Ακρωτηρίασαν 6χρονη που κόλλησε απλό στρεπτόκοκκο – Τα συμπτώματα της νόσου [vid]

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
στρεπτόκοκκο
Ένα 6χρονο κορίτσι από το Οχάιο των ΗΠΑ χρειάστηκε να υποβληθεί σε επέμβαση ακρωτηριασμού ενός ποδιού της μετά από επιπλοκή που παρουσίασε η λοίμωξη από απλό στρεπτόκοκκο στον λαιμό! Αλλά πώς είναι δυνατόν αυτή η σχετικά κοινή βακτηριακή λοίμωξη να προκαλέσει μια τέτοια ακραία επιπλοκή;

Η 6χρονη Tessa Puma, ξεκίνησε θεραπεία για στρεπτόκοκκο στον λαιμό στις αρχές Μαρτίου. Τότε, δεν είχε συμπτώματα της ασθένειας, αλλά οι γιατροί την έβαλαν σε θεραπεία επειδή έκαναν τεστ που έδειξαν ότι το κορίτσι ήταν θετικό για στρεπτόκοκκο της ομάδας-Α, το βακτήριο που προκαλεί την λοίμωξη, αφού ο πατέρας της είχε ήδη στρεπτόκοκκο στον λαιμό.

Στη συνέχεια, γύρω στις 25 Μαρτίου η 6χρονη αρρώστησε με συμπτώματα γρίπης και είχε πόνο στο χέρι και το πόδι της, ενώ είπε στους γονείς της ότι το δέρμα της ήταν πολύ ευαίσθητο και πονούσε όταν το άγγιζε. Στο νοσοκομείο, οι γιατροί της έκαναν εξετάσεις για γρίπη και τα αποτελέσματα ήταν θετικά. Όμως, μετά από περαιτέρω εξετάσεις, την διέγνωσαν με νεκρωτική απονευρωσίτιδα, δηλαδή με ένα δερματοφάγο βακτήριο (σοβαρή βακτηριακή λοίμωξη) που καταστρέφει το δέρμα και τον μυικό ιστό.

στρεπτόκοκκο

Η 6χρονη Tessa μαζί με τον πατέρας της. Η μικρή λατρεύει τον χορό από πολύ μικρή ηλικία. Παρά την περιπέτειά της λέει ότι θα συνεχίσει να χορεύει όσο μπορεί…

Υπάρχουν διάφοροι τύποι βακτηρίων που μπορεί να προκαλέσουν νεκρωτική απονευρωσίτιδα, αλλά το βακτήριο στρεπτόκοκκου ομάδας-Α είναι η πιο κοινή αιτία. Σε άτομα με αυτή την λοίμωξη, το βακτήριο μολύνει τον συνδετικού ιστό που περιβάλλει τους μυς, τα νεύρα, το λίπος και τα αιμοφόρα αγγεία, απελευθερώνοντας τοξίνες που καταστρέφουν τον ιστό.

Γενικά, ένας άνθρωπος μπορεί να έχει το βακτήριο του στρεπτόκοκκου ομάδας-Α στην μύτη, στον λαιμό και ντο δέρμα χωρίς να παρουσιάζει συμπτώματα. Αλλά όταν αυτό το βακτήριο περάσει στον βαθύ ιστό (είτε μέσω μιας ανοιχτής πληγής, είτε μέσω της κυκλοφορίας του αίματος) μπορεί να προκαλέσει νεκρωτική απονευρωσίτιδα.

Από το 2010 και μετά, ΗΠΑ καταγράφονται επισήμως 700-1.100 περιστατικά νεκρωτικής απονευρωσίτιδας από στρεπτόκοκκο ομάδας-Α κάθε χρόνο. Στην περίπτωση της 6χρονης Tessa, η νέκρωση του ιστού ήταν τόσο εκτεταμένη που οι γιατροί χρειάστηκε να ακρωτηριάσουν το πόδι της από το γόνατο και κάτω. Θα χρειαστεί, επίσης, πρόσθετες χειρουργικές επεμβάσεις, μοσχεύματα δέρματος και μια μακρά περίοδο φυσικής αποκατάστασης.

