Αυτισμός: Επικίνδυνος ο Τραμπ – Λέει ότι αυξάνεται ο αυτισμός λόγω (και) του εμβολιασμού – Οι ειδικοί τον διαψεύδουν με στοιχεία

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Τραμπ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντοναλντ Τραμπ, είχε συνάντηση χτες με εκπροσώπους γονέων και δασκάλων, παρουσία της υπουργού Εκπαίδευσης, Betsy DeVos, και -μεταξύ άλλων- είπε ότι υπάρχει “τρομακτική αύξηση” στα περιστατικά αυτισμού στα παιδιά.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε αυτό το σχόλιο σε συνομιλία του με μία δασκάλα, επικεφαλής σχολικού ιδρύματος για παιδιά με αυτισμό. Την ρώτησε αν πράγματι υπάρχει αύξηση στον παιδικό αυτισμό, όπως πιστεύει ο ίδιος, και εκείνη του είπε ότι έχει παρατηρήσει κάποια αύξηση στα παιδιά που έρχονται στο εκπαιδευτικό της ίδρυμα.

Τότε ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε: “Αν κοιτάξει κανείς την τεράστια αύξηση (σ.σ. στον αυτισμό), είναι πραγματικά απίστευτο, είναι πραγματικά ένα φρικτό πράγμα να παρακολουθούμε αυτό το τεράστιο ποσό της αύξησης (…) Έχετε κάποια ιδέα (σ.σ. στο γιατί συμβαίνει αυτό); Και το βλέπετε στα σχολεία”.

Όταν η διευθύντρια δασκάλα του είπε ότι 1 στα 68 παιδιά έχει αυτισμό, Ο Τραμπ επέμεινε ότι εκ νέου ότι ο αριθμός είναι σε άνοδο, προσθέτοντας: “Καλά, ίσως μπορούμε να κάνουμε κάτι γι ‘αυτό”, αφήνοντας υποννοούμενο για το μεγάλο θέμα του εμβολιασμού των παιδιών, όπως θα δούμε παρακάτω.

Ωστόσο, οι ειδικοί εμπειρογνώμονες για τον αυτισμό, διαφωνούν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ και υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν πραγματικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν κάποια δραματική αύξηση στον αυτισμό.

“Δεν υπάρχει ομοφωνία ως προς το εάν ή όχι έχει υπάρξει οποιαδήποτε σημαντική αύξηση στην πραγματική επικράτηση του αυτισμού. Τέλος. Η πραγματική συζήτηση είναι εάν ή όχι υπήρξε μια μικρή αύξηση και υπάρχουν μια σειρά από παράγοντες που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ρόλο σε αυτή την μικρή αύξηση. Για παράδειγμα, είναι καλά τεκμηριωμένο ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία γονείς κάνουν περισσότερα αυτιστικά παιδιά και οι άνθρωποι περιμένουν πλέον να παντρευτούν και να έχουν τα παιδιά (…) Αλλά τα στοιχεία δεν υποστηρίζουν ότι υπάρχει κάποια τεράστια, εντυπωσιακή, ‘τρομακτική’, όπως είπε ο Τραμπ, αύξηση στον αυτισμό (…) Η κύρια πηγή της αύξησης που ξεκίνησε στη δεκαετία του 1990 ήταν η διεύρυνση των διαγνωστικών κριτηρίων και η συνειδητοποίηση ότι ο αυτισμός είναι πολύ περισσότερο κοινός από ό,τι πιστεύαμε παλιότερα”.

Με άλλα λόγια, μπορεί να υπάρχουν μερικές πολιτιστικές αλλαγές που κάνουν τα ποσοστά αυτισμού να έχουν ελαφριές διακυμάνσεις με την πάροδο του χρόνου, αλλά η σταδιακή αύξηση των διαγνώσεων μπορεί πιθανότατα να αποδοθεί στο ότι οι γιατροί και οι ερευνητές γνωρίζουν ολοένα και περισσότερα πράγματα για τον αυτισμό, τον εντοπίζουν καλύτερα και ξέρουμε βάσει στοιχείων, ότι πολύ περισσότεροι άνθρωποι από όσοι πιστεύαμε παλιότερα, έχουν αυτισμό.

Ο αυτισμός, όπως είναι κατανοητός σήμερα, είναι στην πραγματικότητα μια αρκετά νέα διάγνωση. Μέχρι και τη δεκαετία του ’60 και του ’70, πολλοί ερευνητές λανθασμένα πίστευαν ότι ο αυτισμός στα παιδιά ήταν αποτέλεσμα κακής γονικής συμπεριφοράς των μητέρων τους, που “δεν τα αγαπούσαν αρκετά”. Ο αυτισμός έγινε κατανοητός ως μια γενετική πάθηση μόλις τη δεκαετία του 1980, ενώ τα σχολεία ξεκίνησαν ειδικά προγράμματα για παιδιά με αυτισμό μόλις τη δεκαετία του 1990.

Το πιο πιθανό είναι ότι ένα παιδί με αυτισμό δεν θα είχε καν διαγνωστεί σωστά στις δεκαετίες του ’60, του ’70 και του ’80, ενώ σήμερα θα ξέραμε ότι η ιδιαίτερη συμπεριφορά του δεν είναι “νοητική στέρηση”, αλλά είναι σύμπτωμα αυτισμού.

Το επικίνδυνο κίνημα κατά του εμβολιασμού

Η αντίληψη ότι ο αυτισμός είναι σε άνοδο είναι ένα θέμα συζήτησης που υποδαυλίζεται από το κίνημα κατά του εμβολιασμού. Πρόκειται για ανθρώπους που πιστεύουν ότι τα παιδιά θα πρέπει να μην εμβολιάζονται, επειδή, σύμφωνα με μια άκρως αμφιλεγόμενη έρευνα του 1998, ο εμβολιασμός προκαλεί αυτισμό.

Το πρόβλημα είναι ότι ο Ντόναλντ Τραμπ, πιστεύει αυτή την άποψη. Δείτε τι είχε γράψει στο twitter το 2014:

Ντόναλντ Τραμπ

Το tweet του Ντόναλντι Τραμπ λέει: «Ένα υγιές, μικρό παιδί πηγαίνει στο γιατρό, το γεμίζουν με τεράστιες ποσότητες από πολλά εμβόλια, δεν αισθάνεται καλά και αλλάζει – ΑΥΤΙΣΜΟΣ. Υπάρχουν πολλές τέτοιες περιπτώσεις!»

Πιο πρόσφατα, ο Τραμπ συναντήθηκε με τον Robert Kennedy Jr., έναν ακτιβιστή υπέρμαχο του κινήματος κατά του εμβολιασμού, ο οποίος έχει δημοσιεύσει βιβλία με αστήριχτους επιστημονικά ισχυρισμούς για δήθεν κινδύνους από τον εμβολιασμό. Ισχυρίζεται (χωρίς επιστημονικές αποδείξεις) ότι μια κλίκα επιστημόνων “δηλητηριάζουν τα παιδιά με σκοπό το κέρδος”, κάνοντάς τους εμβόλια. Μετά τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Κένεντι φέρεται να είναι υποψήφιος για επικεφαλής μιας προεδρικής επιτροπής για την “ασφάλεια του εμβολιασμού και την επιστημονική ακεραιότητα”.

Ο Andrew Wakefield, ο συντάκτης της άκρως αμφιλεγόμενης μελέτης του 1998, παρέστη στην επίσημη εκδήλωση της ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ ως προέδρου των ΗΠΑ.

Το κίνημα των “αντι-εμβολιαστών” έχει προκαλέσει ανησυχία στην επιστημονική και ιατρική κοινότητα, δεδομένου ότι υπάρχουν ενδείξεις πως αυτή η επικίνδυνη άποψη περί κινδύνου από τον εμβολιασμό των παιδιών, έφερε αύξηση στα κρούσματα ιλαράς στις ΗΠΑ. Η ιλαρά μπορεί να αποβεί μοιραία για τα παιδιά, όπως και ο κοκκύτης και άλλες ασθένειες που έχουμε εξαλείψει χάρη στα εμβόλια.

http://www.businessinsider.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτισμός: Τι συμπτώματα παρουσιάζει ένα παιδί ανάλογα με την ηλικία

Μοναδικό βίντεο: Ένα παιδί με ΔΕΠΥ και ένα χωρίς – Δείτε διαφορές στην συμπεριφορά [vid]

Αυτισμός: Όλα τα σημάδια που πρέπει να προσέχουν οι γονείς [vid]

«Γροθιά» στο αντιεμβολιαστικό κίνημα από ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ

Θάνατος βρέφους από κοκκύτη στην Αθήνα – Σωτήριος ο εμβολιασμός της εγκύου λένε οι παιδίατροι

Παιδίατροι: «Μόνο ο εμβολιασμός μπορεί να ελαττώσει ή και να εξαλείψει την μηνιγγίτιδα»

Ασπίδα προστασίας για βρέφη και παιδιά ο σωστός και έγκαιρος εμβολιασμός