Υαλουρονικό οξύ: Πώς επηρεάζει τα σημάδια του ήλιου

  • Ρούλα Τσουλέα
υαλουρονικό
Τα ευρήματα νέας μελέτης για τις επιδράσεις του στο φωτογηρασμένο δέρμα. Σε πόσο καιρό δρα και πόσο διαρκούν.

Το υαλουρονικό οξύ μπορεί να διεγείρει την παραγωγή νέου κολλαγόνου, αντιστρέφοντας τις δερματικές αλλαγές που σχετίζονται με τη φωτογήρανση, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Το υαλουρονικό οξύ είναι ο πιο δημοφιλής τύπος filler. Η ενέσιμη αυτή ουσία είναι ήδη ευρέως χρησιμοποιούμενη στην αισθητική ιατρική για:

  • Το «γέμισμα» λεπτών και βαθιών ρυτίδων
  • Τη λείανση των ουλών
  • Τη διόρθωση του περιγράμματος του προσώπου
  • Την ενίσχυση των ζυγωματικών
  • Τη διόρθωση του σχήματος της μύτης
  • Την προσθήκη όγκου στα χείλη

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Experimental Dermatology. Τα ευρήματά της υποδηλώνουν ότι το υαλουρονικό οξύ όχι μόνο «γεμίζει» ρυτίδες και ουλές, αλλά διεγείρει πολύ γρήγορα την παραγωγή νέου κολλαγόνου.

Η φωτογήρανση

Όπως εξηγεί ο δερματολόγος-αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου, όταν το δέρμα εκτίθεται επί χρόνια στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV) από τον ήλιο ή/και τα κρεβάτια τεχνητού μαυρίσματος (σολάριουμ), υφίσταται βλάβες. Αυτές γίνονται αντιληπτές από:

  • Την εμφάνιση ρυτίδων, χαλάρωσης, ωχρότητας, δυσχρωμιών
  • Από την αλλαγή της υφής του δέρματος

Οι αλλαγές αυτές είναι ενδείξεις φωτογήρανσης και συντελούνται λόγω αλλαγών στο χόριο. «Το χόριο βρίσκεται κάτω από την επιδερμίδα, και σχηματίζεται, πέραν άλλων, από ελαστίνη και ένα δίκτυο ινών κολλαγόνου, που στηρίζουν το δέρμα και του χαρίζουν ελαστικότητα. Όταν γερνά πρόωρα αυτές οι ίνες σπάνε και έτσι το δέρμα χάνει τη νεανική του όψη», αναφέρει ο δρ Στάμου.

Στη νέα μελέτη, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν εξέτασαν πως επηρεάζει το υαλουρονικό οξύ τη φωτογήρανση. Οι ερευνητές έκαναν εγχύσεις υαλουρονικού οξέος (CL-HA) στο φωτογηρασμένο δέρμα του αντιβραχίου (πήχης) ατόμων άνω των 60 ετών. Έλαβαν επίσης δείγματα δέρματος σε διάφορες χρονικές στιγμές.

Τα ευρήματα

Αξιολογώντας τις βιοψίες, η επιστημονική ομάδα εξέτασε τον χρόνο έναρξης της επιμήκυνσης και ενεργοποίησης των ινοβλαστών. Οι ινοβλάστες είναι τα κύτταρα που παράγουν κολλαγόνο.

Εξέτασαν επίσης τη διάρκεια και τους μηχανισμούς υπό τους οποίους συντελούνται αυτές οι αλλαγές, καθώς και εάν η ενεργοποίηση των ινοβλαστών οδηγούσε σε εναπόθεση κολλαγόνου.

