Είναι οι μπανανόφλουδες καλές για το δέρμα;

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
μπανανόφλουδες
Διάφοροι “αυτόκλητοι γκουρού” σε θέματα περιποίησης δέρματος ισχυρίζονται στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ότι απλά με το να τρίβει κανείς μια μπανανόφλουδα στο πρόσωπο, μπορεί να κάνει... θαύματα για το δέρμα.

Μπορεί πραγματικά να είναι κάτι τόσο απλό; Αρκεί να κάνετε επάλειψη στο δέρμα με μια μπανανόφλουδα; Η απάντηση είναι όχι, ισχυρίζεται η δερματολόγος δρ. Taylor Bullock.

Οι μπανανόφλουδες κάνουν κάτι για το δέρμα σας;

Όσοι ισχυρίζονται ότι το να τρίβετε μια μπανανόφλουδα στο δέρμα σας κάνει εκπληκτικά πράγματα, λένε μεταξύ άλλων ότι:

  • Μειώνει την εμφάνιση των ρυτίδων και των λεπτών γραμμών
  • Μειώνει τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια
  • Καταπραΰνει τη φλεγμονή

Όλα αυτά ακούγονται υπέροχα, αλλά η αλήθεια είναι δεν λειτουργεί έτσι το πράγμα. “Δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι το τρίψιμο μιας φλούδας μπανάνας στο πρόσωπό σας θα βοηθήσει”, λέει η δρ. Bullock.

Τα οφέλη της χρήσης μιας φλούδας μπανάνας στο δέρμα σας

Παρόλο που οι φλούδες μπανάνας δεν έχουν αποδειχθεί ότι κάνουν τίποτα για το δέρμα σας, υπάρχει κάποια επιστήμη πίσω από τη θεωρία.

“Οι μπανάνες είναι πολύ πλούσιες σε αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά είναι φυσικές ουσίες που είναι εξαιρετικές για το σώμα σας, συμπεριλαμβανομένου του δέρματός σας, και είναι μια εξαιρετική προσθήκη στο πρόγραμμα περιποίησης του δέρματός σας”.

Μια μελέτη του 2011 έδειξε ότι οι φλούδες της μπανάνας, ειδικότερα, έχουν υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών και οι φλούδες των άγουρων μπανανών έχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά από αυτές των ώριμων και υπερώριμων μπανανών.

Τι κάνουν τα αντιοξειδωτικά για το δέρμα σας

Πολλά πράγματα μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στο δέρμα σας, συμπεριλαμβανομένου ενός φαινομένου που ονομάζεται οξειδωτικό στρες. Συμβαίνει όταν ασταθή μόρια (ελεύθερες ρίζες) συνδέονται με τα κύτταρά σας. Αυτά μπορούν να αλλάξουν το DNA τους ή τις κυτταρικές τους μεμβράνες.

“Το οξειδωτικό στρες μπορεί να προέρχεται από τον ήλιο ή το περιβάλλον, όπως ο καπνός και η ρύπανση. Μπορεί επίσης να συμβεί ως μέρος του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί ο φυσιολογικός μεταβολισμός του δέρματος. Το οξειδωτικό στρες στη συνέχεια επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης μειώνοντας την ποσότητα των ινών κολλαγόνου και ελαστίνης στο δέρμα. Οπτικά, αυτό εμφανίζεται ως ρυτίδες, χαλάρωση, αλλαγές υφής ή αποχρωματισμό του δέρματος”.

Τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μειώνουν το οξειδωτικό στρες. Αυτό τα καθιστά ένα σημαντικό συστατικό φροντίδας του δέρματος. Αλλά δεν θα τα πάρετε απαραίτητα από μια φλούδα μπανάνας, όσο ώριμη ή όχι κι αν είναι.

“Θεωρητικά, θα μπορούσατε πιθανώς να πάρετε κάποια ελάχιστα αντιοξειδωτικά τρίβοντας τη φλούδα στο δέρμα σας, αλλά εάν ο στόχος σας είναι να έχετε μια ρουτίνα περιποίησης δέρματος γεμάτη αντιοξειδωτικά, είναι πολύ καλύτερα να εφαρμόσετε ένα πλούσιο σε αντιοξειδωτικά προϊόν περιποίησης στο πρόσωπό σας”.

Πρέπει να κάνετε τις μπανανόφλουδες μέρος της ρουτίνας περιποίησης της επιδερμίδας σας;

Είναι δελεαστικό να πιστεύει κανείς στη δύναμη μιας θεραπείας τόσο φθηνής και εύκολης όσο οι μπανανόφλουδες. Αλλά στην πραγματικότητα τα οφέλη είναι ελάχιστα, αν υπάρχουν καθόλου. Αν ψάχνετε για αντιοξειδωτικά, επιμείνετε σε προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να ωφελούν το δέρμα σας.

Η δρ. Bullock προτείνει μερικές πηγές φυσικών αντιοξειδωτικών. Μπορείτε να τα αγοράσετε ως αυτόνομα έλαια (απλώς χρησιμοποιήστε πολύ μικρή ποσότητα) ή να αναζητήσετε ορούς και άλλα προϊόντα που τα αναφέρουν ως συστατικά:

  • Λάδι Argan
  • Λάδι Jojoba
  • Βιταμίνη C

Πηγή: https://health.clevelandclinic.org

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βιταμίνη C για το δέρμα: Τι προσφέρει και ποιες οι πιθανές παρενέργειες από τον ορό βιταμίνης C

Δερματίτιδα: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το έκζεμα στα χέρια – Τι να κάνετε για να φύγουν τα σημάδια

Πως αντιμετωπίζονται οι ουλές της ακμής, ανάλογα και με το χρώμα του δέρματος