Μόλις το 2% του πληθυσμού έχει τον τύπο αλωπεκίας της Jada Pinkett Smith: Ποιο ήταν το πρώτο σημάδι που πρόσεξε

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
αλωπεκία
Η Jada Pinkett Smith ήταν εντυπωσιακή στην τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ την περασμένη Κυριακή. Αλλά όταν ο παρουσιαστής Chris Rock έκανε ένα αστείο για το ξυρισμένο κεφάλι της, αυτό προκάλεσε την αντίδραση του επί 25 χρόνια συζύγου της, Will Smith.

Το σχόλιο του Chris Rock μπορεί να φαινόταν αβλαβές σε κάποιους, αλλά οδήγησε στο περιβόητο χαστούκι που δέχτηκε από τον Will Smith επί σκηνής.

Το όλο σκηνικό έγινε viral σε όλον τον κόσμο. Αλλά γνωρίζοντας λίγα περισσότερα για το τι έχει περάσει η Jada Pinkett Smith τα τελευταία χρόνια, καθιστά πιο ξεκάθαρο το πώς φτάσαμε σε ένα τέτοιο ξέσπασμα.

Πριν από μερικά χρόνια, η ηθοποιός, παρουσιάστρια talk show και μητέρα δύο παιδιών, του Jaden και της Willow, άρχισε να τυλίγει τα μαλλιά της με τουρμπάν. Το περασμένο καλοκαίρι ξύρισε το κεφάλι της, εξηγώντας σε μια ανάρτησή της στο Instagram ότι είχε έρθει η ώρα να το κάνει.

Από πότε έχει αλωπεκία η Jada Pinkett Smith

Ο λόγος; Τον Μάιο του 2018, η Pinkett Smith αποκάλυψε ότι πάσχει από αλωπεκία, μια αυτοάνοση διαταραχή που προκαλεί απώλεια μαλλιών. Με την φράση «δεν είναι εύκολο να μιλάς γι’ αυτό« σε ένα επεισόδιο της εκπομπής της στο Facebook Watch, Red Table Talk, μια συγκινημένη Pinkett Smith μίλησε για τα όσα περνούσε με τη νόσο: «Έχω προβλήματα με την τριχόπτωση. Και σας λέω ότι ήταν τρομακτικό όταν ξεκίνησε για πρώτη φορά».

Το πρώτο που παρατήρησε ήταν ότι έχανε μαλλιά στο ντους

Στην εκπομπή της Red Table Talk, η Pinkett Smith είπε ότι το πρώτο σημάδι της αλωπεκίας της έγινε εμφανές ενώ έπλενε τα μαλλιά της. Δείτε το επίμαχο απόσπασμα:

«Ήμουν στο ντους μια μέρα και ξαφνικά… είχα χούφτες μαλλιά στα χέρια μου και είπα ‘Ω, Θεέ μου, θα γίνω φαλακρή;’. Είπε ότι ήταν «μια από εκείνες τις φορές στη ζωή μου, που έτρεμα κυριολεκτικά από τον φόβο”. Εξήγησε ότι άρχισε να κόβει τα μαλλιά της ολοένα περισσότερο μέχρι που τελικά άρχισε να φοράει τα τουρμπάν. “Όταν τα μαλλιά μου είναι τυλιγμένα, νιώθω σαν βασίλισσα”, είχε πει.

Τα μαλλιά της ήταν ένα μεγάλο κομμάτι της ταυτότητάς της

Μπορεί η Pinkett Smith να είναι άτομο γεμάτο αυτοπεποίθηση και χάρη στα μάτια του κόσμου, αλλά το να χάσει τα μαλλιά της ήταν κάτι που το πήρε πολύ σκληρά. Τα μαλλιά μου ήταν ένα μεγάλο μέρος του εαυτού μου. Το να περιποιούμαι τα μαλλιά μου ήταν μια όμορφη τελετουργία. Είχα την επιλογή για το πόσο μακριά θέλω τα μαλλιά μου ή όχι. Και μετά, μια μέρα να έφτασα να πω Θεέ μου, μάλλον δεν θα ξαναέχω αυτήν την επιλογή«.

Παρά το γεγονός ότι έκανε κάθε τύπου τεστ, είπε ότι οι γιατροί δεν γνώριζαν γιατί έχανε τα μαλλιά της.

Περίπου το 2% του πληθυσμού έχει αυτό το είδος αλωπεκίας

Η γυροειδής αλωπεκία είναι μια αυτοάνοση διαταραχή που προκαλεί αυτό που οι γιατροί αποκαλούν “μη ουλώδη” τριχόπτωση. Αυτό σημαίνει ότι το τριχοθυλάκιο διατηρείται, επομένως η τριχόπτωση μπορεί να έρχεται και να παρέρχεται με την πάροδο του χρόνου. Μπορεί να είναι αποσπασματική (μπαλώματα χωρίς τρίχες στο τριχωτό της κεφαλής) και σε ορισμένες περιπτώσεις εμφανίζεται ολική φαλάκρα. Περίπου το 2% του γενικού πληθυσμού θα εμφανίσει γυροειδή αλωπεκία κάποια στιγμή στη ζωή του, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Review of Disease Primers το 2017.

Η γυροειδής αλωπεκία είναι ο δεύτερος πιο κοινός τύπος αλωπεκίας χωρίς ουλές, με την ανδρική και γυναικεία αλωπεκία να είναι οι πιο κοινοί. Μπορεί να είστε πιο εξοικειωμένοι με τον όρο “ανδρική φαλάκρα”, που επηρεάζει περισσότερο από τους μισούς άνδρες. Οι ερευνητές αποκαλούν την γυροειδή αλωπεκία “σύνθετη” και “πολυγονική”, που σημαίνει ότι μπορεί να προκληθεί από περισσότερα από ένα γονίδια, ή παράγοντες.

Πηγές: https://medlineplus.gov, https://bestlifeonline.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γυροειδής αλωπεκία: Πώς θα την περιορίσετε για να μην εξαπλωθεί

Γυναικεία αλωπεκία: Τι χρειάζεται να ξέρετε – Τι λύσεις υπάρχουν

Προκαλείτε τριχόπτωση αν κάνετε αυτό κάθε φορά στο ντους

Τριχόπτωση: Οι 5 καλύτερες βιταμίνες για πρόληψη με βάση επιστημονικές έρευνες