Απολέπιση: Πόσο απαραίτητη είναι σύμφωνα με μία δερματολόγο του Harvard

  • Iatropedia newsroom
απολέπιση, γυναίκα
Κάθε τόσο ένα νέο trend κάνει την εμφάνισή του στα social media

Τελευταίο παράδειγμα στο TikTok: η απολέπιση (γνωστή και ως peeling από τον αγγλικό όρο) που υπόσχεται να κάνει την επιδερμίδα σας να λάμψει, σβήνοντας ακόμη και τις ρυτίδες!

Τι λέει, όμως, γι’ αυτό μία δερματολόγος του Harvard;

«Δεν νομίζω ότι η απολέπιση θα διορθώσει τις ρυτίδες κανενός», λέει η Rachel Reynolds, MD, προσωρινή πρόεδρος δερματολογίας στο Beth Israel Deaconess Medical Center.

Αν και η απολέπιση έχει σίγουρα κάποια οφέλη, μπορεί επίσης να προκαλέσει ερεθισμούς αν δεν γίνεται με προσοχή ή αν χρησιμοποιήσετε εργαλεία ή χημικές ουσίες που δεν ανέχεται το δέρμα σας.

Πώς γίνεται η απολέπιση;

Υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι απολέπισης: ο φυσικός και ο χημικός. Και οι δύο έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Φυσική

Η φυσική απολέπιση γίνεται με κάποιο μέσο / εργαλείο (πινέλο, λούφα) ή scrub που περιέχει λειαντικά σωματίδια για την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων.

«Η φυσική απολέπιση μπορεί να βελτιώσει τη λάμψη της επιδερμίδας αφαιρώντας τα νεκρά κύτταρα που μπορεί να το κάνουν να φαίνεται θαμπό», λέει η δερματολόγος. «Και μπορεί να βοηθήσει να καθαρίσουν λίγο οι πόροι, κάτι που μπορεί να μειώσει ορισμένους τύπους ακμής».

Χημική

Η χημική απολέπιση γίνεται με χημικές ουσίες -συχνά α- και β- υδροξυοξέα (AHA και BHA) ή σαλικυλικό οξύ- που ρευστοποιούν τα νεκρά κύτταρα του δέρματος.

«Τα χημικά peeling λειτουργούν σε άλλο επίπεδο για να βοηθήσουν στη διάλυση των περιττών κυττάρων του δέρματος και στη μείωση της ανομοιόμορφης μελάγχρωσης στην επιφάνεια της επιδερμίδας», εξηγεί. «Επίσης αποκαθιστούν τη λάμψη του δέρματος, βελτιώνουν την ακμή και δίνουν στο δέρμα περισσότερη λάμψη», προσθέτει.

Πρέπει να κάνουμε απολέπιση;

Πρέπει, όμως, να κάνουμε απολέπιση;

Οχι. «Τίποτα δεν συμβαίνει εάν δεν κάνετε απολέπιση – απλώς το δέρμα σας μπορεί να μην είναι εντελώς λείο ή να είναι ελαφρώς ξηρό, κάτι που δεν έχει σημασία πέραν της αισθητικής», εξηγεί η δερματολόγος.

«Κανείς δεν χρειάζεται να κάνει απολέπιση, αλλά μπορεί να είναι χρήσιμο να κάνετε απολέπιση στα χέρια και τα πόδια», προσθέτει.

«Καθώς γερνάμε, οι περιοχές αυτές γίνονται πιο ξηρές από άλλα μέρη του σώματος και οι άνθρωποι παρατηρούν ότι το δέρμα εκεί ξεφλουδίζει περισσότερο, σα να έχει λέπια», επισημαίνει.

Το φαινόμενο αυτό μπορεί να είναι -ή και να μην είναι- σημάδι Θυλακικής Υπερκεράτωσης (keratosis pilaris), μιας κοινής αλλά αβλαβούς δερματικής πάθησης που χαρακτηρίζεται από τραχύ δέρμα με μικροσκοπικά σπυράκια στα μπράτσα και τους μηρούς. Τα φυσικά απολεπιστικά είναι μια καλή πρώτη επιλογή, επειδή η θυλακική υπερκεράτωση καλύπτει περιοχές που έχουν πιο σκληρό δέρμα από το πρόσωπο, λέει. Μπορείτε, όμως, και να χρησιμοποιείτε κάποιο προϊόν καθαρισμού ή λοσιόν που να περιέχει χημικές ουσίες απολέπισης. Οποιοσδήποτε τύπος μπορεί να βελτιώσει την υφή και την εμφάνιση του δέρματος.

Μπορεί η απολέπιση να βλάψει το δέρμα μας;

Ναί. Και τα φυσικά και τα χημικά peeling μπορούν να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό, ανάλογα με διάφορους παράγοντες.

Το ευαίσθητο δέρμα είναι πιο πιθανό να παρουσιάσει ερεθισμό ή φλεγμονή από το peeling. Και το να το παρακάνετε, είτε τρίβοντας πολύ δυνατά είτε χρησιμοποιώντας ένα προϊόν με υψηλότερες συγκεντρώσεις οξέων- μπορεί να προκαλέσει ερεθιστική δερματίτιδα εξ επαφής, η οποία μπορεί να κάνει το δέρμα σας να φαίνεται κόκκινο και σκασμένο.

«Η έντονη φυσική απολέπιση μπορεί επίσης να επιδεινώσει τη φλεγμονώδη ακμή, επιδεινώνοντάς την», λέει η δερματολόγος και προσθέτει: Αυτό σημαίνει ότι «η απολέπιση μπορεί να σας κάνει πιο επιρρεπείς στο ηλιακό έγκαυμα».

Ποιοι είναι οι πιο ασφαλείς τρόποι απολέπισης;

Η Δρ Reynolds συνιστά να προτιμάμε τα χημικά απολεπιστικά και όχι τόσο τα τύπου scrub.

Εάν δεν έχετε ξανακάνει απολέπιση, ξεκινήστε με ένα απλό πανί για να δείτε πόσο καλά ανταποκρίνεται το δέρμα σας σε ήπιες προσπάθειες φυσικής απολέπισης.

Στη συνέχεια, δοκιμάστε πιο ήπια χημικά απολεπιστικά, όπως χαμηλότερες συγκεντρώσεις υδροξυοξέων ή σαλικυλικού οξέος. Προχωρήστε σε ισχυρότερες συγκεντρώσεις μόνο εάν χρειάζεται.

Εάν ελπίζετε να εξαλείψετε επίμονα δερματικά προβλήματα, όπως το μέλασμα (καφέ κηλίδες στο πρόσωπο) ή η φαγεσωρική ακμή (μικρά, στο χρώμα του δέρματος εξογκώματα συχνά στο μέτωπο ή το πηγούνι), εξετάστε το ενδεχόμενο να κάνετε ένα χημικό πίλινγκ σε έναν δερματολόγο.

Και μην κάνετε απολέπιση κάθε μέρα. «Το πολύ, δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα», λέει η δερματολόγος.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μαύρος Θάνατος: Οι ψείρες του σώματος μετέδιδαν την πανούκλα του 14ου αιώνα

80χρονη πέθανε μετά από κτύπημα τράγου – Μολύνθηκε με στρεπτόκοκκο Α

Προσπερματικά υγρά: Τι είναι και ποιες είναι οι πιθανότητες εγκυμοσύνης