Σε ένα άλλο περιστατικό στα μέσα Μαρτίου, ένας άντρας στο Μίσιγκαν χρειάστηκε επίσης ακρωτηριασμό, μετά από σηπτικό σοκ που ομοίως προκλήθηκε από λοίμωξη στρεπτόκοκκου στον λαιμό.

http://www.livescience.com

http://www.ohio.com

Πονόλαιμος: Πότε είναι απλό κρυολόγημα και πότε στρεπτόκοκκος

Ο στρεπτόκοκκος είναι μια βακτηριακή λοίμωξη που προκαλείται από το βακτήριο Streptococcus (ομάδας Α). Τις περισσότερες φορές, ο πονόλαιμος οφείλεται σε ιούς, ή είναι παρενέργεια λοιμώξεων σε άλλα μέρη της μύτης και των ιγμορίων.

Πώς θα καταλάβετε αν ο πονόλαιμος οφείλεται σε στρεπτόκοκκο

Βλέπετε ασυνήθιστα σημάδια;

πονόλαιμος

Ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα του στρεπτόκοκκου είναι ένας κόκκινος, τραχύς στην όψη και την αίσθηση λαιμός με πρησμένες αμυγδαλές, που συχνά έχουν ορατές λευκές κηλίδες (πύον). Τυχόν σκούρες κόκκινες κηλίδες γύρω από τις αμυγδαλές, ή στον ουρανίσκο είναι επίσης ενδεικτικά σημάδια στρεπτόκοκκου στον λαιμό. Τα σημάδια αυτά είναι τα ίδια σε παιδιά και ενήλικες.

Έχετε συμπτώματα κρυολογήματος;

πονόλαιμος

Αν έχετε συμπτώματα κρυολογήματος, όπως ρινική καταρροή, ρινική συμφόρηση, οπισθορρινική καταρροή, φαγούρα στον λαιμό με απώλεια της φωνής (λαρυγγίτιδα) και βήχα, συνήθως αυτό υποδεικνύει μια ιογενή πηγή για τον πονόλαιμο που νιώθετε και όχι στρεπτόκοκκο.

Έχετε υψηλό πυρετό;

πονόλαιμος

Δυστυχώς ο πονόλαιμος από στρεπτόκοκκο μπορεί να συνοδεύεται με υψηλό, ή και χαμηλό πυρετό. Αλλά ο πονόλαιμος με πυρετό πάνω από 38,3 °C συνήθως υποδηλώνει μια μόλυνση από στρεπτόκοκκο. Αν έχετε πόνο στον λαιμό, αλλά καθόλου πυρετό, τότε δεν έχετε στρεπτόκοκκο.

Έχετε πρησμένους λεμφαδένες;

πονόλαιμος

Οι πρησμένοι λεμφαδένες κάτω από το πηγούνι και στο μπροστινό μέρος του λαιμού μπορεί να είναι μια αντίδραση σε οποιαδήποτε μόλυνση στο σώμα και δεν είναι ειδικά συμπτώματα για στρεπτόκοκκο. Η διόγκωση των λεμφαδένων μπορεί να είναι συμβεί επ’ αφορμή οποιασδήποτε λοίμωξης στην μύτη, τα ιγμόρεια, τα αυτιά, ή τον λαιμό.

Πόσο οξύς είναι ο πόνος;

πονόλαιμος

Μια μόλυνση από στρεπτόκοκκο στον λαιμό συχνά χαρακτηρίζεται ως πολύ επώδυνη. Μπορεί να έχετε δυσκολία στην κατάποση ακόμα και στο δικό σας σάλιο. Ο πονόλαιμος από στρεπτόκοκκο τείνει να είναι πιο οξύς και διαρκεί περισσότερο από όσο εκείνος που οφείλεται σε κρυολόγημα.

