Δημιούργησαν τεχνητά ωάρια από αρσενικά κύτταρα! Ίσως μια νέα οδός στις θεραπείες γονιμότητας

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
γονιμότητα
Σκηνικό από σενάριο ταινίας σε κάποιο δυστοπικό μέλλον θυμίζει η ανακάλυψη Ιάπωνα επιστήμονα.

Ένας Ιάπωνας ερευνητής υποστήριξε σε ένα μεγάλο συνέδριο γενετικής ότι δημιούργησε ωάρια από κύτταρα αρσενικών ποντικών.

Η έρευνα, ακόμη στα αρχικά της στάδια, περιελάμβανε την μετατροπή των ανδρικών φυλετικών χρωμοσωμάτων XY σε θηλυκά XX.

Ο καθηγητής Katsuhiko Hayashi από το πανεπιστήμιο της Οσάκα ειδικεύεται στην ανάπτυξη θεραπειών γονιμότητας.

Η έρευνά του δεν έχει δημοσιευθεί ακόμα επισήμως. Την έχει υποβάλει για δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Nature.

Ο καθηγητής George Daley της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα, είπε ότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μέχρι να έρθει αντιμέτωπη η κοινωνία με μια τέτοια απόφαση:

“Το έργο του Hayashi είναι αδημοσίευτο, αλλά συναρπαστικό. Το να το κάνουμε αυτό στους ανθρώπους είναι πιο δύσκολο από τα ποντίκια. Εξακολουθούμε να μην καταλαβαίνουμε αρκετά την μοναδική βιολογία της ανθρώπινης γαμετογένεσης (ο σχηματισμός αναπαραγωγικών κυττάρων) ώστε να αναπαράγουμε το έργο του Hayashi σε ποντίκια».

Λεπτομέρειες παρουσιάστηκαν στη σύνοδο κορυφής για την επεξεργασία ανθρώπινου γονιδίου στο Crick Institute στο Λονδίνο.

Ο καθηγητής Hayashi, ένας παγκοσμίου φήμης επιστήμονας στον τομέα, είπε στους αντιπροσώπους στη συνάντηση ότι η έρευνά του είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο. Τα ωάρια, είπε, ήταν χαμηλής ποιότητας και η τεχνική δεν εφαρμόζεται με ασφάλεια σε ανθρώπους σε αυτό το στάδιο.

Πώς δημιούργησαν ωάριο από αρσενικό κύτταρο

Η τεχνική περιλαμβάνει πρώτα την λήψη ενός κυττάρου δέρματος από ένα αρσενικό ποντίκι και στη συνέχεια την μετατροπή του σε βλαστοκύτταρο (κύτταρο που μπορεί να μετατραπεί σε άλλους τύπους κυττάρων).

Τα κύτταρα είναι αρσενικά και επομένως έχουν χρωμοσώματα XY. Στη συνέχεια, η ομάδα του καθηγητή Hayashi διαγράφει το χρωμόσωμα Υ, αντιγράφει το χρωμόσωμα Χ και μετά κολλά τα δύο Χ μεταξύ τους. Αυτή η διαδικασία επιτρέπει στο βλαστοκύτταρο να προγραμματιστεί, ώστε να γίνει ωάριο!

Η τεχνική θα μπορούσε θεωρητικά να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει υπογόνιμα ζευγάρια, όπου οι γυναίκες δεν μπορούν να παράγουν τα δικά τους ωάρια. Ο ίδιος ο Hayashi τόνισε ωστόσο ότι η μέθοδος απέχει πάρα πολύ ακόμα από το να γίνει διαθέσιμη ως θεραπεία γονιμότητας στους ανθρώπους.

«Ακόμη και στα ποντίκια υπάρχουν πολλά προβλήματα στην ποιότητα του ωαρίου. Επομένως, πριν μπορέσουμε καν να το σκεφτούμε ως θεραπεία γονιμότητας, πρέπει να ξεπεράσουμε αυτά τα προβλήματα, τα οποία θα μπορούσαν να διαρκέσουν πολλά χρόνια», είπε.

Ο καθηγητής Hayashi είπε ότι δεν θα ήταν υπέρ της χρήσης του από έναν άνδρα για να δημιουργήσει ένα μωρό χρησιμοποιώντας το δικό του σπέρμα και τεχνητά ωάρια.

«Τεχνικά αυτό είναι δυνατό. Δεν είμαι τόσο σίγουρος εάν σε αυτό το στάδιο είναι ασφαλές ή αποδεκτό για την κοινωνία».

Πηγές: https://www.bbc.com, https://www.theguardian.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπογονιμότητα: Ποιοι «μύθοι» συντηρούνται στην ελληνική κοινωνία – Μελέτη

Θεραπείες υπογονιμότητας: Νέα πρωτεΐνη βοηθά την ένωση του σπερματοζωαρίου με το ωάριο

Υπογονιμότητα: Ποιες είναι οι ύποπτες ενδείξεις σε άνδρες και γυναίκες

Πως επηρεάζει ο θυρεοειδής τη γονιμότητα – Ποια άλλα ενδοκρινικά νοσήματα τη μειώνουν

φωτό: iStock