Γονείς προσέχετε τι σχολικά αγοράζετε στα παιδιά σας

  • Iatropedia
Η σχολική χρονιά ξεκινάει και οι γονείς σπεύδουν στα καταστήματα να αγοράσουν σχολικά είδη στα παιδιά τους. Τα παιδικά σχολικά προϊόντα όμως, δεν είναι τόσο αθώα, και θα πρέπει να επιδείξουμε ιδιαίτερη προσοχή όταν τα αγοράζουμε. Κυρίως γιατί έμμεσα αφορούν την υγεία των παιδιών μας. Διαβάστε ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για μια καλύτερη και ασφαλέστερη επιλογή για τους μικρούς μαθητές...

Σύμφωνα λοιπόν με οδηγία που εξέδωσε το CHEJ (Center for Health, Environment & Justice) των ΗΠΑ, πρέπει απαραίτητα σε όλα τα σχολικά είδη να προσέχουμε να αναγράφεται η σήμανση PVC FREE, δηλαδή οι σάκες, τα τετράδια, οι γόμες, τα μολύβια, οι κασετίνες, τα παιδικά ποτηράκια, κ.α δεν θα πρέπει να περιέχουν πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC), το οποίο έχει συνδεθεί με καρκίνο και άλλες διαταραχές.

Το PVC, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί και να αποκτήσει πλαστικότητα, περιέχει χημικά πρόσθετα, τα οποία είναι άκρως επικίνδυνα. Μερικά από αυτά είναι: ο μόλυβδος, το κάδμιο, οι φθαλικές ενώσεις, οι οργανοκασσιτερικές ενώσεις κ.α. Η καθημερινή επαφή και έκθεση των παιδιών με τέτοια υλικά προκαλεί τοξικότητα.

Σε πολλές περιπτώσεις δεν αναγράφεται αν το προϊόν, περιέχει τέτοιες ενώσεις και υλικά με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουμε τι να κάνουμε, εάν πρέπει ή όχι να το αγοράσουμε. Καλό θα είναι να αποφεύγουμε οτιδήποτε έχει έντονα χρώματα, αφού αυτά περιέχουν μέσα τους βαρέα μέταλλα.Το παιδί όμως είναι παιδί και συχνά ζητάει κάτι που έχει δει στην τηλεόραση ή που έχουν οι φίλοι του. Πρέπει να είμαστε κάθετοι σε ότι αφορά στην υγεία του.

Αν τελικά πρέπει να επιλέξουμε, ας προτιμήσουμε προϊόντα, από ύφασμα ή δέρμα ή έστω από πολυεστέρ ή νάιλον. Σε ότι αφορά τα ποτηράκια ή τα ταπεράκια που τα παιδιά αποθηκεύουν το κολατσιό τους, καλό θα ήταν να μην παρασυρθούμε και να αγοράσουμε ανοξείδωτα και όχι πλαστικά.