Δέρμα: Πώς να το φροντίσετε μετά τις καλοκαιρινές διακοπές

  • Ρούλα Τσουλέα
δέρμα
Είτε παραμείνατε στο σπίτι σας το καλοκαίρι είτε πήγατε κάπου, το πιθανότερο είναι πως εκτεθήκατε αρκετά στα στοιχεία της φύσης, ακόμα κι αν χρησιμοποιούσατε αντηλιακό και αξιοποιούσατε τη σκιά.

Με το φθινόπωρο να πλησιάζει με γοργούς ρυθμούς, τώρα είναι η καλύτερη στιγμή για να ελέγξετε και να αντιμετωπίσετε τυχόν βλάβες που προκλήθηκαν στο δέρμα σας στη διάρκεια του καλοκαιριού.

«Το καλοκαίρι φέρνει το δέρμα αντιμέτωπο με πολλές προκλήσεις. Κατ’ αρχάς, η αυξημένη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου (UV) σημαίνει βραχυπρόθεσμα μαύρισμα. Και μπορεί ο κόσμος να νομίζει πως το μαύρισμα είναι ένδειξη υγείας, αλλά εμείς ξέρουμε πως στην πραγματικότητα αποτελεί ένδειξη ότι το δέρμα έχει υποστεί βλάβη από τον ήλιο», λέει ο δερματολόγος-αφροδισιολόγος Μάρκος Μιχελάκης, από τον ΕΔΟΕΑΠ.

Μακροπρόθεσμα, η έκθεση στην UV σχετίζεται με τη φωτογήρανση (εκδηλώνεται με λεπτές ρυτίδες που σταδιακά βαθαίνουν και με ξηρότητα στο δέρμα). Άλλες συνέπειες είναι οι μελαγχρωματικές βλάβες (κηλίδες, φακίδες, πανάδες) και η δημιουργία τραχύτητας στο δέρμα.

Συχνό φαινόμενο στους 50άρηδες είναι επίσης οι ακτινικές υπερκερατώσεις. Πρόκειται για χαρακτηριστικές φολιδωτές βλάβες που οφείλονται στην παθολογική ανάπτυξη των δερματικών κυττάρων εξαιτίας της χρόνιας έκθεσης στην UV. Τέλος, «δεν πρέπει να ξεχνάμε τον καρκίνο του δέρματος», λέει ο κ. Μιχελάκης. «Αναλόγως με τον τύπο του μπορεί να είναι πολύ επιθετικός (μελάνωμα) ή όχι τόσο πολύ (βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα)».

Ποιοι άλλοι παράγοντες ταλαιπωρούν το δέρμα

Ωστόσο η έκθεση στην UV είναι μόνον ένας από τους παράγοντες που ταλαιπωρούν το δέρμα το καλοκαίρι. Υπάρχουν μερικοί ακόμα, οι οποίοι παίζουν ρόλο, όπως:

  • Η παρατεταμένη παραμονή στο νερό της θάλασσας ή της πισίνας (αφαιρεί το προστατευτικό σμήγμα ή λίπος από το δέρμα)
  • Η έκθεση στον αέρα ιδιαίτερα όταν είναι ζεστός (ξεραίνει το δέρμα)
  • Η έκθεση στην υπέρυθρη ακτινοβολία του ηλίου (διασπά τη συνοχή του δέρματος)
  • Η έκθεση σε ακατάλληλα προϊόντα καθαρισμού και καλλυντικά

Οι προαναφερθέντες παράγοντες ανοίγουν το δρόμο στην ξηροδερμία, την διαταραχή της φυσικής επιδερμικής στοιβάδας των λιπιδίων και τις βλάβες στο κολλαγόνο και στις ίνες ελαστίνης.

Για όλους αυτούς τους λόγους, μία προληπτική επίσκεψη στον δερματολόγο ιατρό μετά το καλοκαίρι μπορεί να αποκαλύψει πολλά για την υγεία του δέρματος:

  • Αν το εκθέσατε πολύ στον ήλιο, στο θαλασσινό ή χλωριωμένο νερό της πισίνας
  • Αν το αφήσατε εκτεθειμένο στον αέρα
  • Αν  αμελήσατε τη φροντίδα του

Μολονότι δεν υπάρχει μαγικός τρόπος για να διορθωθούν οι βλάβες από τον ήλιο, ο δερματολόγος θα προτείνει την κατάλληλη θεραπεία, αναλόγως με τα ευρήματα της κλινικής εξέτασης. Στους ανθρώπους χωρίς παθολογικά ευρήματα (π.χ. ακτινικές υπερκερατώσεις, καρκινώματα) και χωρίς δερματοπάθειες, συνήθως συνιστώνται τα εξής:

Καθαρισμός

Η υιοθέτηση μιας ρουτίνας απαλού, ήπιου καθαρισμού είναι καλή αρχή για την ανάρρωση του δέρματος. Για να περιορίσετε τις ενδείξεις της φωτογήρανσης, δοκιμάστε καθαριστικά προϊόντα με αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως οι βιταμίνες C και Ε.

Απολέπιση

Αν το δέρμα σας μοιάζει τεντωμένο και ξηρό ή ξεφλουδίζει, πιθανώς έχετε έντονη ξηροδερμία. Η απολέπιση με ένα ήπιο και ταυτοχρόνως ενυδατικό προϊόν μπορεί να βοηθήσει. Επιπλέον, θα επιτρέψει στις άλλες θεραπείες που θα συστήσει ο δερματολόγος ιατρός να φθάσουν βαθύτερα στην επιδερμίδα, ώστε να δράσουν καλύτερα.

Χρήση ορού

Τα serum είναι ιδανικά για εντατική ενυδάτωση και αντιγήρανση του ταλαιπωρημένου από τον ήλιο δέρματος. Είναι πιο ελαφριά και περιέχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις δραστικών συστατικών. Να βάζετε μικρή ποσότητα από serum  στις παλάμες σας και να το αλείφετε σε όλο το πρόσωπο και τον λαιμό σας. Χρησιμοποιήστε το μαζί ή σε συνδυασμό με μια καλή ενυδατική κρέμα για καλύτερο αποτέλεσμα.

Ενυδάτωση

Εάν το δέρμα σας είναι πολύ ταλαιπωρημένο και επιρρεπές στις κηλίδες λόγω του ήλιου και της ζέστης, χρειάζεστε ειδικά ενυδατικά προϊόντα που ταυτοχρόνως βελτιώνουν την όψη του. Ανεξάρτητα, όμως, από το αν έχει ήδη σημάδια φωτογήρανσης, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείτε καθημερινά ενυδατική κρέμα σώματος και προσώπου/λαιμού. Να αλείφετε πάντοτε στο δέρμα σας τις ενυδατικές κρέμες μετά το μπάνιο και ενόσω το δέρμα είναι ακόμα λίγο νωπό.

Προσεγμένη διατροφή

Να τρώτε όσο πιο υγιεινά μπορείτε, με έμφαση σε φρούτα και λαχανικά, καθώς και στα ψάρια. Και αυτό διότι πολλά περιέχουν συστατικά που κάνουν καλό στο δέρμα. Ενδεικτικά ο κ. Μιχελάκης αναφέρει τα εξής:

  • Τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, λεμόνια, γκρέιπφρουτ) είναι καλές πηγές βιταμίνης C. Η βιταμίνη αυτή είναι αντιοξειδωτική και σημαντική για να παραγωγή κολλαγόνου.
  • Γλυκοπατάτες, πεπόνι και καρότα περιέχουν βήτα-καροτένιο (καροτίνη). Είναι αντιοξειδωτική, εξισορροπεί το pH του δέρματος και καταπολεμά την ξηροδερμία.
  • Τομάτες και καρπούζι περιέχουν λυκοπένιο (λυκοπένη). Είναι μία πανίσχυρη αντιοξειδωτική ουσία που αυξάνει την φυσική αντίσταση του δέρματος έναντι του ηλίου.
  • Ο σολομός, οι σαρδέλες, ο τόνος και άλλα λιπαρά ψάρια περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Πρόκειται για ένα είδος ωφέλιμων λιπών, τα οποία συμμετέχουν στην επιδιόρθωση των δερματικών βλαβών.
  • Σπανάκι, λαχανίδα (kale) και άλλα φυλλώδη λαχανικά με σκούρο πράσινο χρώμα, περιέχουν την αντιοξειδωτική ουσία λουτεΐνη. Αυτή προστατεύει το δέρμα από τη φλεγμονή που του προκαλεί ο ήλιος και από τις ρυτίδες.

Καθημερινά αντηλιακό

Χειμώνα-καλοκαίρι, με συννεφιά ή λιακάδα, να αλείφετε με αντηλιακό τα τμήματα του δέρματός σας που δεν καλύπτονται από τα ρούχα. Το αντηλιακό πρέπει να έχει δείκτη προστασίας από τον ήλιο (SPF) τουλάχιστον 30.

Διακοπή του καπνίσματος

Το κάπνισμα μαζί με την υπερβολική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία είναι οι δύο κυριότεροι παράγοντες πρόωρης γήρανσης του δέρματος.