Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να ξεφορτωθώ μια παρανυχίδα;

  • Iatropedia newsroom
παρανυχίδα
Οι παρανυχίδες υποχωρούν συνήθως από μόνες τους, αλλά οι ειδικοί λένε ότι υπάρχουν τρόποι για να επιταχύνετε τη διαδικασία επούλωσης και να προστατέψετε τα δάχτυλά σας

Μία κακιά παρανυχίδα μπορεί να καταστρέψει τη μέρα σας. Οίδημα, ευαισθησία, πόνος. Κάτι τόσο μικρό μπορεί να προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση.

«Υπάρχουν πολλές νευρικές απολήξεις στα δάχτυλα και γι’ αυτό το δέρμα είναι πολύ ευαίσθητο», λέει η Δρ Amanda Zubek, επίκουρη καθηγήτρια δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Yale.

Οι παρανυχίδες υποχωρούν συνήθως από μόνες τους, αλλά οι ειδικοί λένε ότι υπάρχουν τρόποι για να επιταχύνετε τη διαδικασία επούλωσης και να προστατέψετε τα δάχτυλά σας.

Τι είναι η παρανυχίδα;

Η παρανυχίδα, όπως λέει η Δρ Ida Orengo, πρόεδρος του τμήματος δερματολογίας του Baylor College of Medicine στο Χιούστον, δεν είναι παρά ένα μικρό κομματάκι δέρματος δίπλα στο νύχι.

Όταν αυτός το κομματάκι δέρματος απομακρυνθεί από τα πετσάκια, μπορεί να το αισθανόμαστε σκληρό επειδή το δέρμα είναι συνήθως ξηρό και εύθραυστο. Όσο πιο ξηρό είναι το δέρμα σας, τόσο πιο ευάλωτα γίνονται τα πετσάκια σας σε σκισίματα και τραβήγματα.

Η θέρμανση στους κλειστούς χώρους σε συνδυασμό με το κρύο έξω μπορεί να κάνει το δέρμα μας ξηρό και να ξεφλουδίζει, λέει η Zubek. Γι’ αυτό και οι παρανυχίδες είναι πιο συχνό φαινόμενο τους χειμερινούς μήνες και σε ξηρά κλίματα.

Οι σκληρές χημικές ουσίες σε προϊόντα καθαρισμού ή για την αφαίρεση του βερνικιού από τα νύχια μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης παρανυχίδων, λέει η Δρ Shehla Admani, δερματολόγος στο Stanford Medicine Children’s Health.

Οι άνθρωποι, επίσης, που τρώνε ή τραβούν τα πετσάκια τους τείνουν να είναι επιρρεπείς στις παρανυχίδες, όπως και εκείνοι με δερματικές παθήσεις όπως το έκζεμα ή η ψωρίαση, λέει η ίδια.

Και ενώ το μανικιούρ μπορεί να κάνει τα νύχια σας να φαίνονται όμορφα, η Δρ Zubek λέει ότι μερικές φορές μπορεί να προετοιμάζουν το έδαφος για την εμφάνιση παρανυχίδων.

«Πολλές φορές, η μανικιουρίστα θα προσπαθήσει να σπρώξει τα πετσάκια προς τα πίσω, κάτι που μπορεί να αποδυναμώσει τη σύνδεση του δέρματος με το νύχι», εξηγεί.

Τα πετσάκια μας προστατεύουν από λοιμώξεις, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), επομένως είναι καλύτερο να τα αφήσετε ήσυχα.

Μπορώ να κάνω μία παρανυχίδα να φύγει;

Εάν όντως σας εμφανιστί παρανυχίδα, η Δρ Orengo συνιστά να μαλακώσετε το δέρμα γύρω από το νύχι σας βυθίζοντας τα δάχτυλά σας σε ζεστό νερό ή σε διάλυμα ζεστού νερού και λευκού ξιδιού, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή βακτηρίων. Η αναλογία ζεστού νερού προς ξίδι θα πρέπει να είναι περίπου τρία προς ένα, λέει — οπότε αν φτιάχνετε μία κούπα διάλυμα, προσθέστε ένα τέταρτο της κούπας λευκό ξίδι σε τρία τέταρτα της κούπας νερό.

Μόλις το δέρμα σας μαλακώσει, μπορείτε να κόψετε την παρανυχίδα με ένα αποστειρωμένο ειδικό εργαλείο (ή νυχοκόπτη). Για να βεβαιωθείτε ότι το εργαλείο σας είναι καθαρό, σκουπίστε το με οινόπνευμα.

Μετά το κόψιμο, η Δρ Zubek συνιστά να εφαρμόζετε στο τραύμα μια αλοιφή, όπως η Aquaphor, ή βαζελίνη. Αυτό θα βοηθήσει να μείνει το δέρμα σας ενυδατωμένο και προστατευμένο καθώς επουλώνεται.

Εάν δεν έχετε εργαλείο για να κόψετε την παρανυχίδα σας, μπορείτε να την καλύψετε με αλοιφή και ένα τραυμαπλάστ μέχρι να επουλωθεί – συνήθως σε τρεις με πέντε ημέρες – για μη σκιστεί περισσότερο. Διαφορετικά, κάθε φορά που θα πιάνεται σε κάτι, θα τραυματίζεται περισσότερο και θα γίνεται μεγαλύτερη η πληγή.

Σε κάθε περίπτωση, μην προσπαθήσετε να την τραβήξετε ή να την κόψετε με τα δόντια, γιατί κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερο τραύμα, ενώ με τα δόντια σας μπορεί να προκαλέσετε μόλυνση.

Μπορώ να αποτρέψω τις παρανυχίδες;

Το να διατηρείτε τα χέρια σας ενυδατωμένα βοηθάει πολύ στην αποφυγή τους, λέει η Δρ Admani. Συστήνει να χρησιμοποιείτε κρέμα ή λοσιόν όλη μέρα, ειδικά όταν πλένετε τα χέρια σας.

«Κάθε φορά που πλένετε τα χέρια σας, ακόμα και με πολύ απαλό σαπούνι, αφαιρείτε από το δέρμα σας τη φυσική υγρασία του», λέει. Η εφαρμογή ενυδατικής κρέμας μετά το πλύσιμο των χεριών και η επιλογή ενός ήπιου σαπουνιού χωρίς έντονα αρώματα, που μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα σας, θα μπορούσαν να βοηθήσουν.

Η Δρ Zubek συνιστά να χρησιμοποιείτε ένα πιο εντατικό πρόγραμμα ενυδάτωσης πριν πάτε για ύπνο, με την εφαρμογή μιας παχύρρευστης ενυδατικής κρέμας ή αλοιφής και να φοράτε βαμβακερά γάντια στον ύπνο. Αυτό θα βοηθήσει το δέρμα στα χέρια σας να απορροφήσει την ενυδατική κρέμα, λέει.

Πότε πρέπει να δω γιατρό;

Εάν παρατηρήσετε ερυθρότητα, πρήξιμο ή πύον γύρω από το νύχι, μπορεί να έχετε φλεγμονή και πρέπει να επισκεφτείτε γιατρό για να δείτε εάν χρειάζεται να πάρετε αντιβίωση ή κάποια τοπική θεραπεία.

Πηγή: New York Times

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Υαλουρονικό οξύ: Πώς επηρεάζει τα σημάδια του ήλιου

Ένα μανιτάρι, μια μυστηριώδης επιδημία και η λύση του γρίφου έναν χρόνο μετά

6 τρόφιμα που κάνουν καλό στην υγεία των νεφρών