Φυσικοί τρόποι για σύσφιξη του χαλαρού δέρματος μετά από απώλεια βάρους

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
απώλεια βάρους
Η απώλεια κιλών για τη διαχείριση του υπερβολικού βάρους ή της παχυσαρκίας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο νοσημάτων.

Ωστόσο, η σημαντική απώλεια βάρους μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε χαλαρό δέρμα. Για μερικούς ανθρώπους, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα μειωμένης αυτοεικόνας και δυσφορίας που μπορεί να είναι αρκετά σημαντικά ώστε να επηρεάσουν την ποιότητα ζωής.

Γιατί το δέρμα χαλαρώνει μετά την απώλεια βάρους

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο στο σώμα. Αποτελεί προστατευτικό φράγμα ανάμεσα στον οργανισμό μας και το περιβάλλον.

Το πιο εσωτερικό στρώμα του δέρματος αποτελείται από πρωτεΐνες, συμπεριλαμβανομένου του κολλαγόνου και της ελαστίνης. Το κολλαγόνο, το οποίο αποτελεί το 80% της δομής του δέρματος, παρέχει σφριγηλότητα και δύναμη. Η ελαστίνη παρέχει ελαστικότητα και βοηθά το δέρμα σας να παραμείνει σφιχτό.

Κατά τη διάρκεια της αύξησης του βάρους, το δέρμα διαστέλλεται για να δημιουργήσει… χώρο για την διόγκωση του σώματος. Η εγκυμοσύνη είναι ένα παράδειγμα αυτής της επέκτασης.

Η επέκταση του δέρματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εμφανίζεται σε διάστημα μερικών μηνών. Το διογκωμένο δέρμα συνήθως συστέλλεται εντός αρκετών μηνών από τον τοκετό.

Αντίθετα, όταν το δέρμα έχει τεντωθεί σημαντικά και παραμένει έτσι για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης καταστρέφονται. Ως αποτέλεσμα, χάνουν μέρος της ικανότητάς τους να επανέρχονται.

Κατά συνέπεια, όταν χάνετε πολύ βάρος, το υπερβολικό δέρμα μπορεί να κρέμεται από το σώμα. Γενικά, όσο μεγαλύτερη είναι η απώλεια βάρους, τόσο πιο έντονη είναι η εμφάνιση του χαλαρού δέρματος.

Επιπλέον, ερευνητές αναφέρουν ότι οι άνθρωποι που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους σχηματίζουν λιγότερο νέο κολλαγόνο και η σύνθεσή του δεν είναι τόσο ισχυρή όσο το κολλαγόνο σε νεανικό, υγιές δέρμα.

Παράγοντες που επηρεάζουν την απώλεια της ελαστικότητας του δέρματος

Χρονική διάρκεια: Γενικά, όσο περισσότερο καιρό κάποιος είναι υπέρβαρος ή παχυσαρκος, τόσο πιο χαλαρό θα είναι το δέρμα του μετά την απώλεια βάρους λόγω απώλειας ελαστίνης και κολλαγόνου.

  • Ποσότητα απώλειας βάρους: Η απώλεια 46 κιλών ή περισσότερο συνήθως οδηγεί σε μεγαλύτερη ποσότητα χαλαρού δέρματος συγκριτικά με πιο μέτρια απώλεια κιλών.
  • Ηλικία: Το ηλικιωμένο δέρμα έχει λιγότερο κολλαγόνο από το νεανικό δέρμα και τείνει να είναι πιο χαλαρό μετά την απώλεια βάρους.
  • Γενετικοί παράγοντες: Τα γονίδια μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο το δέρμα σας ανταποκρίνεται στην αύξηση και απώλεια βάρους.
  • Έκθεση στον ήλιο: Η χρόνια έκθεση στον ήλιο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης του δέρματος, κάτι που συμβάλλει στη χαλάρωσή του.
  • Κάπνισμα: Το κάπνισμα οδηγεί σε μείωση της παραγωγής κολλαγόνου και βλάβες στο υπάρχον κολλαγόνο.

