Παιδίατροι: «Μόνο ο εμβολιασμός μπορεί να ελαττώσει ή και να εξαλείψει την μηνιγγίτιδα»

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
"Οι ηλικίες που είναι πιο ευπαθείς για να πάθουν μηνιγγίτιδα Β είναι τα βρέφη και τα νήπια κάτω των 4 ετών και οι έφηβοι. Στην Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ στην δεκαετία 2004-2014 διαγνώστηκαν 500 κρούσματα και 50 περίπου θάνατοι". Αυτά μας είπε μεταξύ πολλών άλλων η παιδίατρος, Αναστασία Νάτσιου, με την οποία το iatropedia επικοινώνησε για να σας δώσει πλήρη ενημέρωση για την μηνιγγίτιδα Β και το εμβόλιο που προστατεύει από αυτήν αλλά δεν αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ.

Όπως μας εξηγεί η κ. Νάτσιου, η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος οφείλεται στο μηνιγγιτιδόκοκκο (neisseria meningitidis) που έχει τουλάχιστον 13 ορότυπους. Στην Ελλάδα επικρατεί η οροομάδα Β που μπορεί δε να προκαλέσει μηνιγγοκοκκαιμία, μηνιγγίτιδα ή και τα δύο.

natsioy

Η γνωστή παιδίατρος είναι εξαιρετικά περιγραφική όταν μας απαντά τον τρόπο που κάνει την εμφάνισή της η νόσος:

«Η εισβολή συχνά είναι ύπουλη και κεραυνοβόλος. Αρχίζει με ασαφή συμπτώματα, όπως είναι ο πυρετός, το ρίγος, η κακουχία, δηλαδή συμπτώματα που βρίσκουμε σε πολλές απλές ιώσεις των παιδιών, αλλά πολύ γρήγορα η κατάσταση του παιδιού με μηνιγγίτιδα επιδεινώνεται και παρουσιάζει πονοκέφαλο, εμετό, διαταραχή επιπέδου συνείδησης, σπασμούς ή -ακόμη χειρότερα- εμφανίζει εξάνθημα με ασαφή χαρακτηριστικά που στη συνέχεια όμως γίνεται αιμορραγικό. Και αυτή είναι η πιο βαριά μορφή που πολύ συχνά οδηγεί σε θάνατο«.

Αλλά αυτό που ζητήσαμε κυρίως να μας εξηγήσει η κ. Νάτσιου από την πολυετή εμπειρία της ως παιδίατρος είναι πως αρκετές φορές η νόσος ξεφεύγει της προσοχής γονιών και γιατρών στα πρώιμα στάδιά της… Όπως μας απαντά, «καθώς τα συμπτώματα είναι συχνά ασαφή, μπορεί να μην αξιολογηθεί σωστά από τους γονείς η σοβαρότητα τους ή και να παρερμηνευτούν ακόμη και από έμπειρο παιδίατρο. Επίσης η εισβολή είναι ύπουλη, η εξέλιξη ραγδαία και δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος για την κατάλληλη θεραπευτική παρέμβαση».

Ρωτήσαμε εξάλλου την γιατρό ποια είναι η γνώμη της για το υπάρχον εμβόλιο, αν είναι ασφαλές κι αν πρέπει να ενταχθεί στο Εθνικό πρόγραμμα Εμβολιασμών. Και η απάντησή της δεν θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρη:

«Κατά την γνώμη μου, θα έπρεπε το εμβόλιο να ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού, όπως άλλωστε πολύ σαφώς επιμένει η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία! Και αν τα τωρινά οικονομικά της χώρας μας δεν επιτρέπουν καθολικό εμβολιασμό παιδιών και εφήβων, θα μπορούσε να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα όπως είναι αυτό της Μεγάλης Βρετανίας, και να ξεκινήσει από συγκεκριμένες ηλικίες».

Και καταλήγει η κ. Νάτσιου:

«Το γεγονός ότι ενώ το εμβόλιο υπάρχει, δεν χορηγείται δωρεάν, επιφέρει τα εξής: Πρώτα απ΄όλα αμφιβολίες για την αξιοπιστία του, την ασφάλεια του και την αναγκαιότητα. Επίσης επιβαρύνει ταυτόχρονα οικονομικά τους ήδη ταλαιπωρημένους Έλληνες γονείς αλλά και διαχωρίζει σε πλούσιους και φτωχούς και επιφέρει μεγάλη ανισότητα στην προστασία των παιδιών.

Ο ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ Ο ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ μπορεί να ελαττώσει μέχρι εξαλείψεως τη μηνιγγίτιδα. Μπορεί τα κρούσματα να μην είναι πάρα πολλά, η ασθένεια όμως δεν κάνει διακρίσεις και θα ήθελα να πω σε κάθε γονιό ότι όταν αυτή η τόσο σοβαρή και πιθανόν θανατηφόρα ασθένεια αφορά το δικό σου παιδί, το οποίο μπορεί να πεθάνει, ενώ αν ήταν εμβολιασμένο θα ήταν προστατευμένο 100%, τα πράγματα παίρνουν άλλη διάσταση… Ο κάθε γονιός πρέπει να είναι απόλυτα σίγουρος και θετικός για τον εμβολιασμό για την μηνιγγίτιδα Β».