Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να γίνει μεταμόσχευση μαλλιών και πότε όχι

  • Ρούλα Τσουλέα
μεταμόσχευση μαλλιών
Ποια είδη αλωπεκίας επιτρέπουν να γίνει μεταμόσχευση μαλλιών και ποια την αποκλείουν. Ποιες άλλες αντενδείξεις υπάρχουν.

Περισσότεροι από οκτώ στους δέκα άνδρες και τέσσερις στις δέκα γυναίκες παρουσιάζουν τριχόπτωση, η οποία μπορεί να έχει ποικίλες αιτίες και μορφές. Αν και πολλοί από αυτούς την αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά με συντηρητικές μεθόδους (π.χ. φάρμακα), άλλοι προτιμούν την μεταμόσχευση μαλλιών. Ωστόσο δεν είναι όλοι οι πάσχοντες κατάλληλοι υποψήφιοι γι’ αυτήν.

Όπως αναφέρει ο πλαστικός επανορθωτικός και αισθητικός χειρουργός Γεώργιος Βελιμβασάκης, «τις τελευταίες δεκαετίες έχουν σημειωθεί άλματα στη χειρουργική αποκατάσταση των μαλλιών». Η πρόοδος που έχει συντελεσθεί έχει «καταστήσει τη μεταμόσχευση την πιο αποτελεσματική, ασφαλή και αξιόπιστη λύση για όσους ταλαιπωρούνται από αλωπεκία», προσθέτει.

Μολονότι, όμως, η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών είναι κατάλληλοι υποψήφιοι γι’ αυτήν,  κάποιοι δεν είναι. Και αυτό, διότι ορισμένα είδη τριχόπτωσης αποκλείουν αυτήν τη θεραπευτική επιλογή.

Η απόλυτη ένδειξη για μεταμόσχευση μαλλιών είναι η ανδρογενής αλωπεκία, δηλαδή η ανδρικού τύπου τριχόπτωση. Η ανδρογενής αλωπεκία είναι η συχνότερη διαταραχή της τριχοφυΐας. Παρά την ονομασία της, επηρεάζει εξίσου άνδρες και γυναίκες, αν και εκείνες την εκδηλώνουν σε ηπιότερο βαθμό.

Εξίσου κατάλληλες υποψήφιες για μεταμόσχευση είναι οι γυναίκες οι οποίες έχουν γυναικείου τύπου αλωπεκία (female pattern hair loss – FPHL). Αυτή είναι η μη- ουλωτική προοδευτική αραίωση των μαλλιών σε συγκεκριμένα σημεία του τριχωτού, λόγω της συστολής των θυλάκων των τριχών. Η συστολή αυτή εμποδίζει την ανάπτυξη των μαλλιών. Η γυναικείου τύπου αλωπεκία αναπτύσσεται κυρίως στην μετωπιαία, κεντρική και βρεγματική επιφάνεια του κρανίου (δηλαδή άνω και πλάγια στο μέτωπο).

Από αυτές τις δύο μορφές αλωπεκίας «πάσχει πάνω από το 90% των ανθρώπων που έχουν ανάγκη τη μεταμόσχευση μαλλιών», επισημαίνει ο κ. Βελιμβασάκης. «Επομένως, λόγω της πάθησής τους λίγοι είναι εκείνοι που εξαιρούνται».

Ποιοι δεν μπορούν να κάνουν μεταμόσχευση μαλλιών

Υπάρχουν αρκετές κατηγορίες πασχόντων οι οποίοι δεν μπορούν να προχωρήσουν σε μεταμόσχευση μαλλιών. Κατ’ αρχάς είναι οι πάσχοντες από:

  • Διάχυτη χωρίς πρότυπο αλωπεκία (DUPA) ή
  • Ουλωτική αλωπεκία ή
  • Γυροειδή αλωπεκία

Στη διάχυτη χωρίς πρότυπο αλωπεκία (DUPA), η απώλεια της  πυκνότητας δεν περιορίζεται στην κορυφή της κεφαλής. Η λέπτυνση των τριχών παρουσιάζεται σε όλο το κρανίο χωρίς τη διατήρηση σταθερής ζώνης τριχών.

