Αυξάνονται πρόωρα οι λοιμώξεις από αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV)

  • Ρούλα Τσουλέα
RSV
Τι αναφέρουν τα Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) σε προειδοποίηση προς τους γιατρούς.

Απότομη αύξηση παρουσίασαν ήδη από τον Αύγουστο οι λοιμώξεις από αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) στις ΗΠΑ και η αρμόδια υγειονομική Αρχή ενημέρωσε σχετικώς τους γιατρούς όλης της χώρας.

Σε προειδοποίηση που εξέδωσαν τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) αναφέρουν ότι ιστορικά η εποχή των λοιμώξεων από τον ιό RSV άρχιζε το φθινόπωρο και κορυφωνόταν τον χειμώνα.

Τον κύκλο αυτό διατάραξε η πανδημία και οι περιορισμοί της. Η δραστηριότητα του ιού RSV περιορίστηκε στο ελάχιστο μεταξύ Μαΐου 2020 και Μαρτίου 2021. Τον Μάιο του 2021 αργότερα άρχισε μία άτυπη εποχή λοιμώξεων που κορυφώθηκε τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς και συνεχίστηκε μέχρι το τέλος του 2021. Πέρυσι ο ιός εμφανίστηκε το καλοκαίρι και εφέτος φαίνεται ότι συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο.

Ο ιός RSV έχει αυξημένη δραστηριότητα στη Φλόριντα και τη Τζώρτζια. Τους επόμενους 2-3 μήνες αναμένεται να έχει διασπαρεί στις βόρειες και ανατολικές πολιτείες.

Οι λοιμώξεις από αυτόν είναι αρκετά σοβαρές στα μικρά παιδιά. Προκαλούν έως και 300 θανάτους ετησίως στις ηλικίες κάτω των 5 ετών. Επιπλέον, ευθύνονται για 80.000 νοσηλείες στα νοσοκομεία.

Οι νοσηλείες στη Τζώρτζια αυξήθηκαν από 2 ανά 100.000 παιδιά σε 7 ανά 100.000 μεταξύ 5 και 19 Αυγούστου 2023 αντιστοίχως, λένε τα CDC. Πολλές από αυτές τις νοσηλείες αφορούσαν νήπια.

Διαβάστε ακόμα  ΕΕ: Θετική γνωμοδότηση για το πρώτο εμβόλιο έναντι του ιού RSV για τα μωρά

Για την προστασία των βρεφών αναμένεται έγκριση ενός εμβολίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) έχει ήδη εκδώσει θετική γνωμοδότηση. Το εμβόλιο έχει ήδη εγκριθεί στις ΗΠΑ.

213.000 νοσηλείες παιδιών τον χρόνο στην Ευρώπη

Ο RSV είναι ένα συχνός αναπνευστικός ιός. Συνήθως προκαλεί ήπια συμπτώματα, που μοιάζουν με αυτά του κρυολογήματος. Ωστόσο μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στα μικρά παιδιά (κάτω των 5 ετών) και στους ηλικιωμένους.

Στην πραγματικότητα, αποτελεί κύρια αιτία νοσηλείας των μικρών παιδιών στο νοσοκομεία. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (ECDC), στην ΕΕ, τη Νορβηγία και τη Βρετανία εισάγονται ετησίως στα νοσοκομεία 213.000 μικρά παιδιά εξαιτίας του. Τα παιδιά αυτά έχουν βρογχιολίτιδα ή πνευμονία που μπορεί να οδηγήσει σε μοιραία αναπνευστική δυσχέρεια.

Φωτογραφία: iStock