Η ηλικία της πρώτης περιόδου «δείχνει» τον κίνδυνο διαβήτη, εγκεφαλικού

  • Ρούλα Τσουλέα
ηλικία
Τι σχέση μπορεί να έχει η έναρξη της εμμήνου ρύσεως με τον διαβήτη και τις επιπλοκές του.

Η έναρξη της εμμήνου ρύσεως πριν από την ηλικία των 13 ετών σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο πρώιμης αναπτύξεως διαβήτη και διαβητικών επιπλοκών, προειδοποιούν αμερικανοί επιστήμονες.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν δεδομένα για την υγεία αρκετών χιλιάδων γυναικών. Όπως διαπίστωσαν, όσες είχαν την πρώτη περίοδο πριν τα 13 τους χρόνια, είχαν αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν διαβήτη τύπου 2 και εγκεφαλικό στην μέση ηλικία.

Μάλιστα όσο νωρίτερα είχε αρχίσει η έμμηνος ρύση τους, τόσο αυξανόταν ο κίνδυνος. Ειδικά για όσες είχαν την πρώτη περίοδο στα 10 τους χρόνια ή νωρίτερα, ο κίνδυνος εγκεφαλικού σχεδόν τριπλασιαζόταν.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση BMJ Nutrition Prevention & Health. Όπως γράφουν οι επιστήμονες, ο διαβήτης και οι επιπλοκές του αυξάνονται ασταμάτητα στη Δύση, ενώ ταυτοχρόνως μειώνεται η ηλικία της εμμηναρχής. Στην μελέτη τους θέλησαν να εξακριβώσουν εάν αυτά τα δύο σχετίζονται μεταξύ τους.

Η μελέτη

Οι επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα της περιόδου 1999-2018 που αφορούσαν 17.377 γυναίκες. Η ηλικίας τους κυμαινόταν από 20 έως 65 ετών, ενώ την πρώτη περίοδο είχαν από πριν τα 10 τους χρόνια έως μετά τα 15. Ειδικότερα:

  • Το 9% είχαν την πρώτη περίοδο στα 10 έτη ή νωρίτερα
  • Το 13,3% στα 11 έτη
  • Το 26,2% στα 12
  • Το 24% στα 13
  • Το 13,4% στα 14
  • Το 13,9% στα 15 ή αργότερα

Τα ευρήματα

Οι 1.773 από τις εθελόντριες (το 10,2%) ανέφεραν πως έπασχαν από διαβήτη τύπου 2. Οι ερευνητές υπολόγισαν πως όσες είχαν την πρώτη περίοδο στα 10 τους χρόνια ή νωρίτερα είχαν κατά 32% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν διαβήτη έναντι όσων είχαν στα 13.

Αντίστοιχα, η πρώτη περίοδος στα 11 ή στα 12 συσχετίστηκε με αύξηση του κινδύνου διαβήτη κατά 14% και 29%, αντιστοίχως.

Από τις 1.773 διαβητικές γυναίκες, οι 205 (ποσοστό σχεδόν 12%) είχαν καρδιαγγειακά προβλήματα εξαιτίας του αυξημένου σακχάρου. Από αυτές, οι 109 είχαν πάθει εγκεφαλικό επεισόδιο και οι 89 έμφραγμα. Εννέα εθελόντριες είχαν πάθει και τα δύο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως η ηλικία της πρώτης περιόδου συσχετιζόταν και με τον κίνδυνο διαβητικών επιπλοκών. Στην πραγματικότητα, οι εθελόντριες που είχαν την πρώτη περίοδο στα 10 τους χρόνια, είχαν 2,66 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθουν εγκεφαλικό πριν τα 65 τους έτη.

Σε όσες είχαν πρώτη περίοδο στα 11 χρόνια, ο κίνδυνος εγκεφαλικού ήταν αυξημένος κατά 81%. Και σε όσες την είχαν στα 12 τους, ήταν κατά 32% υψηλότερος απ’ ό,τι σε εκείνες που είχαν εμμηναρχή στα 13 τους.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η νεαρή ηλικία του πρώτου έμμηνου κύκλου σημαίνει έκθεση στα οιστρογόνα για περισσότερα χρόνια. Και ενδεχομένως αυτά παίζουν ρόλο στις συσχετίσεις που παρατήρησαν.

Φωτογραφία: iStock