Προγενέστερες μελέτες είχαν δείξει ότι το υαλουρονικό οξύ μπορεί να αντιστρέψει τις αλλαγές στο κολλαγόνο και τους ινοβλάστες του φωτογηρασμένου δέρματος. Δεν είχε, όμως, διερευνηθεί αν το «φρέσκο» κολλαγόνο μετατρέπεται σε ακέραιο δίκτυο που είναι απαραίτητο για σφριγηλό δέρμα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι εγχύσεις υαλουρονικού οξέος διεγείρουν ταχέως (εντός 1 εβδομάδας) και διαρκώς (για 6-9 μήνες) τους ινοβλάστες. Αυτοί με τη σειρά τους συνθέτουν πυκνές και παχιές δεσμίδες κολλαγόνου 4 εβδομάδες μετά την έγχυση. Η σύνθεση συνεχίζεται επί τουλάχιστον 12 μήνες.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν, δηλαδή, πώς το υαλουρονικό οξύ βελτιώνει την εμφάνιση του δέρματος βραχυπρόθεσμα και δυνητικά μακροπρόθεσμα. Και αυτό διότι το νεοσχηματισμένο κολλαγόνο διαρκεί πολλά χρόνια. Επομένως, το filler μπορεί να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμη βελτίωση του δέρματος. Η βελτίωση αυτή μπορεί να διαρκεί επί μήνες ή ακόμη και ένα έτος μετά τη θεραπεία.

Πολύπλοκη βιολογική διαδικασία

«Η γήρανση του ανθρώπινου δέρματος είναι μια πολύπλοκη βιολογική διαδικασία», λέει ο δρ Στάμου. «Είναι αποτέλεσμα δύο βιολογικά ανεξάρτητων διεργασιών. Η μία είναι η φυσική γήρανση. Η δεύτερη είναι αυτή που οφείλεται σε εξωτερικούς παράγοντες και συγκεκριμένα στην υπεριώδη ακτινοβολία. Περίπου το 80% της γήρανσης του δέρματος του προσώπου αποδίδεται σε αυτήν και σχετίζεται άμεσα με την απώλεια της υγρασίας του».

Το υαλουρονικό οξύ είναι το βασικό μόριο που εμπλέκεται στη διατήρηση της υγρασίας. Διαθέτει τη μοναδική ικανότητα να προσελκύει και να δεσμεύει νερό. Με την πάροδο του χρόνου, χάνεται σταδιακά αυτή η ικανότητα. Η συνέπεια είναι να «αδειάζει» το δέρμα, να γίνεται ξηρό και να γεμίζει ρυτίδες.

«Τα τελευταία χρόνια είμαστε σε θέση να το αναπληρώσουμε με συνθετικό υαλουρονικό οξύ. Όταν εισάγεται στα επιθυμητά σημεία του δέρματος του προσώπου με εξαιρετικά λεπτές βελόνες, γεμίζει το διάστημα μεταξύ του κολλαγόνου και των ινών ελαστίνης, αναπληρώνοντας τον φυσικό όγκο που έχει χαθεί», συνεχίζει ο ειδικός.

Είναι μια εξαιρετικά απλή, ταχύτατη και ασφαλής θεραπεία, με άμεσα αποτελέσματα και μηδενικό χρόνο αποκατάστασης. Προτιμάται συνήθως για το γέμισμα των ρυτίδων:

  • Του μετώπου
  • Του μεσοφρύου
  • Των χειλιών
  • Των ματιών
  • Του λαιμού
  • Των ρινοπαρειακών αυλάκων (ρυτίδες γέλιου)

Το υαλουρονικό οξύ προσθέτει επίσης όγκο στα ζυγωματικά, φωτίζει τους μαύρους κύκλους των ματιών, βελτιώνει κατά το επιθυμητό το σχήμα των χειλιών και διορθώνει εκείνο της μύτης.

Η έγχυση δεν προκαλεί παρενέργειες, εκτός από ήπιους μώλωπες και οίδημα που υποχωρούν σε ελάχιστες μέρες. Η θεραπεία, ωστόσο, πρέπει να εφαρμόζεται από έμπειρο δερματολόγο ώστε να αποφεύγονται τυχόν μολύνσεις ή εξογκώματα λόγω άνισης τοποθέτησης του υλικού. Ακόμα, όμως, και σ’ αυτήν την περίπτωση, δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία, γιατί το αποτέλεσμα μπορεί να αναστραφεί.

Φωτογραφία: iStock