Γυμναστική στην εγκυμοσύνη: Τι έδειξε νέα έρευνα για την υγεία μητέρας και μωρού

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
εγκυμοσύνη
Η παραδοσιακή άποψη μέχρι πρότινος ήταν ότι οι γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν την σωματική άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, λόγω του κινδύνου για πρόωρο τοκετό. Ωστόσο, αυτή η άποψη έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια.

Τώρα, μια νέα μελέτη επιβεβαιώνει αυτό που πολλές παλιότερες έχουν διαπιστώσει: Η σωματική άσκηση στην εγκυμοσύνη όχι μόνο είναι ασφαλής, αλλά μπορεί να ωφελήσει τόσο τη μητέρα, όσο και το μωρό.

Ο επικεφαλής συντάκτης της έρευνας, δρ Vincenzo Berghella, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Thomas Jefferson στην Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ και διευθυντής του τμήματος Εμβρυομητρικής Ιατρικής, υποστηρίζει:

“Η παλιότερη ιδέα ήταν, ότι η σωματική άσκηση απελευθερώνει νορεπινεφρίνη στο σώμα, η οποία είναι μια χημική ουσία που μπορεί να διεγείρει τις συστολές της μήτρας και έτσι να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό”.

Ο ίδιος και οι συνάδελφοί του συγκέντρωσαν και ανέλυσαν δεδομένα από εννέα τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες. Συνολικά, η ανάλυσή τους περιελάμβανε 2.059 γυναίκες. Οι μισές περίπου από αυτές έκαναν τακτικά γυμναστική και οι άλλες μισές δεν έκαναν καθόλου γυμναστική (ομάδα ελέγχου).

Οι γυναίκες στην ομάδα γυμναστικής έκαναν αερόβια άσκηση για 35-90 λεπτά, τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα για 10 εβδομάδες, ή ακόμα και μέχρι την γέννηση του παιδιού τους. Οι γυναίκες στην ομάδα ελέγχου δεν έκαναν καμία άσκηση.

Κανένας κίνδυνος πρόωρου τοκετού

Τα αποτελέσματα έδειξαν δεν υπήρχε καμία σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων των εγκύων γυναικών από την άποψη της πιθανότητας πρόωρου τοκετού (δηλαδή τοκετός πριν από την συμπλήρωση 37 εβδομάδων κυοφορίας).

Ωστόσο, διαπιστώθηκε υψηλότερη συχνότητα φυσιολογικού τοκετού (73,6% έναντι 67,5%) και σημαντικά χαμηλότερη συχνότητα καισαρικής τομής (17,9% έναντι 22%) στην ομάδα άσκησης σε σχέση με την ομάδα ελέγχου.

Επίσης, οι ερευνητές διαπίστωσαν μειωμένο κίνδυνο για διαβήτη κύησης και μειωμένα επίπεδα αρτηριακής πίεσης στην ομάδα άσκησης σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

Όσον αφορά τα μωρά, οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν διαφορές στην πιθανότητα χαμηλού βάρους γέννησης και μέσου βάρους γέννησης, μεταξύ της ομάδας άσκησης και της ομάδας ελέγχου.

Όλες οι έγκυες γυναίκες στην έρευνα ήταν έγκυες σε ένα μόνο μωρό (αποκλείστηκαν οι περιπτώσεις διδύμων, τριδύμων κλπ) και είχαν φυσιολογικό σωματικό βάρος κατά την έναρξη της εγκυμοσύνης. Δεν υπήρχαν επίσης άλλα προβλήματα υγείας που να τις εμποδίζουν να ασκούνται τακτικά.

Τι συνιστούν οι ειδικοί

Βάσει των ισχυόντων οδηγιών από το αμερικανικό Κογκρέσο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG), συνιστάται στις έγκυες γυναίκες να κάνουν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης αερόβια δραστηριότητα κάθε εβδομάδα.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί λόγοι που μια γυναίκα δεν θα το κάνει αυτό. Η δυσφορία, η αύξηση της κόπωσης και το λαχάνιασμα είναι οι πιο κοινοί εξ αυτών. Η αερόβια άσκηση είναι δραστηριότητα που κινεί τους μεγάλους μυς του σώματος, όπως αυτοί στα πόδια και τα χέρια, με ρυθμικό τρόπο (για παράδειγμα, όπως στην κολύμβηση και στο περπάτημα).

Γυμναστική μέτριας έντασης σημαίνει ότι η άσκηση αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και το σώμα αρχίζει να ιδρώνει. Παραδείγματα μέτριας έντασης αερόβιας δραστηριότητας περιλαμβάνουν την κολύμβηση, το γρήγορο περπάτημα και την γενική κηπουρική.

Ωστόσο, οι κατευθυντήριες γραμμές του ACOG προτείνουν, επίσης, ότι ακόμη και αν είναι υγιής, μια έγκυος πρέπει πάντα να συμβουλεύεται τον γιατρό της και να ακολουθεί τις δικές του συμβουλές τους για το τι είδους άσκηση είναι ασφαλής και ταιριάζει στις ανάγκες της.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Obstetrics & Gynecology.

http://www.medicalnewstoday.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μοναδικό βίντεο: Πώς αλλάζει το σώμα της γυναίκας στην εγκυμοσύνη

Εγκυμοσύνη: Πόσοι καφέδες την ημέρα μειώνουν τις πιθανότητές σας να γίνετε γονείς

Πώς επηρεάζεται το μωρό από το στρες της μητέρας στην εγκυμοσύνη

Αποβολή στην εγκυμοσύνη: Μια απρόσμενη αιτία που λίγοι γνωρίζουν

Αλκοόλ και εγκυμοσύνη: Τι πραγματικά ισχύει