Γιατί δεν πρέπει ποτέ να βάζετε οδοντόκρεμα σε ένα σπυράκι

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
οδοντόκρεμα
Ίσως έχει τύχει να ακούσετε κι εσείς την φήμη ότι αν βάλεις οδοντόκρεμα σε ένα σπυράκι, τότε αυτό... ως δια μαγείας θα υποχωρήσει μετά από λίγο.

Είναι όμως αλήθεια; Μπορεί η οδοντόκρεμα να σας απαλλάξει από σπυράκια;

Η δερματολόγος δρ. Taylor Bullock εξηγεί γιατί πρέπει να μην βάζετε οδοντόκρεμα στο πρόσωπό σας αλλά και τι να βάλετε στα σπυράκια σας.

Η οδοντόκρεμα προορίζεται για το στόμα σας και πρέπει να… μένει εκεί. Όταν πρόκειται για το δέρμα σας, ακολουθήστε τις δοκιμασμένες θεραπείες που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να στοχεύουν την περιστασιακή ακμή.

“Η συμβουλή για την οδοντόκρεμα ακούγεται σαν μια εύκολη, γρήγορη λύση χρησιμοποιώντας κάτι που είναι ήδη διαθέσιμο σε όλα τα σπίτια, αλλά δεν είναι καλή ιδέα”, λέει η δρ. Bullock.

Στις οδοντόκρεμες κάποτε έβαζαν ένα συστατικό που ονομαζόταν τρικλοζάνη, μια ένωση που πιστευόταν επίσης ότι βοηθά στην ακμή σκοτώνοντας τα βακτήρια. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα του triclosan έχει γίνει θέμα επιστημονικής συζήτησης εδώ και καιρό και το 2017, ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) εξέδωσε έναν κανόνα για να περιορίσει σημαντικά τη χρήση του. Από το 2019, καμία μάρκα οδοντόκρεμας που πωλείται στις ΗΠΑ δεν χρησιμοποιεί triclosan.

Γιατί πρέπει να ΜΗΝ βάζετε οδοντόκρεμα στα σπυράκια

“Η οδοντόκρεμα πιθανότατα θα κάνει περισσότερο κακό παρά καλό στο δέρμα σας”, λέει δηλώνει η δρ. Bullock.

Αυτό συμβαίνει επειδή η οδοντόκρεμα είναι γεμάτη συστατικά που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθούν τα δόντια σας να εξαλειφθεί η πέτρα και να ενισχυθεί το σμάλτο τους. Αλλά αυτά τα ίδια συστατικά μπορεί να είναι πολύ ισχυρά ή σκληρά για το δέρμα σας, οδηγώντας σε:

  • Ερυθρότητα
  • Τσούξιμο
  • Αίσθημα καύσου
  • Ερεθισμός
  • Φλεγμονή

Καλύτερες επιλογές θεραπείας για τα σπυράκια

Οι περισσότερες εμπορικές θεραπείες για τα σπυράκια δεν κοστίζουν πολύ περισσότερο από ένα σωληνάριο οδοντόκρεμας και μπορείτε να τις αγοράσετε από το φαρμακείο. “Είναι εύκολα διαθέσιμες θεραπείες, φθηνές και πολύ πιο αποτελεσματικές για τα σπυράκια”, σημειώνει η δρ. Bullock.

Αναζητήστε προϊόντα με τα εξής συστατικά:

  • Σαλικυλικό οξύ (Salicylic acid): Βοηθά στην απομάκρυνση του ανώτερου στρώματος του κατεστραμμένου δέρματος διαλύοντας τα νεκρά δερματικά.
  • Υπεροξείδιο του βενζοϋλίου (Benzoyl peroxide): Στοχεύει τα βακτήρια στην επιφάνεια του δέρματος, τα οποία μπορεί να επιδεινώσουν την ακμή.

Τόσο το σαλικυλικό οξύ όσο και το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου είναι επίσης κοινά συστατικά στα προϊόντα πλύσης προσώπου που στοχεύουν στην εξαρχής πρόληψη της ακμής.

Πηγή: https://health.clevelandclinic.org

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οδοντόκρεμα με ενεργό άνθρακα (κάρβουνο): Τα υπέρ και τα κατά

Γιατί να ΜΗΝ χρησιμοποιείτε στοματικό διάλυμα μετά το βούρτσισμα με οδοντόκρεμα

Προσοχή στην οδοντόκρεμα που χρησιμοποιείτε: Πρέπει να μην περιέχει αυτά τα 5 συστατικά

Μυκητιασική ακμή: Πότε τα σπυράκια οφείλονται σε μύκητα! Πώς φαίνονται και τι να κάνετε [φωτό]