Ήλιος: Πως να προστατεύσετε το μωρό όταν κάνετε βόλτα

  • Ρούλα Τσουλέα
μωρό
Τα μωρά χρειάζονται εντατική προστασία από τον ήλιο, διότι το δέρμα τους είναι εξαιρετικά ευαίσθητο στην ακτινοβολία του και μπορεί εύκολα να καεί, προειδοποιούν αμερικανοί επιστήμονες.

Τι ηλικία έχει το μωρό σας; Αν έχει μεγαλώσει αρκετά ώστε να μπορείτε με ασφάλεια να το βγάζετε βόλτα, πρέπει να προσέξετε πολύ την έκθεσή του στον ήλιο.

Όπως αναφέρουν ειδικοί από το Ίδρυμα Καρκίνου του Δέρματος (SCF) των ΗΠΑ, το δέρμα του μωρού παράγει λιγοστή μελανίνη και γι’ αυτό είναι ευάλωτο στις επιδράσεις της ηλιακής ακτινοβολίας (UV).

Η μελανίνη είναι η φυσική ουσία που προσδίδει στο δέρμα το χαρακτηριστικό χρώμα του. Είναι επίσης η ουσία που παράγεται κατά την έκθεσή του στον ήλιο, για να το προστατεύσει από την UV.

Μακριά από τον ήλιο πριν τους 6 μήνες

Το πιο ευαίσθητο απ’ όλα είναι το δέρμα των νεογέννητων βρεφών. Γι’ αυτό, ένα μωρό ηλικίας έως 6 μηνών δεν πρέπει να εκτίθεται καθόλου στον ήλιο. Ούτε να αλείφεται με αντηλιακά.

Πώς μπορείτε να προστατεύσετε το μωρό όταν το βγάζετε βόλτα; Το SCF παρέχει τις εξής συμβουλές:

* Να το ντύνετε με ελαφρά ρούχα και καπέλα. Να προτιμάτε μακριά παντελόνια και μακρυμάνικες μπλούζες, αλλά από δροσερά, ελαφρά υφάσματα. Απαραίτητο είναι ακόμα ένα καπέλο με φαρδύ γείσο, που θα προστατεύει το πρόσωπο, τον αυχένα και τα αυτιά του μωρού από την UV.

* Να το μεταφέρετε με το κατάλληλο καρότσι. Τα περισσότερα καρότσια έχουν στενό σκίαστρο, που δεν παρέχει πλήρη προστασία από τον ήλιο. Ωστόσο μπορείτε να προμηθευθείτε μεγαλύτερο σκίαστρο. Παραδείγματος χάριν, ένα που θα τυλίγεται γύρω απ’ όλο τον σκελετό του καροτσιού και θα καλύπτει το πρόσθιο τμήμα του.

Ωστόσο θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Το σκίαστρο πρέπει να επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία του αέρα, ειδάλλως υπάρχει κίνδυνος θερμοπληξίας στο μωρό.

Υπάρχουν επίσης ειδικά σκίαστρα με αντηλιακή προστασία (παρέχουν κάλυψη έναντι της UV).

* Βάλτε τα κατάλληλα εξαρτήματα στο αυτοκίνητο. Μεγάλο μέρος της βλάβης από την UV συμβαίνει κατά τη μεταφορά του μωρού με το αυτοκίνητο.

Για να προστατεύσετε το μωρό μπορείτε να προμηθευτείτε κουκούλα με αντηλιακή προστασία για το καθισματάκι του αυτοκινήτου. Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε κουρτινάκια αυτοκινήτου. Ή να τοποθετήσετε στα παράθυρα διαυγή αντηλιακή μεμβράνη με φίλτρο για την UVA. Η μεμβράνη αυτή απορροφά και την UVB, δίχως να μειώνει την ορατότητα του οδηγού.

Μετά τους 6 μήνες

Όταν το μωρό περάσει τους 6 μήνες, μπορείτε να αρχίσετε την επάλειψη με αντηλιακό. Στο εμπόριο διατίθενται αντηλιακά ειδικά για τη βρεφική ηλικία και το ευαίσθητο δέρμα του μωρού.

Να ελέγχετε πάντοτε τις ημερομηνίες λήξεως και να τα φυλάτε σε σκιερό, δροσερό μέρος.

Μετά τους 6 μήνες, είναι σημαντικό να βάλετε στο μωρό και γυαλιά ηλίου, συνιστά το SCF. Τα γυαλιά αυτά δεν προστατεύουν μόνο τα μάτια του μωρού, αλλά και το δέρμα γύρω τους.

Να προμηθεύεστε τα γυαλιά ηλίου από τα καταστήματα οπτικών και να βεβαιώνεστε ότι απορροφούν και τα δύο είδη UV (UVA, UVB).

Κατά το παιχνίδι σε υπαίθριο χώρο φροντίστε το μωρό να παίζει μέσα στην ειδική τέντα που το καλύπτει περιμετρικά από τον ήλιο. Οι τέντες αυτές είναι πολύ πρακτικές και μπορούν να χρησιμοποιηθούν παντού (π.χ. στην παραλία, στο πάρκο, την αυλή).

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Γονείς: Μόνο δύο στους δέκα τηρούν τους κανόνες ηλιοπροστασίας

Προετοιμασθείτε σωστά για τις διακοπές με το μωρό

Αντηλιακά: Τα κυριότερα λάθη που κάνουμε κατά τη χρήση τους