Τα βραστά, ψητά φιστίκια μειώνουν κατά 80% την εν λόγω αλλεργία στα παιδιά

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
αλλεργία
Η αλλεργία στα φιστίκια είναι μια από τις πιο κοινές τροφικές αλλεργίες, που επηρεάζει εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο.

Μόνο το 15-20% αυτών των παιδιών ξεπερνάει την αλλεργία στα φιστίκια μέχρι να ενηλικιωθεί.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Clinical & Experimental Allergy εξέτασε τις επιπτώσεις της θερμότητας στην ανοσοαντιδραστικότητα των φιστικιών.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια κλινική δοκιμή με 70 παιδιά ηλικίας 6-18 ετών με αλλεργία στα φιστίκια. Χρησιμοποίησαν διαδοχικές δόσεις βρασμένων φιστικιών ακολουθούμενες από καβουρδισμένα φιστίκια, για να δουν εάν αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τα παιδιά να ξεπεράσουν τις αλλεργίες τους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 80% των παιδιών απευαισθητοποιήθηκαν από την αλλεργία στα φιστίκια.

“Το μεγαλύτερο συμπέρασμα είναι ότι η από του στόματος ανοσοθεραπεία με βραστό και ψητό φιστίκι σε παιδιά με σχετική αλλεργία φάνηκε αποτελεσματική για την πρόκληση απευαισθητοποίησης στο 80% των συμμετεχόντων παιδιών στην μελέτη και συσχετίστηκε με ένα ευνοϊκό προφίλ ασφάλειας, αφού μόλις το 4% αυτών εμφάνισε σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις κατά τη διάρκεια της θεραπείας”, δήλωσε ο δρ. Luke Grzeskowiak, συγγραφέας της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής στο Κολέγιο Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας στο πανεπιστήμιο Flinders στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας.

“Αυτά τα ευρήματα αυξάνουν την πιθανότητα ότι η συμπερίληψη μιας φάσης βρασμένου φιστικιού ως μέρος της στοματικής ανοσοθεραπείας θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητάς της, αλλά αυτό απαιτεί επιβεβαίωση σε μια μεγαλύτερης κλίμακας κλινική δοκιμή”.

Η θερμότητα επηρεάζει την ανοσοαντιδραστικότητα των φιστικιών

Για την μελέτη, στα παιδιά που συμμετείχαν δόθηκαν καθημερινά κατά σειρά:

  1. αρχικά για περίοδο 3 μηνών βρασμένα επί 12 ώρες φιστίκια
  2. εν συνεχεία για περίοδο 6,5 μηνών βρασμένα επί 2 ώρες φιστίκια και
  3. τέλος, για ακόμα 6,5 μήνες 12 ψητά φιστίκια

Το βράσιμο των φιστικιών αλλάζει τη δομή των πρωτεϊνών και τις αλλεργικές ιδιότητες. Αυτό σημαίνει ότι είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση. Αλλά διατηρούν την ικανότητά τους στην οικοδόμηση ανοχής στην κατανάλωση φιστικιών”, εξήγησε ο δρ. Grzeskowiak.

“Υποθέσαμε ότι η έναρξη στοματικής ανοσοθεραπείας με βραστό φιστίκι θα μπορούσε να βοηθήσει στην μείωση του κινδύνου αλλεργικών αντιδράσεων που μπορεί να είναι αρκετά συχνές στα πρώτα στάδια της θεραπείας”.

Για τον σκοπό αυτό, ήταν σημαντικό τα παιδιά να έτρωγαν βραστά φιστίκια πριν τα καβουρδισμένα φιστίκια.

Τα βρασμένα φιστίκια είναι λιγότερο αλλεργιογόνα από τα ψητά, είπε η αλλεργιολόγος και ανοσολόγος, δρ. Sonia Cajigal.

“Όταν τα βρασμένα φιστίκια εισαχθούν στη διατροφή του παιδιού πριν από τα πιο αλλεργιογόνα, καβουρδισμένα φιστίκια, μπορεί να βοηθήσει στην απευαισθητοποίηση του παιδιού στο αλλεργιογόνο και το σώμα του μπορεί να το συνηθίσει περισσότερο”, πρόσθεσε.

Προφυλάξεις και θεραπεία για αλλεργίες στα φιστίκια

Η τρέχουσα σύσταση για άτομα με αλλεργίες στα φιστίκια είναι η αυστηρή αποφυγή τους.

Η χρήση βρασμένων φιστικιών ως μέρος μιας στοματικής ανοσοθεραπείας απαιτεί επιβεβαίωση σε μια μεγάλη οριστική ελεγχόμενη δοκιμή, όπως σημείωσε ο δρ. Grzeskowiak.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αυτό σημαίνει ότι η νέα στοματική ανοσοθεραπεία που χρησιμοποιήθηκε στην μελέτη δεν είναι ακόμη διαθέσιμη στο κοινό, ούτε πρέπει να επιχειρείται στο σπίτι.

“Δεν συνιστάται η κατανάλωση τροφών που περιέχουν φιστίκια είτε άμεσα, είτε από διασταυρούμενη μόλυνση από άλλες τροφές”, είπε η δρ. Cajigal.

“Πολλοί αλλεργιολόγοι προσφέρουν στοματική ανοσοθεραπεία, η οποία είναι μια διαδικασία εκπαίδευσης του οργανισμού ώστε να γίνει πιο ανεκτικός (δηλαδή να μην έχει αλλεργικές αντιδράσεις) στα φιστίκια. Αυτό πρέπει να γίνεται μόνο υπό την επίβλεψη γιατρού.

Πηγή: https://www.healthline.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποιες ουσίες προκαλούν αλλεργίες ή δυσανεξίες [εικόνες τροφίμων]

Παιδική αλλεργία στο αυγό: Σημάδια, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Τροφική αλλεργία: Πώς μπορείτε να ξέρετε αν υπάρχουν ίχνη αλλεργιογόνων σε κάποιο τρόφιμο

Πως θα καταλάβετε αν το παιδί έχει τροφική αλλεργία. Τα ύποπτα συμπτώματα