Εγκρίθηκε η πρώτη θεραπεία για την αλλεργία στα φιστίκια

  • Ρούλα Τσουλέα
αλλεργία στα φιστίκια
Η θεραπεία εγκρίθηκε για παιδιά 4-17 ετών και πρέπει να συνδυάζεται με αποχή από την έκθεση στον ξηρό καρπό, σύμφωνα με την FDA.

Την πρώτη θεραπεία για τα παιδιά που έχουν αλλεργία στα φιστίκια ενέκρινε η αρμόδια υγειονομική Αρχή των ΗΠΑ.

Όπως ανακοίνωσε η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA), πρόκειται για το φάρμακο Palforzia, το οποίο είναι μία σκόνη που παράγεται από τα φιστίκια. Η νέα θεραπεία προορίζεται για παιδιά ηλικίας 4-17 ετών με διαγνωσμένη αλλεργία στα φιστίκια.

Όπως εξηγεί η FDA σε ανακοίνωσή της, το Palforzia είναι μία θεραπεία που λαμβάνεται από το στόμα. Κατά τους πρώτους έξι μήνες της θεραπείας, τα παιδιά λαμβάνουν μικρές αλλά αυξανόμενες ποσότητες από τις πρωτεΐνες που έχουν τα φιστίκια. Κάθε νέα αυξημένη δόση λαμβάνεται υπό ιατρική επίβλεψη, διότι υπάρχει κίνδυνος σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης.

Μετά τους έξι μήνες, τα παιδιά πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνουν καθημερινά μικρή δόση του φαρμάκου στο σπίτι. Η νέα θεραπεία δεν τα οδηγεί στην ίαση. Βοηθεί ωστόσο τον οργανισμό τους να απευαισθητοποιηθεί έως ένα βαθμό από την αλλεργία. Έτσι, αν υπάρξει κατά λάθος έκθεση στα φιστίκια, ο οργανισμός τους θα αντιδράσει με ηπιότερο τρόπο και μπορεί να αποφύγουν το αλλεργικό σοκ.

Τα παιδιά που θα λάβουν το φάρμακο πρέπει να εξακολουθήσουν να αποφεύγουν τα φιστίκια.

Πάσχει 1-1,8% των παιδιών

Η υπερευαισθησία στα αλλεργιογόνα των ξηρών καρπών είναι αρκετά συχνή και μία από τις πιο συχνές τροφικές αλλεργίες. Υπολογίζεται ότι ποσοστό έως 1,8% των παιδιών έχουν αλλεργία στα φιστίκια. Η διάγνωση γίνεται συνήθως μέσα στα δύο πρώτα χρόνια της ζωής.

Στα παιδιά με αλλεργία στα φιστίκια το ανοσοποιητικό σύστημα εκλαμβάνει λανθασμένα ως επιβλαβή και την παραμικρή ποσότητα φιστικιών, με συνέπεια να εξαπολύει επίθεση εναντίον της. Τα σωματικά συμπτώματα της αντίδρασης μπορεί να εκδηλωθούν μέσα σε δευτερόλεπτα από την έκθεση και μπορεί να συμπεριλαμβάνουν:

  • Δερματικές αντιδράσεις (π.χ. κνίδωση, κοκκίνισμα, πρήξιμο)
  • Πεπτικά ενοχλήματα
  • Πιο σοβαρά συμπτώματα όπως οίδημα γλώσσας και χειλιών, ασφυκτικό αίσθημα στο φάρυγγα, απώλεια επαρκούς οξυγόνωσης των οργάνων

Περίπου ένα στα πέντε παιδιά με αλλεργία στα φιστίκια, την ξεπερνούν μεγαλώνοντας, σύμφωνα με την FDA. Επειδή δεν υπάρχει τρόπος ίασης, οι αλλεργικοί άνθρωποι πρέπει να αποφεύγουν αυστηρά την έκθεση στα φιστίκια. Ειδάλλως κινδυνεύουν να εκδηλώσουν σοβαρές και δυνητικά απειλητικές για τη ζωή αλλεργικές αντιδράσεις.

Όχι για επείγοντα περιστατικά

Οι αλλεργικές αντιδράσεις στα φιστίκια αντιμετωπίζονται με αντισταμινικά και επινεφρίνη. Ωστόσο οι σοβαρές μπορεί να αποδειχθούν μοιραίες, ακόμα και με την κατάλληλη θεραπεία. Το Palforzia δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση επειγόντων αλλεργικών αντιδράσεων, τονίζει η FDA.

Το Palforzia δεν έχει ακόμα εγκριθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η παρασκευάστρια εταιρεία είχε ανακοινώσει πέρυσι το καλοκαίρι ότι υπέβαλλε σχετικό αίτημα στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA).