«Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Γονιμότητας 2016: Η αρχή για μια νέα ζωή. Ρώτησε & ενημερώσου».

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
ολοκληρώθηκε η εκδήλωση ενημέρωσης κοινού η οποία πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης της Θεσσαλονίκης την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου με τίτλο «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Γονιμότητας 2016: Η αρχή για μια νέα ζωή. Ρώτησε & ενημερώσου».

Η εκδήλωση ήταν μια πρωτοβουλία του Σωματείου Υποστήριξης Γονιμότητας «Κυβέλη», σε συνδιοργάνωση με τη μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, Embryolab και ήταν το αποτέλεσμα συνεργασίας του Σωματείου με τον Ευρωπαϊκό οργανισμό Fertility Europe, ως ελληνική συμμετοχή στις εκδηλώσεις ενημέρωσης που πραγματοποιούνται σε όλη την Ευρώπη, τη συγκεκριμένη εβδομάδα.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Γονιμότητας, είναι ένας καθιερωμένος πια, θεσμός, ο οποίος δημιουργήθηκε από την ανάγκη για ορθή ενημέρωση σε θέματα που άπτονται στην υπογονιμότητα. Στις εκδηλώσεις αυτές συμμετέχουν όλα τα ευρωπαϊκά σωματεία με κοινές δράσεις, οι οποίες στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση και κατάρριψη των «μύθων» σχετικά με ένα θέμα που αφορά πολλούς συνανθρώπους μας.

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να αντιμετωπιστεί ολιστικά το θέμα της υπογονιμότητας, μέσα από εισηγήσεις διακεκριμένων επιστημόνων, ειδικών στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Συγκεκριμένα, συμμετείχαν γυναικολόγοι, εμβρυολόγοι, γενετιστές αλλά και ψυχολόγοι, ενώ οι παρευρισκόμενοι, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τον κάθε ένα ειδικό αποκτώντας έτσι μια σφαιρική και ολοκληρωμένη «γνώση» για την υπογονιμότητα.

Την έναρξη των εργασιών ανήγγειλε η κα Δήμητρα Δρακοπούλου, πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Γονιμότητας «Κυβέλη». Την εκδήλωση χαιρέτησε η κα Βούλα Πατουλίδου, Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής ενότητας Θεσσαλονίκης. Σημαντική στιγμή, ήταν η ηλεκτρονική σύνδεση των παρευρισκομένων με την κα Satu Rautakallio Hokkanen, Προέδρου του Fertility Europe, η οποία χαιρέτισε την εκδήλωση και αναφέρθηκε εκτεταμένα στις δράσεις του Οργανισμού, αλλά και στη σημαντικότητα και συμμετοχή των σωματείων στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Γονιμότητας.

Στην Ελλάδα, πρόβλημα υπογονιμότητας αντιμετωπίζει ένα στα πέντε ζευγάρια στη χώρα μας, ενώ τα ζευγάρια που επιθυμούν να αποκτήσουν δικό τους παιδί αλλά δεν τα καταφέρνουν αγγίζουν τις 300.000. Κάθε χρόνο εκτιμάται πως χάνονται περίπου 200.000 παιδιά εξαιτίας των αμβλώσεων, αριθμός που είναι διπλάσιος από εκείνο των γεννήσεων.

Μετά το πέρας των εκδηλώσεων, η κ. Δήμητρα Δρακοπούλου, πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Γονιμότητας «Κυβέλη», δήλωσε: «To Σωματείο υποστήριξης Γονιμότητας «Κυβέλη» δημιουργήθηκε για να υποστηρίξει τα υπογόνιμα ζευγάρια με κάθε τρόπο, κατά την πορεία τους, στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Είναι ένας πόλος δωρεάν ενημέρωσης και συμβουλευτικής για τις δυνατότητες υποβοήθησης της αναπαραγωγής, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό οργανισμό Fertility Europe το σωματείο μας φέτος συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Γονιμότητας, η οποία δημιουργήθηκε από την ανάγκη όλων των ευρωπαϊκών σωματείων για κοινή ενιαία δράση στα θέματα της υπογονιμότητας. Μήνυμα της φετινής εβδομάδας είναι το «είμαι 1 στις 5» σπάστε το ταμπού της υπογονιμότητας κι ελάτε να μιλήσουμε γι αυτό.»

Ο κ. Αλεξία Χατζηπαρασίδου, κλινική εμβρυολόγος και διευθύντρια των εργαστηρίων του EMBRYOLAB δήλωσε: «Η Ευρωπαϊκή εβδομάδα Γονιμότητας είναι ένας νέος θεσμός  που σαν στόχο έχει να προστατεύσει το δικαίωμα του ανθρώπου στη γονιμότητα. Τα νέα κοινωνικά δεδομένα δημιουργούν την ανάγκη για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, ενώ η πρόληψη φαίνεται να αποκτά στις μέρες μας ιδιαίτερη βαρύτητα.»