Κυτταρίτιδα: Μην εμπιστεύεστε τα καλλυντικά που υπόσχονται «θαύματα», λέει μία ειδικός

  • Iatropedia newsroom
κυτταρίτιδα
Η κυτταρίτιδα είναι μια σχετικά κοινή, καλοήθης πάθηση του δέρματος που επηρεάζει τις γυναίκες πιο συχνά από τους άνδρες.

Οι περισσότερες γυναίκες έχουν κυτταρίτιδα και ψάχνουν διάφορους τρόπους για να την μειώσουν και να την «εξαφανίσουν».

Αν και μπορεί να εμφανιστεί στο στήθος, στο κάτω μέρος της κοιλιάς και στους βραχίονες, η κυτταρίτιδα εμφανίζεται πιο συχνά γύρω από τους μηρούς και τους γλουτούς.

Πολλές αναρωτιούνται «ποιά ‘θεραπεία’ για την κυτταρίτιδα είναι πιο αποτελεσματική;». Ωστόσο, σύμφωνα με τη Rebecca Shepherd , Ανώτερη Λέκτορα στην Ανθρώπινη Ανατομία στη Σχολή Ανατομίας του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, αυτή η ερώτηση που κάνουν οι γυναίκες είναι λάθος. Κανονικά θα έπρεπε να αναρωτιούνται «Γιατί τα υγιή γυναικεία σώματα θεωρείται ότι χρειάζονται θεραπεία ή διόρθωση;».

Η ειδικός επισημαίνει πώς η κυτταρίτιδα έχει γίνει μια μεγάλη «επιχείρηση» στον κλάδο της ομορφιάς και των καλλυντικών, αλλά δεν είναι μια ασθένεια που πρέπει να θεραπευθεί.

Σύμφωνα με την ίδια, η κυτταρίτιδα δεν επηρεάζει την υγεία, ωστόσο οι γυναίκες δέχονται κοινωνικές πιέσεις να επενδύσουν χρόνο και χρήμα για να φτιάξουν αυτό που θεωρείται ως «ιδανικό σώμα».

Δείτε επίσης: Οι «χρυσοί» κανόνες για να έχετε λαμπερό δέρμα μετά τα 50

Οι εταιρείες εμπορεύονται διάφορα προϊόντα και υπηρεσίες παρουσιάζοντας την κυτταρίτιδα ως ασθένεια που απαιτεί θεραπεία. Η χρησιμότητα αυτών των προϊόντων στη «θεραπεία» της κυτταρίτιδας, ωστόσο, δεν υποστηρίζεται από την επιστημονική έρευνα.

Ουσίες όπως η βιταμίνη C και το υαλουρονικό οξύ έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπλαση του εξωτερικού στρώματος του δέρματος, αλλά δύσκολα θα κάνουν την μεγάλη διαφορά.

Η Rebecca Shepherd συμβουλεύει: Εξοικονομήστε τα χρήματά σας και μην εμπιστεύεστε πάντα τις εταιρείες καλλυντικών. Αν κάποια να χάσει βάρος και δυναμώσει τους μύες των ποδιών, τους γλουτούς και την κοιλιά, διατηρεί μια υγιεινή διατροφή, πίνει πολύ νερό και ασκείται τακτικά, μπορεί να κάνει την κυτταρίτιδα στο σώμα της λιγότερο αισθητή, αλλά και πάλι δεν θα την εξαφανίσει.

Δείτε επίσης: Ρυτίδες στο λαιμό: Τα τέσσερα βασικά προϊόντα που βοηθούν στην αντιμετώπισή τους

Φωτογραφία iStock