Έχετε κάποιο εξάνθημα;

πονόλαιμος

Αν πονόλαιμος συνοδεύεται από ένα λεπτό, με αίσθηση σαν γυαλόχαρτο στην αφή και ροζ χρωματισμού, εξάνθημα στο δέρμα, τότε ίσως έχετε οστρακιά, η οποία σίγουρα σχετίζεται με τα βακτήρια του στρεπτόκοκκου. Εάν συμβεί αυτό, δείτε ένα γιατρό αμέσως. Η οστρακιά αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά.

Πονόλαιμος από στρεπτόκοκκο: Θεραπεία και αντιμετώπιση

Εάν ο γιατρός σας διαγνώσει ότι έχετε στρεπτόκοκκο, θα σας συνταγογραφήσει αντιβίωση, ή θα σας κάνει μια ένεση με αντιβιοτικό. Είναι σημαντικό να ολοκληρώσετε πλήρως την θεραπεία που θα σας συστήσει, ακόμα και αν αισθάνεστε καλύτερα προτού αυτή τελειώσει. Ο στρεπτόκοκκος εξακολουθεί να είναι μεταδοτικός, ακόμη και αν παίρνετε αντιβιοτικά. Γι’ αυτό πρέπει να πλένετε τα χέρια σας συχνά, να μην μοιράζεστε τρόφιμα ή σκεύη με άλλους και να πετάξετε την οδοντόβουρτσά σας, αφότου ολοκληρωθεί η θεραπεία.

Κάποια απλά μέτρα αντιμετώπισης για τον πονόλαιμο από στρεπτόκοκκο περιλαμβάνουν γαργάρες με ζεστό αλατισμένο νερό, παστίλιες λαιμού, σπρέι λαιμού και τσάι με μέλι. Όλες αυτές οι θεραπείες αποσκοπούν στο να διατηρείτε τον λαιμό σας υγρό και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Αναρωτιέστε τι πρέπει να τρώτε σε αυτή την κατάσταση; Επιλέξτε μαλακές, δροσερές τροφές, όπως τα παγωτά, milkshakes και ζελέδες. Η δροσιά των τροφίμων καταπραΰνει τον πόνο και οι μαλακές τροφές είναι εύκολο να διέλθουν από περιοχές του λαιμού με φλεγμονή.

Είναι σημαντικό να μείνετε καλά ενυδατωμένοι, για να βοηθήσετε το σώμα σας να καταπολεμήσει την μόλυνση. Πίνετε άφθονο νερό. Χρησιμοποιήστε ένα καλαμάκι για να πιείτε νερό, ή άλλα υγρά, προκειμένου να είναι ευκολότερη η κατάποση. Αποφύγετε τους χυμούς εσπεριδοειδών και τα αλκοολούχα ποτά.

Απλά αναλγητικά, όπως ιβουπροφαίνη, ακεταμινοφαίνη και ναπροξένη θα σας βοηθήσουν να μειωθεί ο πονόλαιμος. Τα παιδιά και οι έφηβοι δεν πρέπει ποτέ να παίρνουν ασπιρίνη χωρίς τη σύμφωνη γνώμη ενός γιατρού, επειδή υπάρχει κίνδυνος να εκδηλώσουν σύνδρομο Reye.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν ο πονόλαιμος δεν υποχωρεί και δεν “ανταποκρίνεται” στις θεραπείες αυτές, μπορεί να είναι σημάδια μιας πιο σοβαρής κατάστασης, όπως μονοπυρήνωση, Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενη Νόσος (ΣΜΝ), όγκος στον λαιμό, μηνιγγίτιδα, ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Δείτε το γιατρό σας εάν έχετε υποβληθεί σε θεραπεία για στρεπτόκοκκο και η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί, ή δεν σας έχει περάσει ο πονόλαιμος μετά από 3-4 ημέρες.

http://www.medicinenet.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα πάντα για την στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα από το iatropedia.gr

Νέο πρωτοποριακό συνδυαστικό εμβόλιο κατά του στρεπτόκοκκου Α

Σταφυλόκοκκος: ΟΛΑ τα συμπτώματα για να ξέρετε αν έχετε μολυνθεί [pics]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν