«Γροθιά» στο αντιεμβολιαστικό κίνημα από ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ αρνήθηκε να μπλοκάρει ένα νέο νόμο της Πολιτείας της Καλιφόρνια ο οποίος έθετε αυστηρές οδηγίες εμβολιασμού για μαθητές σχολείων της Πολιτείας. Η απόφαση αυτή ήρθε ως απάντηση στην αγωγή που κατατέθηκε από γονείς οι οποίοι αμφισβητούσαν τη νέα αυστηρή νομοθεσία υποχρεωτικού εμβολιασμού που επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ κατά την έναρξη του τρέχοντος σχολικού έτους και ζητούσαν να μπλοκαριστεί.

Με τον τρόπο αυτό απαγορεύεται η προσωπική επιλογή και οι απαλλαγές λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων από τους κώδικες εμβολιασμού της Καλιφόρνιας, γεγονός που σημαίνει ότι πλέον μόνο τα παιδιά με ιατρικό πρόβλημα θα μπορούν να εξαιρεθούν από εμβολιασμούς για παιδικές ασθένειες.

Η αγωγή, που κατατέθηκε στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ στο Σαν Ντιέγκο τον περασμένο μήνα, ζήτησε τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων για να μην τεθούν σε ισχύ οι νέες ρυθμίσεις, αλλά η δικαστής Dana Sabraw έκρινε ότι τα πολιτειακά νομοθετικά σώματα έχουν «μακρά ιστορία ρυθμίσεων ώστε τα παιδιά να εμβολιάζονται ως προϋπόθεση για την εγγραφή στο σχολείο», και δεν επιτρέπει απαλλαγές λόγω προσωπικής επιλογής ή θρησκευτικών πεποιθήσεων.

«Σε αυτή την περίπτωση, οι ενάγοντες δεν έχουν αποδείξει ότι έχουν το δικαίωμα για την έκτακτη έκδοση προσωρινής διαταγής», έγραψε η Sabraw στην απόφαση 18 σελίδων.

Το επίμαχο νομοσχέδιο πέρασε τον Ιούνιο του 2015 από τον Δημοκρατικό Κυβερνήτη Jerry Brown και προϋποθέτει όλοι οι μαθητές να είναι εμβολιασμένοι κατά των ασθενειών της παιδικής ηλικίας, εκτός αν υπάρχει ιατρικός λόγος. Είχε περάσει δε αυτός ο νόμος μετά από ένα ξέσπασμα ιλαράς μεταξύ μη εμβολιασμένων ατόμων στη Disneyland το 2014.

Ο νόμος, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ φέτος, έκανε την Καλιφόρνια την τρίτη Πολιτεία των ΗΠΑ που εξαλείφει τις θρησκευτικών πεποιθήσεων και άλλων προσωπικών επιλογών εξαιρέσεις για τους εμβολιασμούς. Πυροδότησε σθεναρές διαμαρτυρίες από τους γονείς που πιστεύουν ότι οι εμβολιασμοί μπορεί να είναι επιβλαβείς για τα παιδιά αλλά και θρησκευτικές ομάδες που δεν επιθυμούν να δουν την απαλλαγή τους να μην ισχύει.
(Αναφορά από τον Curtis Skinner στο Σαν Φρανσίσκο, την επεξεργασία από την G Crosse).

πηγή: reuters

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν