι η πλειονότητα των μωρών ήταν σε θέση να καταναλώνουν με ασφάλεια φιστίκια μετά την ανοσοθεραπεία. Το ανοσοποιητικό σύστημα ενός βρέφους είναι πιο προσαρμόσιμο, επιτρέποντάς του να αναπτύξει ανοχή στα φιστίκια με λιγότερες αντιδράσεις και λιγότερες παρενέργειες από τα μεγαλύτερα παιδιά”.

ΠΡΟΣΟΧΗ

Αν και η από του στόματος ανοσοθεραπεία με φιστίκια προσφέρει ελπίδα για την υπέρβαση των αλλεργιών στα φιστίκια, η επίβλεψη από αλλεργιολόγο είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της έγκαιρης διαχείρισης τυχόν αντιδράσεων.

Η δρ. Hong τόνισε: “Αυτό είναι κάτι που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να το δοκιμάσετε μόνοι σας, λόγω του σημαντικού κινδύνου πρόκλησης αλλεργικών αντιδράσεων! Όταν έχετε έναν αλλεργιολόγο να επιβλέπει τη διαδικασία, διασφαλίζετε ότι τυχόν αντιδράσεις που βιώνει το παιδί σας εντοπίζονται και αντιμετωπίζονται γρήγορα».

Πηγή: https://newsroom.clevelandclinic.org

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα βραστά, ψητά φιστίκια μειώνουν κατά 80% την εν λόγω αλλεργία στα παιδιά

Εγκρίθηκε η πρώτη θεραπεία για την αλλεργία στα φιστίκια

φωτό: iStock