Φυσικές θεραπείες για τη σύσφιξη του χαλαρού δέρματος

Οι παρακάτω φυσικές θεραπείες μπορεί να βελτιώσουν τη δύναμη και την ελαστικότητα του δέρματος σε κάποιο βαθμό σε άτομα που έχουν χάσει αρκετά έως πολλά κιλά.

Ασκήσεις αντίστασης

Η τακτική προπόνηση ενδυνάμωσης είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για την οικοδόμηση μυϊκής μάζας τόσο σε νέους όσο και σε μεγαλύτερους ενήλικες.

Αν και σχετική εστιασμένη έρευνα δεν είναι διαθέσιμη επί του παρόντος, είναι πιθανό η αύξηση της μυϊκής μάζας να βελτιώσει την εμφάνιση του χαλαρού δέρματος.

Συμπλήρωμα κολλαγόνου

Το υγρό κολλαγόνο μοιάζει πολύ με τη ζελατίνη. Είναι μια επεξεργασμένη μορφή του κολλαγόνου που βρίσκεται στον συνδετικό ιστό των ζώων.

Αν και δεν έχει δοκιμαστεί σε άτομα με χαλαρό δέρμα από σημαντική απώλεια βάρους, μελέτες δείχνουν ότι το υγρό κολλαγόνο μπορεί να έχει προστατευτική επίδραση στο υπάρχον κολλαγόνο του δέρματος.

Σε μια ελεγχόμενη μελέτη, η ελαστικότητα, η υφή και η ενυδάτωση του δέρματος αυξήθηκαν σημαντικά μετά από τρεις μήνες λήψης ενός συμπληρώματος υγρού κολλαγόνου. Το ποτό περιείχε επίσης βιταμίνες C και E, καθώς και βιοτίνη και ψευδάργυρο.

Μια άλλη δημοφιλής πηγή κολλαγόνου είναι ο ζωμός των οστών, ο οποίος παρέχει και άλλα οφέλη για την υγεία.

Καταναλώστε ορισμένα θρεπτικά συστατικά και παραμείνετε ενυδατωμένοι

Ορισμένα θρεπτικά συστατικά είναι σημαντικά για την παραγωγή κολλαγόνου και άλλων συστατικών του υγιούς δέρματος:

  • Πρωτεΐνη: Η επαρκής πρωτεΐνη είναι ζωτικής σημασίας για υγιές δέρμα. Τα αμινοξέα λυσίνη και προλίνη παίζουν άμεσο ρόλο στην παραγωγή κολλαγόνου.
  • Βιταμίνη C: Είναι απαραίτητη για τη σύνθεση κολλαγόνου και επίσης βοηθά στην προστασία του δέρματος από τις βλάβες από τον ήλιο.
  • Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (βρίσκονται φυσικά στα λιπαρά ψάρια) μπορεί να βοηθήσουν στην αύξηση της ελαστικότητας του δέρματος και να έχουν αντιγηραντική δράση.
  • Νερό: Η καλή ενυδάτωση βελτιώνει την εμφάνιση του δέρματος. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που αύξησαν την ημερήσια πρόσληψη νερού είχαν σημαντικές βελτιώσεις στην ενυδάτωση και την λειτουργία του δέρματος.

Κρέμες σύσφιξης

Πολλές κρέμες για σύσφιξη περιέχουν κολλαγόνο και ελαστίνη.

Αν και αυτές οι κρέμες μπορεί προσωρινά να δώσουν μια μικρή ώθηση στη σύσφιξη του δέρματος, τα μόρια κολλαγόνου και ελαστίνης είναι πολύ μεγάλα για να απορροφηθούν από το δέρμα σας. Γενικά, το κολλαγόνο πρέπει να δημιουργείται από μέσα προς τα έξω.

Πηγή: https://www.healthline.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύσφιξη σε 4 βήματα: Πώς γίνεται σωστά μετά από δίαιτα

Τα τρόφιμα που αυξάνουν με φυσικό τρόπο το κολλαγόνο στο σώμα

Προσοχή: Τι πρέπει να ξέρετε για τα συμπληρώματα κολλαγόνου και βιοτίνης

φωτό: iStock