Η ουλωτική αλωπεκία οφείλεται σε φλεγμονή που υπάρχει κάτω από την επιδερμίδα και καταστρέφει τους θυλάκους των τριχών. Η μεταμόσχευση μαλλιών μπορεί ακόμα και να επιδεινώσει τη νόσο αυτή.

Η γυροειδής αλωπεκία είναι ένας αυτοάνοσος τύπος αλωπεκίας που προσβάλλει τα θυλάκια των τριχών, τα οποία αναγνωρίζονται ως ξένο σώμα από το ανοσοποιητικό σύστημα. Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να επιταχύνει την υποτροπή και τα μεταμοσχευμένα μαλλιά μπορεί να προσβληθούν επίσης.

Άλλες αντενδείξεις

Η μεταμόσχευση μαλλιών δεν μπορεί να ωφελήσει ούτε τα άτομα με ασταθή ή ανεπαρκή τριχόπτωση. Στην ασταθή τριχόπτωση παρατηρείται ταχεία επιδείνωση. Στην ανεπαρκή τριχόπτωση ο πάσχων δεν έχει χάσει το τουλάχιστον 50% της πυκνότητας των μαλλιών του ώστε να μπορεί να κάνει μεταμόσχευση μαλλιών.

Η μεταμόσχευση αποφεύγεται επίσης στους πολύ νέους ανθρώπους, διότι η αλωπεκία τους ακόμα εξελίσσεται. Δεν γίνεται επίσης σε όσους δεν έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες από αυτήν (π.χ. επιθυμούν πυκνότητα μεγαλύτερη από εκείνη που είχαν ως νεαροί).

Ούτε γίνεται σε όσους πάσχουν από ψυχικές διαταραχές, όπως η  τριχοτιλλομανία. Αυτή είναι μία διαταραχή κατά την οποία οι πάσχοντες τραβούν επίμονα τα μαλλιά ή τις τρίχες από διάφορα τμήματα του σώματος (π.χ. βλεφαρίδες, φρύδια, χέρια κ.λπ.)

«Οι περιπτώσεις αυτές είναι σπάνιες.  Οι περισσότεροι ασθενείς που προσέρχονται για μεταμόσχευση μαλλιών είναι κατάλληλοι υποψήφιοι», τονίζει ο κ. Βελημβασάκης. «Επομένως, μπορούν να απολαύσουν όλα τα οφέλη που προσφέρουν οι σύγχρονες χειρουργικές μέθοδοι, κυρίως η FUE που έχει εξαιρετικά αποτελέσματα και δεν αφήνει το παραμικρό σημάδι στο τριχωτό της κεφαλής».

Φυσικό αποτέλεσμα

Το αποτέλεσμα της μεταμόσχευσης μαλλιών είναι αξιοθαύμαστο, ιδίως όταν όλες οι προεγχειρητικές μετρήσεις πραγματοποιούνται με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Πρόκειται για μια τεχνολογία αιχμής που υπερπηδά τα εμπόδια των χειροκίνητων τρόπων μέτρησης και μελέτης των τριχοθυλακίων. Χρησιμοποιεί υψηλής ανάλυσης κάμερες, οι οποίες συλλέγουν σε ελάχιστα δευτερόλεπτα τις απαιτούμενες πληροφορίες για να γίνει εξατομικευμένος σχεδιασμός του πλάνου της μεταμόσχευσης.

Το αποτέλεσμα είναι φυσικό, διότι για να γίνει η μεταμόσχευση μαλλιών λαμβάνονται υπόψη η ηλικία, τα χαρακτηριστικά του προσώπου και ο τρόπος έκφυσης των μαλλιών στη μετωπιαία γραμμή. Η δε τοποθέτηση των τριχοθυλακίων στο κατάλληλο βάθος, υπό την κατάλληλη γωνία και στη σωστή κατεύθυνση εγγυάται την «διακριτική» ενίσχυση της πυκνότητας των μαλλιών, καταλήγει ο κ. Βελημβασάκης.

Φωτογραφία: iStock