Καρκινογόνο βενζόλιο εντοπίστηκε σε προϊόντα ομορφιάς για την ακμή – Τι πρέπει να ξέρουμε

  • Ρούλα Τσουλέα
βενζόλιο
Γιατί να προσέχουμε πολύ τις συνθήκες φύλαξης των καλλυντικών μας. Οι κίνδυνοι από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Σάλος έχει προκληθεί με την είδηση ότι σε γνωστά προϊόντα ομορφιάς για την ακμή «βρέθηκε» η καρκινογόνος ουσία βενζόλιο.

Όπως ανακοίνωσε το ανεξάρτητο αμερικανικό εργαστήριο Valisure που πραγματοποίησε τις σχετικές αναλύσεις, το βενζόλιο «μπορεί να σχηματισθεί σε υψηλά επίπεδα στα προϊόντα για τη θεραπεία της ακμής που περιέχουν υπεροξείδιο του βενζολίου. Το υπεροξείδιο του βενζολίου θεωρείται φαρμακευτικό προϊόν που ρυθμίζεται (στις ΗΠΑ) από την Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA)».

Οι αναλύσεις του Valisure έδειξαν ότι σε προϊόντα ομορφιάς με το υπεροξείδιο που διατίθενται στην αγορά, μπορεί να σχηματισθούν συγκεντρώσεις βενζολίου 800 φορές υψηλότερες από εκείνες που θέτει ως ανώτατο όριο η FDA. Το όριο αυτό είναι τα 2 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm).

Σύμφωνα με το Valisure το πρόβλημα αυτό «ισχύει ευρέως για τα προϊόντα με υπεροξείδιο του βενζολίου που διατίθενται επί του παρόντος στην αγορά».

Επειδή λοιπόν «οι θεραπείες για την ακμή με υπεροξείδιο του βενζολίου είναι ασταθείς και σχηματίζουν βενζόλιο», το εργαστήριο κατέθεσε αίτηση στην FDA ζητώντας την απόσυρσή τους. Ζητά επίσης να αναστείλει τις πωλήσεις του υπεροξειδίου του βενζολίου από την αμερικανική αγορά.

Πώς έγιναν οι αναλύσεις

Το εργαστήριο εξηγεί ότι πραγματοποίησε αναλύσεις σε 175 προϊόντα ομορφιάς για θεραπεία της ακμής. Τα 99 περιείχαν υπεροξείδιο του βενζολίου και τα 76 άλλα συστατικά.

Οι επιστήμονες του εργαστηρίου εξέθεσαν τα προϊόντα σε διάφορες θερμοκρασίες για να ελέγξουν την σταθερότητα των συστατικών τους. Οι θερμοκρασίες αυτές ήταν:

  • 37 βαθμοί Κελσίου (όση η εσωτερική θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος)
  • 50 βαθμοί Κελσίου (αποδεκτή θερμοκρασία ελέγχου της σταθερότητας των φαρμακευτικών προϊόντων)
  • 70 βαθμοί Κελσίου (η θερμοκρασία σε ένα αυτοκίνητο που εκτίθεται στον ήλιο)

Ο αρχικός έλεγχος 5 προϊόντων με υπεροξείδιο έδειξε ότι στους 37 βαθμούς Κελσίου αρκούσαν λίγες εβδομάδες για να παραχθούν εκατοντάδες ppm βενζολίου. Αντίστοιχα στους 70 βαθμούς Κελσίου η αλλοίωση του υπεροξειδίου του βενζολίου έκανε συχνά τις συσκευασίες να σκάνε. Έτσι, οι επιστήμονες επέλεξαν να εξετάσουν στους 50 βαθμούς Κελσίου 66 άλλα προϊόντα με υπεροξείδιο του βενζολίου.

Τα αποτελέσματα

Η έκθεση των προϊόντων επί 18 ημέρες στους 50 βαθμούς Κελσίου είχε ως αποτέλεσμα σε δύο από αυτά να σχηματισθούν επίπεδα βενζολίου που υπερέβαιναν τα 1.500 ppm. Σε 17 προϊόντα ξεπερνούσαν τα 100 ppm. Σε 42 προϊόντα, το βενζόλιο έφτανε στα 10 ppm.

Δεν παρατηρήθηκε ανάλογο πρόβλημα με τα προϊόντα ομορφιάς που περιείχαν άλλα συστατικά.

Το εργαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «τα προϊόντα με υπεροξείδιο του βενζολίου είναι ασταθή και, στις θερμοκρασίες διανομής και χειρισμού από τους καταναλωτές, μπορεί να σχηματίσουν εκατοντάδες φορές υψηλότερα επίπεδα βενζολίου από τα θεωρούμενα ως αποδεκτά από την FDA».

Στα καλλυντικά για την ακμή στα οποία σχηματίσθηκε βενζόλιο συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων προϊόντα των Clinique, Clearasil, Proactiv, PanOxyl, Walgreens, Walmart, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Τι σημαίνουν τα ευρήματα

Η κλινική σημασία των ευρημάτων αυτών παραμένει προς το παρόν άγνωστη. Οι επιστήμονες έχουν επιβεβαιώσει ότι η μακροχρόνια έκθεση σε υψηλά επίπεδα βενζολίου στον αέρα μπορεί να προκαλέσει λευχαιμία. Ωστόσο δεν υπάρχουν έως στιγμής στοιχεία ότι η χρήση προϊόντων ομορφιάς με υπεροξείδιο του βενζολίου ενέχει ανάλογο κίνδυνο.

Επιπλέον, το υπεροξείδιο του βενζολίου είναι εγκεκριμένο ως θεραπεία για την ακμή επί περισσότερα από 60 χρόνια. Δεν το περιέχουν μόνο προϊόντα ομορφιάς, αλλά και φαρμακευτικά προϊόντα για την ακμή.

Σε κάθε περίπτωση το όποιο πρόβλημα δεν σχετίζεται με την περιεκτικότητα ενός προϊόντος σε υπεροξείδιο του βενζολίου, είπε στο CBS News ο δερματολόγος Dr. Christopher Bunick, άμισθος συνεργάτης του εργαστηρίου Valisure.

«Το υπεροξείδιο του βενζολίου μπορεί να έχει χαμηλή συγκέντρωση 1% ή 2,5% – ή υψηλή στο 10% στα διάφορα προϊόντα… Αυτό, όμως, μπορεί να μην έχει σημασία», συνέχισε ο Dr. Bunick, ο οποίος είναι αναπληρωτής καθηγητής Δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Yale.

«Σε προϊόντα με χαμηλή συγκέντρωση μπορεί να σχηματιστεί περισσότερο βενζόλιο απ’ ό,τι σε εκείνα με 10%», πρόσθεσε. «Έχει να κάνει με το σκεύασμα. Μερικά άλλα μόρια που συνδυάζονται με το υπεροξείδιο, το αποσταθεροποιούν. Επομένως το ποσοστό δεν λέει κάτι».

Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι έως ότου ξεκαθαριστεί το θέμα, να φυλάτε τα καλλυντικά για την ακμή σε δροσερό και ξηρό μέρος, και όχι στο μπάνιο, στην τσάντα ή στο αυτοκίνητό σας.

Φωτογραφία: iStock